Ce sunt celulele STEM? Importanța recoltării celulelor STEM

Cel mai probabil ați auzit de celule STEM peste tot în zilele acestea și poate v-ați întrebat ce sunt celulele stem, cum funcționează sau dacă v-ar putea ajuta pe dumneavoastră sau pe cineva drag.

Ce sunt celulele STEM?

Celulele stem reprezintă “materiile prime” ale corpului – celule din care sunt generate toate celelalte celule cu funcții specializate, cum ar fi globulele roșii, specializate în trasportul oxigenului prin organism. În anumite condiții, celulele stem pot furniza celulei noi, tinere, atunci când corpul se află încă în stadiul de creștere sau celulele adulte sunt distruse sau pierdute, favorizând vindecarea.

Celulele stem pot să realizeze cele menționate mai sus datorită proprietăților lor unice:

  • Se pot diziva în repetate rânduri pentru a produce alte celule
  • Pe măsură ce acestea se divid, se specializează în celule în funcție de nevoile organismului.

celule stem ce sunt

- Articolul continua mai jos-

De câte tipuri sunt celulele stem?

Acestea se împart în două mari categorii: celule stem embrionare și adulte.

Celulele stem embrionare asigură dezvoltarea de celule noi pentru un embrion pe măsură ce acesta crește și se dezvoltă. Astfel, acestea sunt cunoscute sub numele de celule stem pluripotente, ceea ce înseamnă că se pot transforma în orice celulă din corp.

În schimb, celulele stem adulte asigură celulele necesare unui organism pentru a crește și pentru a înlocui celulele deteriorate. Aceste celule stem se găsesc în număr mic în majoritatea țesuturilor adulte, cum ar fi măduva osoasă sau țesut adipos . Până de curând, cercetătorii erau de părere că celulele stem adulte ar putea crea doar tipuri similare de celule. De exemplu, celulele stem care locuiesc în măduva osoasă ar putea da naștere doar de celule sanguine, cele din ficat doar alte celule hepatice și așa mai departe.

Cu toate acestea, dovezile emergente sugerează că celulele stem adulte pot fi capabile să creeze și alte tipuri de celule. De exemplu, celulele stem ale măduvei osoase pot fi capabile să creeze celule musculare osoase sau cardiace.

Mai mult, prin intermediul studiilor și tehnologiilor inovatoare, oamenii de știință au reușit să transforme celule adulre în celule stem folosind reprogramarea genetică. Prin intermediul acesteia, celulele pot fi reprogramate să acționeze similar cu cele stem embrionare.

Această nouă tehnică poate permite cercetătorilor să utilizeze celule reprogramate în locul celor stem embrionare și să prevină respingerea acestora de către sistemul imunitar. Cu toate acestea, nu se știe încă dacă utilizarea celulelor adulte modificate va provoca efecte adverse la om.

- Articolul continua mai jos-

La ce pot fi folosite celulele STEM?

Din moment ce acestea au capacitatea de a se transforma în diferite tipuri de celule, cercetătorii cred că pot fi folosite pentru o mai bună înțelegere și tratare a bolilor. În prezent, acestea sunt folosite la:

  • Creșterea de celule noi în condiții de laborator pentru a înlocui organe sau țesuturi deteriorate
  • Cercetarea posibilelor cause ale unor defecte genetice celulare
  • Cerceatarea evoluției si cauzelor unor boli și de ce o celulă se transformă într-o celulă canceroasă
  • Testarea noilor medicamente și tratamente pentru a se studia siguranța și efectivitatea acestora

Ce trebuie să știm despre celulele stem recoltate la naștere?

Celulele stem din sângele ombilical sunt recoltate din cordonul ombilical după naștere. Ele pot fi înghețate în bănci speciale pentru a fi utilizate în viitor. Aceste celule au fost folosite cu succes pentru tratarea copiilor cu cancer de sânge, cum ar fi leucemia și anumite tulburări genetice ale sângelui.

Celulele stem au fost de asemenea găsite în lichidul amniotic. Acesta este lichidul care înconjoară un copil în cursul dezvoltării lui în pântecele mamei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a ajuta la înțelegerea utilizărilor potențiale ale celulelor stem ale lichidului amniotic.

Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu despre recoltarea de celule stem din cordonul ombilical la naștere este că șansele ca aceste celule să fie de folos copilului sunt destul de mici.

Așadar, medicii nu recomandă păstrarea de sânge din cordonul ombilical, acel sânge abundend în celule stem, având în vedere șansa mică ca bebelușul să aibă nevoie în viitor de el. Dacă copilul ar avea nevoie de celule stem, el sau ea ar avea cel mai probabil nevoie de celule stem de la altcineva, mai degrabă decât de cele proprii.

În cazul în care copilul dumneavoastră suferă de o leucemie, un “cancer de sânge”, iar medicii reușesc prin tratament să distrugă toate celulele cu dezvoltare anormală, acesta va avea nevoie de celule stem hematopoietice pentru diferențierea de noi celule sangvine, necanceroase. Astfel, folosirea propriilor celule stem, care sunt celulele care au cauzat în primul rând defectul declanșator de boală nu este posibilă, putând duce foarte probabil la o recidivă.

-Articolul continua mai jos-

Singura situație în care medicii recomandă recoltarea este atunci când un membru al familiei suferă deja de o boală cum ar fi: leucemia, siclemia, limfomul Hodgkin, talasemia și alte diverse boli ale sângelui, iar celulele stem ale bebelușului o să poată fi folosite pentru eventualul tratament al acestora.

Unde sunt păstrate celulele STEM?

Celulele stem sunt păstrate în bănci speciale pentru păstrarea celulelor stem. Din păcate, în România nu există o rețea publică de astfel de bănci spre deosebire de alte tări, care au organizat campanii extinse de colectare și donare de celule stem pe care cei în nevoie le-ar putea folosi.

În România există bănci de stocare celule stem, private, care oferă garanții și multe oferte, dar celulele stem o să poate fi folosite doar în cadrul familiei, și nu de alți oameni.

Pot celulele STEM fi folosite în cazul bolilor persoanelor înrudite?

După cum am concluzionat și mai sus, persoanele înrudite o să beneficieze probabil mult mai mult de celulele stem recoltate după naștere în cazul diverselor boli hematologice, sanșele de vindecare al unui individ după folosirea propriilor celule stem este minimă.

Donează o șanșă la viață!

Dacă ai între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate generală bună și vrei să ajuți la salvarea unei vieți, te poți înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice. Așadar, atunci când o persoană are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, se compară caracteristicile genetice dacă sunt compatibile cu ale dvs, iar dacă sunteți o să fiti contactați de Registru.

Ce sunt celulele STEM. Autor: Fer Laura Antonia, coordonator Medici pentru Tine.

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari