Ce este anemia – cea mai frecventă afecțiune a sângelui

Ce sunt anemiile? Anemiile sunt cele mai frecvente boli care afectează sângele și reprezintă o afecțiune în care numărul de celule roșii din sânge sau concentrația de hemoglobină din globulele roșii este mai mică decât în mod normal. Hemoglobina este necesară pentru transportul oxigenului, iar dacă există o scădere în numărul de celule roșii sau acestea sunt anormale și nu mai pot funcționa normal sau nu conțin suficientă hemoglobină, va exista o capacitate scăzută a sângelui de a transporta oxigenul în țesuturile corpului.

Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară la severă. Pacienții cu anemie pot părea palizi, pot simți frig, , oboseală cu ușurință, pot avea slăbiciune, amețeli sau pot avea echilibru afectat și pot crește riscul de cădere, pot dezvolta tahicardie și pot prezenta dificultăți de respirație.

Ce se întâmplă cu globulele roșii în anemie?

În anemie, corpul nu dispune de suficiente celulele sanguine roșii (eritrocite). Eritrocitele fac parte din cele trei tipuri principale de celule ale sânge. Acestea conțin hemoglobină, o proteină care are rolul esential de a transporta oxigenul la toate țesuturile din organism. Când numărul eritrocitelor scade sau când hemoglobina conținută de acestea se găsește într-o cantitate mai mica, celulele din corp nu mai primesc oxigenul necesar pentru a funcționa la potential maxim și apare anemia. Ca urmare, această aprovizionare precară a celulelor cu oxigen explică principalele simptome ce pot apărea, cum sunt oboseala sau paloarea.

De câte tipuri sunt anemiile?

Există mai multe tipuri de anemii care se diferențiază prin cauzele lor. Acestea pot fi:

- Articolul continua mai jos-
 • Anemia cu deficit de fier (feriprivă) este cel mai frecvent tip de anemie. Apare atunci când există o scădere a nivelului de fier din organism. Deficitul de fier se datorează de obicei pierderii de sânge, dar poate fi ocazional datorită absorbției slabe a fierului la nivel intestinal. Sarcina și nașterea consumă o cantitate mare de fier și, prin urmare, pot duce la anemie legată de sarcină. Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric pentru pierderea în greutate sau din alte motive pot fi, de asemenea, cu deficit de fier din cauza absorbției deficitare.
 • Anemia cauzată de deficitul de vitamine poate rezulta din cauza nivelurilor scăzute de vitamina B12 sau folat (acid folic), de obicei datorită aportului alimentar deficitar. Anemia pernicioasă este o afecțiune în care vitamina B12 nu poate fi absorbită în tractul gastro-intestinal.
 • Anemia aplastică este o tulburare rară de insuficiență a măduvei osoase în care măduva osoasă încetează să producă suficiente celule sanguine (globule roșii, globule albe și trombocite). Acest lucru apare ca rezultat al distrugerii sau deficienței celulelor stem formatoare de sânge în măduva osoasă, în special atunci când propriul sistem imunitar al corpului atacă celulele stem (boala autoimună). Cu toate acestea, puținele celule sanguine pe care le produce măduva sunt normale. Infecțiile virale, radiațiile ionizante și expunerea la substanțe chimice toxice sau medicamente pot duce, de asemenea, la anemie aplastică.
 • Anemia hemolitică apare atunci când eritrocitele sunt distruse fie în fluxul sanguin, fie de către splină. Anemia hemolitică poate fi cauzată de cauze mecanice (valve cardiace scurte sau anevrisme), infecții, tulburări autoimune sau anomalii congenitale ale celulelor roșii din sânge. Anomaliile moștenite pot afecta hemoglobina sau structura sau funcția eritrocitelor. Tratamentul va depinde de cauză.
 • Anemia falciformă este o anemie hemolitică moștenită în care proteina hemoglobinei este anormală, determinând celulele roșii din sânge să fie rigide și să nu mai funcționeze normal, fiind incapabile să curgă prin vasele de sânge mici.
 • Anemia cauzată de alte boli – Unele boli pot afecta capacitatea organismului de a produce globule roșii. De exemplu, unii pacienți cu afecțiuni renale dezvoltă anemie, deoarece rinichii nu produc suficient hormonul eritropoietină pentru a semnala măduvei osoase pentru a produce noi sau mai multe celule roșii din sânge

Care sunt simptomele in anemie?

Cel mai frecvent simptom al anemiei este oboseala. Alte simptome frecvente includ:

 • paloare
 • bătăi rapide sau neregulate ale inimii
 • dificultăți de respirație
 • dureri în piept
 • dureri de cap
 • amețeală

Persoanele cu anemie ușoară pot prezenta simptome puține sau deloc.

Unele forme de anemie provoacă simptome specifice, cum ar fi:

 • Anemie aplastică: Aceasta poate provoca febră, infecții frecvente și erupții cutanate.
 • Anemie cu deficit de acid folic: Aceasta poate provoca iritabilitate, diaree și o limbă netedă.
 • Anemie hemolitică: Aceasta poate provoca icter, urină închisă la culoare, febră și dureri abdominale.
 • Anemie falciformă: Aceasta poate provoca umflături dureroase la nivelul picioarelor și mâinilor, precum și oboseală și icter.

Cum putem trata anemiile?

Tratamentul pentru anemie depinde de cauzele acesteia.

 • Anemia cu deficit de fier (feriprivă) este cauzată aproape întotdeauna de o pierdere de sânge undeva în organism. În cazul acestui tip de anemie, medicul poate solicita teste pentru a determina locul pierderii sângelui (din stomac, intestin ). Alte anemii nutriționale, cum ar fi deficitul de acid folic sau B12, pot rezulta din alimentația slabă sau din incapacitatea de a absorbi vitaminele din tractul gastro-intestinal. Tratamentul variază de la schimbarea dietei la administrarea de suplimente alimentare.
 • Dacă anemia se datorează unei boli cronice, tratamentul bolii primare va îmbunătăți adesea anemia. În anumite circumstanțe, cum ar fi bolile cronice de rinichi, medicul poate prescrie medicamente, cum ar fi injecții cu eritropoietină ( hormon secretat în rinichi care stimulează producerea de eritrocite în măduva hematogenă din oase), pentru a stimula măduva osoasă să producă mai multe celule roșii.
 • Anemia aplastică apare dacă măduva osoasă încetează să producă eritrocite. Anemia aplastică se poate datora insuficienței măduvei osoase primare, sau, ocazional, ca efect secundar al unor medicamente. Anumite medicamente și transfuziile de sânge pot fi utilizate pentru a trata anemia aplastică.
 • Anemia hemolitică apare atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse în fluxul sanguine. Tratamentul va depinde de cauză și poate include antibiotice sau medicamente care suprimă sistemul imunitar.

Cum prevenim anemiile?

În timp ce multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, consumul alimentelor corecte vă poate ajuta să evitați atât anemia cu deficit de fier, cât și cea cauzată de deficit vitaminic. Alimentele care trebuie incluse în dietă includ cele cu un nivel ridicat de fier (carne de vită, legume, fructe uscate și nuci), vitamina B12 (carne și lactate) și acid folic (sucuri de citrice, legume, leguminoase și cereale îmbogățite). Un multivitamin zilnic va ajuta, de asemenea, la prevenirea anemiilor nutriționale; cu toate acestea, adulții în vârstă nu ar trebui să ia suplimente de fier pentru anemia feriprivă decât dacă sunt instruiți de către medicii lor.

Ce este anemia? – Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.

- Articolul continua mai jos-

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari