Totul despre fibromul uterin: cauze, simptome, tipuri, tratament

Ce este fibromul uterin? Fibromul uterin reprezintă o formațiune tumorală uterină benignă care duce la creșterea dimensiunilor uterului în totalitate sau a unor porțiuni din peretele uterin – îngroșarea peretelui uterin. După predominanţa ţesutului conjunctiv sau muscular, tumora este numită fibrom, miom (leiomiom) sau fibromiom. Fibromul uterin poate fi unic dar de cele mai multe ori sunt prezenţi mai mulţi noduli.

Cauza apariției fibroamelor nu este pe deplin cunoscută, dar multe din studiile realizate au arătat că factorii implicați în dezvoltarea lor sunt concentrațiile fluctuante hormonale, în special ale estrogenului și progesteronului.

cum arata fibromul uterin
Fibromul uterin poate fi de diverse mărimi. El crește cu timpul, putând atinge dimensiuni considerabile, iar în cazul unei creșteri accentuate, poate deforma uterul și comprima organele vecine.

Cât de frecvent apare fibromul uterin?

Conform datelor din literatura de specialitate, circa 20-40% dintre femei suferă de fibrom uterin până la vârsta de 35 de ani, iar odată cu înaintarea în vârstă ( până la 50 de ani), procentul poate ajunge până la 70-80%. După menopauză, ca urmare a reducerii concentrației hormonilor ovarieni, estrogen și progesteron, fibroamele nu mai cresc în dimensiuni. Nu toate femeile care au un fibrom uterin  dezvoltă simptomatologie. El este frecvent descoperit la controlul ginecologic de rutină, dar în unele cazuri, simptomele determină consultul medical.

Fibromul uterin prezintă risc de cancer?

Fibromul uterin este considerat o tumoră benignă (nu este canceroasă). În situații extrem de rare (mai puțin de unul la 1.000 de cazuri) se poate dezvolta un fibrom canceros. Acesta se numește leiomiosarcom. Medicii cred că aceste tipuri de cancer nu apar dintr-un fibrom deja existent.  Prezența unor fibroame la nivel uterin nu cresc riscul de a dezvolta un fibrom canceros și nici ale unor alte tipuri de cancere la nivel genital.

- Articolul continua mai jos-

Care sunt cauzele apariției fibromului uterin ?

Nu se cunoaste cauza apariției fibromului uterin. Se crede că există anumite gene care favorizează instalarea acestuia. Ceea ce se știe sigur este faptul că fibromul uterin se dezvoltă mai ales la femeile care se află la vârsta fertilității (mai ales la cele care au 35-45 de ani). Mai mulți factori au fost asociați cu apariția fibromului uterin, printre care se numără:

 • Schimbările genetice care duc la anomalii la nivelul mușchilor uterini
 • Hormonii – cei doi hormoni feminini, estrogenul și progesteronul, care pregătesc pereții uterini pentru sarcină în fiecare lună, pot crește riscul de apariție a fibromului uterin. Mai mult, fibromul conține mai mulți receptori de estrogen și progesteron decât pereții uterini normali. Ca o urmare a reducerii producției hormonale după menopauză, se reduc riscul de apariție a fibromului, precum și dimensiunile sale (atunci când apare).
 • Matricea extracelulară – aceasta permite aderența dintre celule similar mortarului dintre cărămizi. Acest material este mai dens în cazul persoanelor cu fibrom uterin.
 • Alți factori de creștere – anumiți compuși care susțin sănătatea, așa cum este, de exemplu, insulina, pot reprezenta un factor în dezvoltarea fibromului uterin.

Care sunt factorii de risc pentru fibromul uterin ?

Există puțini factori de risc cunoscuți pentru fibromul uterin, în afară de faptul că este mai frecvent întâlnit la femeile aflate la vârsta reproducerivă. Factorii care pot avea un impact asupra dezvoltării fibromului includ:

 • Rasa – s-a remarcat o predispoziție mai mare la femeile de culoare decât a celor din alte grupuri rasiale în dezvoltarea fibroamelor uterine încă de la vârste fragede și de dimensiuni mai mari
 • Ereditatea – femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu fibroame uterine, prezintă, la rândul lor, riscul de a dezvolta aceste formațiuni
 • Alți factori – debutul menstruației la o vârstă fragedă; obezitatea;  deficitul de vitamina D, consumul frecvent de alcool și alimentația nesănătoasă (în special lipsa din dieta zilnică a fructelor și legumelor și consumul excesiv de carne)

Care sunt simptomele care apar în fibromul uterin ?

Deși de cele mai multe ori este asimptomatic, când aceste simptome apar ele sunt influențate în mod direct de locul în care s-a dezvoltat fibromul. Cele mai comune simptome care semnalează prezența unui fibrom în cavitatea uterină sunt:

Ce tipuri de fibrom uterin există?

Fibromul uterin se poate dezvolta în diverse locuri ale uterului. Poate crește pe suprafața interioară a cavității uterine, în interiorul peretelui uterin sau pe suprafața exterioară. În funcție de localizarea lor, fibroamele se clasifica în 3 mari tipuri, fiecare dintre ele producând simptome caracteristice.

 • Fibroamele intramurale – cel mai frecvent tip de fibrom, care se dezvoltă în peretele muscular al uterului. În funcție de dimensiunile lor, aceste tipuri de fibrom au simptome caracteristice precum: abdomen mărit, senzația de balonare, sângerări menstruale abundente, durere pelvină, urinare frecventă și durere de spate.
 • Fibroame subseroase – se dezvoltă în afara peretelui uterului, în pelvis și pot deveni foarte mari. Pe măsură ce cresc în dimensiuni, ele pot produce durere din cauza presiunii ce o exercită pe organele din vecinătate.
 • Fibroame submucoase – fibroame care se dezvoltă în stratul muscular sub mucoasa interioară a uterului și cresc în cavitatea uterului. Aceste tipuri de fibroame pot determina simptome menstruale grave, inclusiv sângerări menstruale abundente, sângerări între ciclurile menstruale și dureri menstruale.

Uneori fibroamele subseroase sau submucoase sunt atașate de uter printr-o tulpina îngustă de țesut, condiție cunoscută sub numele de fibrom pediculat.

În cazuri foarte rare, fibroamele uterine se pot dezvolta la nivelul colului uterin (fibroame cervicale) sau la nivelul ligamentelor care susțin uterul (fibroame intraligamentare).

- Articolul continua mai jos-

Cum se pune diagnosticul de fibrom uterin?

Stabilirea diagnosticului de fibrom uterin este pus pe baza examenului ginecologic, a istoricului simptomelor și ciclului menstrual și a investigațiilor recomandate de medicul specialist. Diagnosticul este confirmnat prin mai multe investigații:

 • Ecografia transvaginală– apreciază cu exactitate numărul și dimensiunea nodulilor fibromatoși
 • Sonohisterografia cu infuzie de ser fiziologic– introducerea în uter a unei mici cantități de ser fiziologic destinde cavitatea uterină și permite evidențierea mai bună a conturului uterului.
 • Histeroscopia – investighează canalul cervical și cavitatea uterină
 • RMN
 • CT pelvis

Este necesară confirmarea absenței unui cancer uterin, prin realizarea mai multor investigații, precum testul Papanicolau, biopsia mucoasei uterine, markeri tumorali.

Ce tratamente există pentru fibromul uterin?

Tratamentul pentru fibromul uterin poate varia în funcție de dimensiunea, numărul și locația fibroamelor, precum și de simptomele produse. Pentru femeile care nu au simptome sau au unele ușoare, așteptarea (expectativa) poate fi cea mai bună soluție. Unele femei nu au niciodată simptome sau probleme asociate cu fibroamele. Dacă intervine durerea, este recomandat un consult ginecologic.

Expectativa – presupune examinarea atentă a unui medic specialist ginecolog, care să țină evidența evoluției fibromului, măsurându-l și monitorizându-l îndeaproape. Expectativa depinde de mărimea fibromului sau a fibroamelor, simptomatologia si vârsta pacientei.

Tratamentul medicamentos în fibromul uterin

 • Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen etc.) – sunt eficiente în ameliorarea durerilor.  Aceste medicamente nu micșorează fibromele și nu trebuie utilizate la doze mari pentru perioade prelungite de timp.
 • Contraceptive orale – ajută la reducerea menstrelor abundente, dar nu reduc dimensiunile fibromului uterin.
 • Sterilet cu eliberare de progesteron – ajută la reducerea sângerării excesive. Nu reduce dimensiunile fibromul și nu le elimină. Folosirea sa previne sarcina.
 • Analogi de hormon eliberator de gonadotropină (GnRH)– reprezinta soluția cea mai eficientă dintre tratamentele nechirurgicale. Induc menopauza, reusind astfel să scadă dimensiunile fibroamelor. Nu este un tratament de perspectivă – nu poate fi prelungit pe termen lung, iar la întreruperea sa, volumul fibromului și simptomatologia revin în cateva luni. Printre medicamentele de acest tip se numără leuprolidul, goserelinul sau triptorelinul.
 • Agenți antifibrinolitici (acidul tranexamic) – ajuta la coagularea sângelui. Prin creșterea capacității sângelui de a coagula, acidul tranexamic ajută la scăderea cantității de sângerări vaginale pe care o suferă o femeie. În general  nu este utilizat pe termen lung. Deși nu micșorează fibroamele și nu ajută la durere, poate împiedica femeile să aibă sângerări excesive și anemie.
 • Vitamine și fier – în cazul menstrelor abundente și al anemiei. Articol recomandat: LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Tratamentul chirurgical în fibromul uterin

 • Histerectomia– extragerea uterului. De obicei, această procedură este folosită atunci când celelalte variante de tratament nu au dat rezultate, când femeia nu mai dorește copii și când fibromul se asociază cu alte boli grave ale uterului sau ale celorlalte organe genitale.
 • Miomectomia – extragerea pe diferite căi (laparoscopic, histeroscopic sau clasic) a fibroamelor cu conservarea uterului. Este opțiunea în cazul in care pacienta își dorește sarcini în viitor sau dorește sa păstreze uterul. Deși este o metodă eficientă pentru ameliorarea simptomatologiei, există riscul ca în viitor sa apară alte fibroame uterine.
 • Ablația de endometru– este o procedură relativ minoră care implică îndepărtarea mucoasei uterului. Este utilizat în principal pentru a reduce sângerările abundente la femeile fără fibroame, dar poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata fibroamele mici din mucoasa uterului.
 • Embolizarea arterelor uterine – este o metodă minim invazivă de tratament a simptomelor produse de fibroamele uterine. Un cateter este ghidat spre artera uterină. Mici particule de plastic sau gelatină sunt eliberate în vasele de sânge care hrănesc uterul, blocând astfel arterele care alimentează fibroamele. Consecința acestui procedeu terapeutic este reducerea în dimensiuni a acestora. Este folosit in cazul pacientelor care doresc să păstreze uterul, dar care nu doresc să aibă copii în viitor.
 • Focalizarea ultrasonică ghidată RMN– este o metodă recentă prin care se concentrează mai multe unde ultrasonice într-o cantitate redusă de țesut fibromatos care conduce la distrugerea termică a acestui țesut.

Fibromul uterin și sarcina

Fibromul nu interferează de obicei cu fertilitatea și sarcina. Cu toate acestea, unele femei cu fibroame se confruntă cu mai multe complicații în timpul sarcinii și riscuri de naștere. Riscul de pierdere a sarcinii este de două ori mai mare la pacientele cu fibrom. Fibromul care crește de-a lungul peretelui uterin poate face dificilă atașarea unui ovul fertilizat.  În unele cazuri, fibroamele pot bloca trompele uterine. Fibromul poate modifica poziția fătului, care ajunge într-o poziție anormală, și poate provoca travaliu prematur. De asemenea, poate provoca dureri pelvine și sângerări abundente după naștere, care pot necesita intervenții chirurgicale.

Fibromul uterin și menopauza

Menopauza se caracterizează prin niveluri scăzute de estrogen și progesteron. Deoarece fibroamele au nevoie de hormoni pentru a crește, se reduce riscul de a dezvolta noi tumori. Femeile dignosticate cu fibrom uterin constată adesea că fibromul lor se micșorează odată cu intrarea la menopauză. Există încă factori de risc pentru fibromul femeilor aflate în menopauză, precum hipertensiune arterială, nivelurile scăzute de vitamina D, obezitatea, antecedentele familiale de fibroame sau stresul extrem. Deși nu mai experimentează ciclurile menstruale intense asociate cu fibroame, acestea pot prezenta sângerări intermitente, crampe, abdomen proeminent sau urinare frecventă.

-Articolul continua mai jos-

Aflați mai multe informații despre:  tratament hemoroizi, orl cluj, ginecologie cluj.

Autor: Bănică Elisa Ștefania

Anul II, Medicină
Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie
„Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari