Boala inflamatorie pelvină: ce este și cum se tratează

Ce este boala inflamatorie pelvină?

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o inflamație a tractului genital feminin superior, care apare consecutiv unei infecţii ce se propagă ascendent de la nivelul vaginului şi/sau al colului uterin.

Este o afecțiune comună, ce afectează femeile tinere, pacienta clasică cu risc crescut de BIP fiind o femeie activă sexual, cu vârsta mai mică de 25 de ani, care are parteneri sexuali multipli, nu utilizează metode contraceptive şi care trăieşte într-o zonă cu o prevalenţă ridicată a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Boala inflamatorie pelvină reprezintă 1/45 din motivele de prezentare a pacientelor la consultul medical de specialitate.
         
Consecințele acestei afecțiuni sunt variate, atât pe termen scurt (fizice și psihologice), cât și pe termen lung (dureri pelviene cronice, risc crescut de sarcină ectopică şi infertilitate de etiologie tubară).

- Articolul continua mai jos-

Astfel, are un mare impact incidența infecțiilor cu transmitere sexuală precum gonoreea sau chlamidioza, întrucât acestea oferă un context propice dezvoltării BIP.

Frecvența mare în populația generală și costurile ridicate ale tratamentelor reprezintă un inconvenient considerabil și un risc substanțial pentru sănătatea publică.

Articol recomandat: Totul despre fibromul uterin: cauze, simptome, tipuri, tratament

Care sunt cauzele bolii inflamatorii pelvine?

În majoritatea cazurilor, boala inflamatorie pelvină este secundară unei infecții cu transmitere sexuală. Patogenii cei mai des întâlniți (cu o prevalență de aproximativ 25% din numărul total de cazuri) sunt Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae, responsabili de chlamidioză, respectiv gonoree.

Mecanismul de producere al ambelor afecțiuni este diferit: în boala inflamatorie pelvină gonococică există o distrugere a mucoasei trompei uterine, urmată de un răspuns inflamator acut, care duce de obicei la simptome acute.

La femeile cu chlamidioză, simptomatologia clinică poate fi frustă, iar afectarea tubară apare secundar răspunsului imun indus de generarea şi eliberarea proteinei HSP60.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, studiile recente arată că tractul genital superior, considerat steril până acum câțiva ani, poate găzdui în condiții normale o serie de microorganisme ce coexistă într-un echilibru constant.

În cazul în care acest echilibru este deranjat de anumiți factori (precum contactele sexuale neprotejate repetate, lipsa igienei sau igiena excesivă, utilizarea dispozitivelor intrauterine), sunt generate condiții propice de dezvoltare anormală a microbiomului de la nivel vaginal și/sau pătrunderea unor agenți patogeni ce proliferează la acest nivel.

boala pelvina

Articol recomandat: Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Care este simptomatologia bolii inflamatorii pelvine?

Simptomele determinate de boala inflamatorie pelvină nu sunt întotdeauna evidente, existând unele femei care au simptome moderate ca și intensitate. Printre cele mai comune se numără:


• durere în abdomenul inferior
• stări febrile
• secreții vaginale anormale, urât-mirositoare, galbene sau verzui
• durere / sângerare în timpul actului sexual
• senzație de arsură în timpul urinării
• sângerări neașteptate între ciclurile menstruale
• cicluri menstruale abundente și dureroase
• oboseală

Cu toate acestea, există și cazuri de îmbolnăviri mai severe, situații în care simptome precum greața, vărsăturile, leșinul, durerile abdominale insuportabile sau febra mare (peste 39⁰ C) pot apărea.

-Articolul continua mai jos-

Care sunt complicațiile posibile ale bolii inflamatorii pelvine?

Articol recomandat: Anestezia epidurală – informații esențiale. Sfaturi pentru viitoarele mămici

Printre complicațiile bolii inflamatorii pelvine se numără următoarele:


• episoade repetate de boala inflamatorie pelvină (caz în care afecțiunea e denumită boală inflamatorie pelvină recurentă, cu risc mare de infertilitate)
• abcese (acumulări de puroi și fluid infectat ce apar cel mai frecvent la nivelul trompelor uterine și al ovarelor, care pot fi dificil de eliminat)
• durere pelvină cronică (factor determinat al unor turburări psihologice precum depresia sau insomnia)
• sarcina ectopică (produsă atunci când ovulul fecundat se implantează în afara uterului, de obicei la nivelul trompelor uterine; pe măsură ce acesta se dezvotă, poate da complicații fatale atât pentru făt, cât și pentru mamă)
• infertilitate (se estimează că aproximativ 1 din 10 femei ce suferă de boala inflamatorie pelvină devin infertile din această cauză; din cauza abceselor repetate și a țesutului cicatricial format, menținerea unei sarcini poate deveni dificilă și chiar imposibilă)

Care sunt metodele de tratament ale boolii inflamatorii pelvine?

Un prim demers în cadrul tratamentului bolii inflamatorii pelvine îl reprezntă abstinența de la contactul sexual de orice fel, întrucât agenții patogeni ce declanșează această afecțiune pot fi transmiși în acest fel.

Bărbații pot fi purtători silențioși ai bacteriilor responsabile; astfel, înștiințarea tuturor partenerilor sexuali curenți este imperativă, pentru a le aduce la cunoștință riscurile implicate și pentru a-i determina să meargă la un consult medical de specialitate.

Măsurile generale includ repausul la pat pentru formele de boală severă, precum şi tratament analgezic adecvat. Tratamentul cu antibiotice pentru BIP trebuie să fie eficient împotriva C. trachomatis şi N. gonorrhoeae, precum şi împotriva organismelor facultative Gram-negative, anaerobilor şi streptococilor. O serie de scheme de tratament utilizate sunt:

  • o doză unică de ceftriaxonă (intramuscular), urmată de doxiciclină și metronidazol (oral) de 2 ori pe zi, timp de 14 zile
  • moxifloxacină (oral) timp de 14 zile
  • ofloxacină / levofloxacină și metronidazol (oral) de două ori pe zi, timp de 14 zile

Cu toate acestea, trebuie menționat că tratamentul empiric cu antibiotice este eficient pentru reducerea morbidităţii pe termen scurt, dar, în ciuda utilizării antibioticelor, un număr semnificativ de femei vor continua să dezvolte complicaţii pe termen lung.

Durerea pelviană cronică este cea mai frecventă problemă pe termen lung, care afectează peste o treime dintre femei.

Afectarea trompelor uterine, care duce la obstrucţia acestora şi infertilitate, este deosebit de frecventă în urma episoadelor repetate de infecţie pelviană, dar femeile pot fi sigure că, în urma unui singur episod de boala inflamatorie pelvină uşor până la moderat, care este tratat prompt cu antibiotice adecvate, ratele de fertilitate rămân foarte asemănătoare cu cele ale populaţiei generale.

Femeile care au avut BIP prezintă, de asemenea, un risc relativ crescut de sarcină ectopică în viitor, dar riscul absolut de sarcină ectopică rămâne, din fericire, destul de redus.

Cum se poate preveni boala inflamatorie pelvină?

Metodele de prevenție pot reduce semnificativ riscul de BIP și implică evitarea comportamentului sexual riscant, utilizarea contracepției de barieră (diafragma, prezervativul), menținerea igienei adecvate, comunicarea cu partenerul sexual curent, evitarea abuzurilor de orice fel (alimentare, de antibiotice, etc.) și menținerea a unui stil de viață sănătos în general.

Aflați mai multe informații despre:  tratament hemoroizi cluj, orl cluj, ginecologie cluj.

Autor: Ciobanu  Andrei Răzvan

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Medicină Generală, anul 1

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari