fbpx

Cum se manifestă și cum se tratează alergiile?

Ce sunt alergiile? Alergiile reprezintă răspunsul sistemului imun la o substanță străină, care în mod normal, nu declanșează un răspuns imun și nu este dăunătoare corpului. Aceste substanțe poartă numele de alergeni și pot include anumite alimente, polen sau orice alergen care poate determina o reacție din partea organismului.

Rolul sistemului imun este acela de a proteja organismul prin lupta cu agenții patogeni care ar putea fi dăunători, făcând acest lucru prin atacul celulelor care crede că ar putea pune corpul în pericol. De asemenea, sistemul imunitar se adaptează, în mod normal la mediul înconjurător.

De exemplu, atunci când corpul întâlnește un fir de păr aparținând unui animal, ar trebui să-și dea seama că este inofensiv. Însă, la persoanele cu alergie la acest specific alergen, sistemul imunitar îl poate percepe ca pe un pericol exterior care amenință corpul. Așadar, se începe lupta împotriva alergenului prin metode diferite în funcție de natura acestuia: inflamație, strănut sau o serie de alte simptome.

Care este cauza alergiilor?

Tendința de a dezvolta alergii este adesea ereditară, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă genetic de la părinți la copiii lor. Dar doar pentru că părinții sau unul dintre copii suferă de alergii, nu înseamnă că toți copiii le vor primi. Și de asemenea, de obicei nu se moștenește o anumită alergie sau predispoziția reacției la un anumit alergen, ci doar probabilitatea de a avea alergii.

- Articolul continua mai jos-

Unii copii au alergii chiar dacă niciun membru al familiei nu este alergic, iar cei care sunt alergici la un lucru sunt susceptibili să fie alergici și la alții.

Alergiile la copii

Rata alergiilor la copii a crescut semnificativ în ultimii ani și afectează acum până la 35% dintre copii. Deși există o predispoziție genetică în apariția acestora, expunerea la alergeni de mediu, iritanți și infecții va determina sensibilizarea la diferiți alergeni dietetici și inhalanți.

Deoarece factorii genetici și de mediu care acționează asupra unui sistem imunitar sunt mai bine elucidați și rolurile lor stabilite, se va dezvolta implementarea unor eforturi preventive mai durabile și cu cât copiii își dezvoltă un sistem imunitar puternic mai devreme, cu atât scad riscul la o reacție alergică.

Cu toate acestea, în prezent, cea mai bună abordare a copilului cu risc crescut de dezvoltare a alergiilor este instituirea de măsuri dietetice și de control al mediului timpuriu pentru a reduce sensibilizarea și recunoașterea și tratarea adecvată a semnelor și simptomelor evoluției bolii alergice.

Cum sunt declanșate alergiile și care sunt alergenii cei mai des întâlniți?

Cel mai frecvent, oamenii dezvoltă alergii la alergenii inhalați, care sunt:

 • Acarienii de praf sunt insecte microscopice care trăiesc în jurul nostru și se hrănesc cu milioanele de celule moarte ale pielii care cad din corpul nostru în fiecare zi. Sunt principala componentă alergică a prafului de casă.
 • Polenul este o cauză majoră a alergiilor (o alergie la polen se numește adesea febră de fân). Copacii, buruienile și ierburile eliberează aceste mici particule în aer pentru a fertiliza alte plante. Alergiile la polen sunt sezoniere, iar tipul de polen la care cineva este alergic determină când apar simptomele.
 • Mucegaiul care prosperă atât în ​​interior, cât și în exterior, în medii calde și umede. În exterior, mucegaiurile pot fi găsite în zone de drenaj slabe, cum ar fi în grămezi de frunze putrezite sau grămezi de compost. În interior, matrițele prosperă în locuri întunecate, slab ventilate, cum ar fi băile și subsolurile umede.
 • Alergenii animalelor de companie sunt cauzate de părul de animale.

Alte tipuri de alergeni care cauzează frecvent alergii sunt cei ingerați, cei mai des întâlniți fiind: laptele de vacă, ouă, pește și crustacee, arahide și nuci, soia și grâu.

- Articolul continua mai jos-

Alte tipuri comune de alergii sunt:

 • Alergie la insecte. Pentru majoritatea copiilor, a fi înțepat de o insectă înseamnă umflături, roșeață și mâncărime la locul mușcăturii. Dar pentru cei cu alergie la veninul de insecte, o intepatura de insecte poate provoca simptome mai grave.
 • Medicamente. Antibioticele sunt medicamentele care provoacă reacții alergice cel mai frecvent. Multe altele, inclusiv medicamentele eliberate fără prescripție medicală (cele pe care le puteți cumpăra fără prescripție medicală), pot provoca, de asemenea, reacții alergice.
 • Produse chimice. Unele produse cosmetice sau detergenți pentru rufe pot produce reacții alergice. De obicei, acest lucru se datorează faptului că cineva are o reacție la substanțele chimice din aceste produse, deși este posibil să nu fie întotdeauna o reacție alergică. Coloranții, produsele de curățat de uz casnic și pesticidele utilizate pe peluze sau plante pot provoca, de asemenea, reacții alergice la unele persoane.

Cum se manifestă alergiile?

Simptomele alergice, care depind de substanța implicată, pot afecta căile respiratorii, sinusurile și căile nazale, pielea și sistemul digestiv. Reacțiile alergice pot varia de la ușoare la severe. Gravitatea reacției variază de la persoană la persoană și se poate manifesta de la iritații minore la anafilaxie – o urgență amenințătoare de viață. În unele cazuri severe, alergiile pot declanșa o reacție care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie.

Febra fânului, numită și rinită alergică, poate provoca:

 • Strănut
 • Mâncărime la nivelul nasului, ochilor sau acoperișului gurii
 • Nas curgător, înfundat
 • Ochii apoși, roșii sau umflați (conjunctivită)

O alergie alimentară (alergenul este un aliment) poate provoca:

 • Furnicături în gură
 • Umflarea buzelor, limbii, feței sau gâtului
 • Urticarie
 • Anafilaxie

Articol recomandat: Rolul alimentației în imunitate. Camelia Munteanu, nutriționist: ”Deficiențele în micronutrienți afectează sever funcția imună”

O alergie la înțepătura anumitor insecte poate provoca:

-Articolul continua mai jos-
 • zonă mare de inflamație (edem) la locul înțepăturii
 • Mâncărime sau urticarie pe tot corpul
 • Tuse, senzație de apăsare toracică, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
 • Anafilaxie

O alergie la medicamente poate provoca:

 • Urticarie
 • Piele iritată
 • Eczemă
 • Umflarea feței
 • Anafilaxie

Dermatita atopică, o afecțiune alergică a pielii, numită și eczemă, poate provoca:

 • Mâncărime
 • Roșeață
 • Descuamarea celulelor pielii

Ce teste sunt efectuate pentru a diagnostica alergiile?

Alergiile sunt destul de ușor de identificat, dar altele sunt mai puțin evidente, deoarece pot avea simtpome asemănătoare altor afecțiuni.

Dacă o persoană, în special copii, dezvoltă simptome asemănătoare răcelii, care persistă mult și apar în fiecare an în aceeași perioadă, ar trebui consultat un medic alergolog ( specialist în tratamentul alergiilor) pentru efectuarea unor teste de alergie și pentru prescrierea de medicamente adecvate.

Pentru a găsi cauza unei alergii, alergologii fac de obicei teste cutanate pentru cei mai comuni alergeni de mediu și pentru alimente. Un test cutanat poate funcționa în unul din cele două moduri pentru a detecta alergiile:

 • picătură dintr-o formă lichidă a alergenului este aruncată pe piele și zona este zgâriată cu un dispozitiv mic de înțepare.
 • o cantitate mică de alergen este injectată chiar sub piele. Acest test ține puțin, dar nu este dureros.

După aproximativ 15 minute, dacă apare o umflătură înconjurată de o zonă roșiatică (cum ar fi o mușcătură de țânțar), testul este pozitiv pentru alergenul respectiv.

În imposibilitatea efectuării testelor cutanate pentru identificarea tipului de alergen, se pot efectua teste de sânge în special pentru copiii cu afecțiuni ale pielii, cei care iau anumite medicamente sau cei care sunt foarte sensibili la un anumit alergen.

Chiar dacă testarea arată o alergie, un copil trebuie să aibă și simptome pentru a fi confirmat acest diagnostic. De exemplu, un copil mic care are un test pozitiv pentru acarienii de praf și strănută în timp ce se joacă pe podea ar fi considerat alergic la acarienii de praf.

Ce este anafilaxia și ce trebuie să știm?

Anafilaxia este o reacție alergică severă, care vă poate pune viața în pericol. Poate apărea în câteva secunde sau minute de la expunerea la un anumit tip de alergen, cei mai frecvent întâlniți și asociați cu apariția anafilaxie fiind arahidele și înțepătura de albine. Însă, orice alergen și orice tip de sesibilitate este o potențială cauză pentru un răspuns de tip anafilactic.

Din cauza fatalității acestei reacții (anafilaxia), este foarte important să conștientizați și să evitați contactul cu alergenul pentru care aveți o sensibilitate și să aveți în vedere potențialele riscuri. Astfel, este recomandat să aveți la dumneavoastră o substanță numită adrenalină, care se poate elibera de la farmacie pe bază de rețetă și vine sub forma unui EpiPen, un stilou preumplut care conține, de obicei 150 micrograme adrenalină și este cel mai folosit în tratarea imediată a șocului anafilactic (anafilaxie). Ce este şocul anafilactic (anafilaxia) şi cum apare?

Cum putem trata alergiile?

Tratamentul alergiilor depinde de tipul alergenului declanșator. Astfel, aveți nevoie de recomandarea medicului pentru un anumit tip de tratament potrivit. Dar, cel mai bun mod de a vă menține simptomele sub control este adesea să evitați lucrurile la care sunteți alergic, deși acest lucru nu este întotdeauna practic.

De asemenea, în funcție de alergie, medicamentele vă pot ajuta să reduceți reacția sistemului imunitar și să ușurați simptomele. Medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente eliberate fără prescripție medicală sau rețetă sub formă de pastile sau lichide, spray-uri nazale sau picături pentru ochi pentru a preveni alergiile.

Ce sunt alergiile? – Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

VIDEO RECOMANDAT

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari