Totul despre endometrioză una dintre principalele cauze ale infertilității feminine

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune ce se caracterizează prin prezența țesutului endometrial (stratul care căptușește în interior uterul), în afara cavității uterine, în alte zone anatomice.

Țesutul care se dezvoltă în alte zone din organism este influențat de hormonii care influențează și țesutul endometrial normal.

Endometrul reprezintă țesutul care tapetează cavitatea uterină având rolul de a furniza un suport implantării embrionului și care se elimină lunar (la majoritatea femeilor) prin menstruație, în cazul în care această implantare nu a avut loc.

- Articolul continua mai jos-

În endometrioză poate să apară sângerarea țesutului situat anormal, în mod asemănător sângerării menstruale, și poate fi însoțită de iritația țesuturilor din jur, inflamație, crearea de aderențe între țesuturile și organele din zona respectivă, cu deformarea acestora și cicatrizare.

Ce zone sau organe sunt afectate de endometrioză?

Cel mai frecvent, implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. Uneori, țesutul endometrial se poate răspândi către organele din zona pelvină și poate apărea pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, a ureterelor și a vezicii urinare. Rareori, țesutul endometrial se dezvoltă la nivelul pleurei sau al pericardului.

Cât de frecvent apare  ?

Este o afecțiune frecventă, statisticile arată ca pot exista focare de endometrioză la 1 din 10 femei de vârsta reproductivă, iar în multe cazuri acestea sunt asimptomatice.

Care sunt cauzele apariției endometriozei ?

Deși nu se cunoaște cauza exactă a endometriozei, există câteva posibile explicații:

 • Menstruația retrogradă. 

În menstruația retrogradă, sângele menstrual care conține celulele endometriale se întoarce în trompele uterine și în cavitatea pelvină în loc sa iasă din corp. Aceste celule endometriale se atașează de pereții pelvini și de suprafața organelor pelvine, unde se dezvoltă și continuă să se îngroașe și să sângereze în timpul fiecărui ciclu menstrual.

- Articolul continua mai jos-
 • Transformarea celulelor peritoneale

În ceea ce este cunoscut sub denumirea de “teoria inductiei”, experții afirmă că hormonii sau factorii imuni susțin transformarea celulelor peritoneale — celulele care căptușesc membrana internă a abdomenului – în celule endometriale.

 • Transformarea celulelor embrionare

Unii hormoni, precum estrogenul , pot transforma celulele embrionare – celule aflate in stadiile incipiente de dezvoltare – în implanturi de celule endometriale în timpul pubertății.

 • Implantarea chirurgicală

Dupa o intervenție chirurgicală, precum histerectomia sau cezariană, celulele endometriale se pot atașa de incizia efectuată.

 • Transportul celulelor endometriale

Vasele de sânge și vasele limfatice pot să transporte celulele endometriale în alte zone ale corpului.

 • Disfuncții ale sistemului imun

O problemă la nivelul sistemului imun poate determina organismul să nu poată recunoaște și distruge țesutul endometrial care crește în afara uterului.

Care sunt factorii de risc pentru endometrioză ?

Mai mulți factori sunt asociați cu un risc mai mare de a dezvolta endometrioză, iar printre aceștia se află:

-Articolul continua mai jos-
 • nuliparitatea, adică absența nașterilor
 • vârsta – femeile care sunt la vârsta reproductivă sau un risc mai mare de a dezvolta endometrioză
 • debutul primei menstruații (menarha) la o vârstă fragedă
 • intrarea la menopauză la o vârstă înaintată
 • cicluri menstruale scurte – de exemplu, mai puțin de 27 de zile
 • menstruații abundente (flux menstrual mare), care durează mai mult de 7 zile
 • un nivel mai mare de estrogen în corp sau o expunere mai mare, de-a lungul vieții, la estrogen exogen
 • un indice de masă corporală (IMC) scăzut
 • prezența unei afectiuni care împiedică fluxul de sange menstrual
 • prezența unor anomalii ale sistemului reproducător
 • istoricul familial – riscul de a dezvolta endometrioză crește dacă una sau mai multe rude de sânge suferă de această afecțiune

Care sunt stadiile endometriozei ?

Societatea Americană de Medicină Reproductivă a clasificat endometrioza bazându-se pe mărimea implanturilor, locația lor și gradul de infiltrare . Cu toate acestea, stadializarea nu indică nici gradul, nici nivelul durerilor, infertilitatea sau prezența altor simptome. 

 • Se caracterizează prin leziuni minime sau inflamații în jurul organelor din zona pelvină.
 • Leziunile, infamațiile sau zonele cu endometrioză sunt ceva mai pronunțate decât la stadiul 1, însă afectarea organelor este încă destul de restrânsă. Se caracterizează printr-un număr redus de aderențe sau leziuni endometriozice.
 • Leziunile endometriozice sunt mai întinse. Țesutul începe să infiltreze organele din regiunea pelvină, inclusiv peretele abdominal. În acest stadiu pot fi prezente aderențe sau cicatrici importante; de asemenea, se poate semnala prezența nodulilor.
 • Boala infiltrează activ și pronunțat mai multe zone din reginea pelvină, ovare sau alte organe din zona extrapelvină. Nodulii și aderențele importante produc leziuni semnificative, distorsionarea anatomiei pacientelor și la alte complicații mai grave.

endometrioza simptome grafic

 

Care sunt complicațiile endometriozei  ?

Infertilitate

Aproximativ între o treime și jumătate dintre femeile cu endometrioză au dificultăți în a rămâne însărcinate.  Au fost propuse mai multe teorii care să explice infertilitatea în endometrioză. Conform acestora, la baza infertilității s-ar putea afla:

 • aderențele pelvine care împiedică mișcarea ovulului de-a lungul trompei uterine
 • substanțele chimice produse în endometrioză care  inhibă mișcarea ovulelor de-a lungul trompei uterine
 • ovulele produse de o calitate slabă
 • inflamația cauzată de endometrioză care stimulează producția de celule care atacă spermatozoizii și le scurtează durata de viață

Cancer ovarian

Există studii care afirmă că neoplasmul ovarian apare într-un procent mai mare la persoanele cu endometrioză, însă trebuie să reținem că, totuși, riscul de a dezvolta cancer ovarian pe durata întregii vieți este relativ scăzut. Alte studii nu au confirmat această asociere. Deși este mai rar, un alt tip de cancer, numit și adenocarcinom asociat endometriozei, se poate dezvolta mai târziu, la acele femei care au avut endometrioză.

Ce opțiuni de tratament există în endometrioză?

Fiind o boala cronică, nu poate fi tratată definitiv, ci doar ameliorată. În prezent există terapii pentru reducerea durerii, pentru încetinirea sau prevenirea dezvoltării de noi leziuni și pentru tratarea infertilității.

 Tratamente pentru reducerea durerii în endometrioză

Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale endometriozei și gestionarea acesteia poate deveni dificilă. Medicamentele disponibile variază de la analgezice fără prescripție medicală până la analgezice puternice pe bază de prescripție medicală.

Medicația simplă pentru ameliorarea durerii, cum ar fi paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, poate ajuta la ameliorarea durerii ușoare.

Tratamentul hormonal în endometrioză

Simptomele endometriozei sunt de obicei agravate de modificările lunare ale nivelului estrogenului, hormon care influențează ciclul menstrual. Terapia hormonală reduce producția de estrogen și poate preveni ciclul menstrual. Acest lucru va limita îngroșarea și descompunerea țesutului endometrial și a leziunilor și poate preveni dezvoltarea de noi leziuni. De asemenea,tratamentul poate contribui la reducerea sau eliminarea durerii cauzate de endometrioză. Cu toate acestea, terapia hormonală nu poate vindeca endometrioza, iar simptomele pot reveni după oprirea tratamentului

Opțiunile pentru terapia hormonală includ

 • contraceptive hormonale orale
 • agoniști și antagoniști ai receptorilor hormonului care eliberează gonadotropină (GnRH),
 • derivați de testosteron (Danazol)
 • inhibitori de aromatază.

Tratamentul chirurgical în endometrioză

Chirurgia este recomandată în general numai în cazurile de durere severă din cauza riscurilor implicate.

Laparoscopia este cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru tratarea endometriozei. În timpul intervenției chirurgicale, se introduce un instrument pentru a umfla ușor abdomenul cu dioxid de carbon, astfel încât leziunile endometriale pot fi îndepărtate.

Laparotomia este o altă opțiune, în special atunci când leziunile nu pot fi ușor îndepărtate prin laparoscopie. Această intervenție chirurgicală necesită o incizie mai mare decât pentru o laparoscopie și, în general, are un timp de recuperare mai lung.

Histerectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a uterului, iar ovarectomia, îndepărtarea ovarelor. Aceste proceduri sunt ireversibile, deci sunt recomandate numai dacă alte tratamente nu au funcționat, iar pacienta a decis să nu aibă copii în viitor.

4 mituri despre endometrioză

Durerea din cauza bolii apare doar în timpul menstruației

Acest lucru este frecvent în stadiile incipiente ale bolii, de obicei începând cu o zi sau două înainte de mentruație, deoarece inflamația se activează chiar înainte de începerea menstruației. Pe măsură ce endometrioza se dezvoltă și se răspândește, inflamația devine tot mai activă, organele afectate dezvoltă fibroză și distorsiuni, iar nervii și mușchii încep să se încordeze și devin hiperactivi. Acest lucru provoacă dureri și în afara menstruației care, dacă sunt lăsate netratate, sfârșesc prin a provoca dureri pelvine cronice.

Sarcina vindecă endometrioza

La o femeie însărcinată, endometrioza nu mai este supusă ciclului menstrual și, prin urmare, durerea este mai puțin prezentă.  Sarcina – la fel ca tratamentele medicamentoase hormonale – poate suprima temporar simptomele endometriozei, dar nu eradică boala în sine. Prin urmare, simptomele apar de obicei după nașterea copilului de îndată ce hormonii revin la nivelul lor obișnuit.

Intrarea la menopauză vindecă endometrioza

Pentru multe femei simptomele legate de endometrioză se diminuează oarecum după menopauză. Cu toate acestea, ovarele produc încă cantități mici de estrogen, astfel încât țesutul asemănător endometrului poate răspunde în continuare la hormon, provocând simptome.

Histerectomia vindecă endometrioza

Endometrioza este definită prin prezența mucoasei uterine în afara cavității uterine, pe diferite organe. Chirurgia pentru eliminarea totală sau parțială a uterului, histerectomia, poate fi oferită ca o soluție pentru femeile cu endometrioză. Dar endometrul, nu uterul, este cel care provoacă durerea. De aceea este important să fie luate în considerare alternativele non-chirurgicale sau proceduri chirurgicale mai puțin invazive pentru tratarea directă a excesului de țesut.

Aflati mai multe pe siteul ginecologie cluj.

Autor: Bănică Elisa Ștefania

Anul II, Medicină Facultatea de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari