Ce este conizația – Primul pas în vindecarea cancerului de col uterin

Ce este conizația de col uterin?

Conizația se referă la o excizie a unei probe de țesut în formă de con din mucoasa colului uterin, care include zona de transformare și întreaga sau o porțiune a canalului endocervical.

Conizația poate fi utilizată fie în scopuri diagnostice ca parte a unei biopsii, fie în scopuri terapeutice pentru îndepărtarea celulelor precanceroase.

Conizarea colului uterin este un tratament obișnuit pentru displazie în urma rezultatelor anormale ale unui test Papanicolau. Displazia cervicală este o afecțiune în care celulele precanceroase se acumulează pe suprafața colului uterin. Deși de obicei nu este canceros, dacă displazia cervicală nu este tratată, aceasta poate duce la cancer de col uterin. Displazia cervicală este de obicei descoperită în timpul unui frotiu Papanicolau.

- Articolul continua mai jos-

Conizația poate fi de 3 tipuri: conizația clasică (“cu bisturiu rece”), conizația cu laser sau conizația cu ansa diatermica sau Loop Electrical Excision Procedure (=LEEP).

Cum este efectuată conizația?

Conizația este o intervenție chirurgicală care elimină celulele anormale, precanceroase din colul uterin. Conizarea este în esență o biopsie intensificată a colului uterin care elimină o secțiune mare în formă de con a țesutului anormal, precum și o cantitate mică de țesut normal, astfel încât o zonă de țesut normal rămâne în colul uterin.

Conizația se poate efectua cu un bisturiu, cu un laser sau cu un instrument electrochirurgical denumit LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure)

De obicei efectuată sub anestezie generală, pacienții pot opta și pentru un anestezic local care amorțește întreaga zonă genitală sau o epidurală. Chirurgul îndepărtează o mare parte a colului uterin. Odată îndepărtat, țesutul este trimis la un laborator de patologie pentru a fi analizat.

Metoda LEEP utilizează un dispozitiv alimentat de electricitate de joasă tensiune, care este introdus vaginal pentru a elimina celulele anormale din colul uterin. LEEP elimină mai puține celule și, în general, este mai puțin costisitor și mai ușor de realizat decât conizarea obișnuită. Pacienții nu trec sub anestezie generală în timpul LEEP; medicul ginecolog oncolog amorțește colul uterin cu anestezie locală.

- Articolul continua mai jos-

Cunoscută și sub numele de electrochirurgie, o procedură LEEP îndepărtează țesutul care este apoi testat pentru cancer. Acest lucru ajută la diagnostic, precum și la ghidarea unui curs de tratament viitor pentru anomalie. După o procedură LEEP sau de conizare, țesutul este trimis la un laborator de patologie pentru testare pentru a confirma un diagnostic și a continua cu un plan de tratament adecvat.

Ce riscuri și complicații sunt asociate conizației?

Conizația poate prezenta unele riscuri chirurgicale.

  • Uneori sângerarea după intervenția chirurgicală este atât de severă încât sunt necesare și alte tratamente.
  • În cazuri rare, conizația determină îngustarea colului uterin, creând probleme de fertilitate.
  • Femeile care au suferit conizație au, de asemenea, o șansă crescută de avort spontan sau de a avea o naștere prematură.
  • Conizarea poate provoca cicatrici care pot face viitoarele examene dificile în identificarea țesuturilor și celulelor anormale.

LEEP s-a dovedit a fi un tratament foarte eficient pentru displazia cervicală. Unele riscuri de luat în considerare includ șansa rară de infectare a colului uterin, îngustarea colului uterin (cu posibile probleme de fertilitate) și nașterea prematură.

În ce constă recuperarea?

În urma unei proceduri de conizație, pacienții sunt monitorizați câteva ore înainte de a merge acasă. În săptămâna viitoare pot apărea și sângerări vaginale. Femeile ar trebui să poarte absorbante în loc de tampoane dacă au menstruație timp de trei săptămâni după procedură, precum și să evite orice fel de contact sexual prin penetrare.


După o procedură de conizație, femeile vor trebui să facă un test Papanicolau la fiecare șase luni, sau de câte ori este recomandat de un oncolog ginecologic, până când mai multe rezultate ale testului revin la normal.

Conizația și cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femeile din întreaga lume. Cancerul de col uterin apare atunci când celulele din țesutul epitelial al colului uterin se reproduc într-un mod necontrolat, în majoritatea cazurilor, cancerul de col uterin fiind cauzat de un virus care se numește papilomavirus uman (sau HPV).

-Articolul continua mai jos-

HPV este un virus frecvent întâlnit, majoritatea oamenilor vor suferi această infecție la o anumită etapă pe parcursul vieții, care este de mai multe tipuri, însă doar unele dintre ele pot duce la cancer. Virusul se transmite prin orice formă de contact sexual cu un bărbat sau cu o femeie.

Pentru a reduce riscul dezvoltării cancerului de col uterin, testele de screening efectuate periodic sunt foarte importante la toate femeile cu vârsta de peste 20 de ani. Cel mai important și mai frecvent este testul Papanicolau, care constă în recoltarea de celule de la nivelul colului uterin pentru a identifica dacă sunt modificări precanceroase la nivelul acestora. Fără apelarea la un tratament adecvat, acestea se transformă în celule canceroase și dau naștere cancerului.

Conizația este procedura adesea folosită pentru pacientele cu colposcopie suspect (examinarea atentă a colului uterin) sau în urma unei biopsii de col uterin, daca s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasă sau cancer micro-invaziv. Conizația este realizată pentru a opri migrarea în profunzime a celulelor cu o dezvoltare anormală, care efectuează fenomenul displazic șu cauzează anomalii la nivelului muscoasei epiteliale cervicale

Cum poate afecta conizația viața sexuală?

În urma unor studii efectuate cu ajutorul unui grup de femei cu vârsta medie de aproximativ 32 de ani și care au reluat actul sexual în medie în 6,2 săptămâni după intervenție, nu s-a observat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește viața sexuală.

Însă, aproximativ 9% dintre femei s-au plâns de uscăciune vaginală, 6,52% de nemulțumire față de actul sexual, 10,87% au simțit dureri abdominale inferioare și 13,1% femeile au simțit scăderea dorinței sexuale.

În concluzie, conizația sau LEEP pentru tratamentul neoplaziei intraepiteliale cervicale nu afectează semnificativ sexualitatea femeilor, în comparație cu funcția sexuală înainte de a efectua procedura. Posibil efectele adverse pot fi depășite prin consiliere psihologică și viață sănătoasă și igienă corespunzătoare.

Afectează conizația viitoarele nașteri?

Studiile arată că această procedură chirurgicală a colului uterin predispune pacienții la un risc relativ de naștere prematură. Conizația sau procedura LEEP a crescut riscul nașterii premature, chiar și la femeile fără naștere prematură anterioară. Riscurile la o naștere prematura au fost cele mai mari după proceduri repetate.

 

Ce este conizația – Primul pas în vindecarea cancerului de col uterin. Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari