Tot ce trebuie să știi despre migrene

Ce este o migrenă? Migrena este o durere de cap cu anumite caracteristici speciale. O migrenă poate provoca dureri puternice sau senzații pulsatorii, de obicei pe o parte a capului. Este adesea însoțită de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină și sunet. Crizele de migrenă pot dura câteva ore până la câteva zile, iar durerea poate fi atât de severă încât interferează cu activitățile zilnice.

Care este diferența dintre migrene și alte dureri de cap?

Atunci când apare senzația de durere sau presiune la nivelul capului, poate fi dificil de precizat dacă este vorba despre o tipică durere de cap sau o migrenă. Este importantă diferențierea unei migrene de o durere de cap tradițională pentru posibilitatea administrării tratamentului corect și pentru prevenirea apariției unor dureri de cap viitoare.

În comparație cu tipurile tradiționale de cefalee, durerea cauzată de o migrenă poate fi moderată până la severă. Unele persoane pot avea dureri de cap atât de severe încât solicită îngrijiri medicale de urgență.

Durerile de cap tipice unei migrene vor afecta de obicei doar o parte a capului. Cu toate acestea, este posibil să aveți o migrenă care afectează ambele părți ale capului. Alte diferențe includ calitatea durerii: o durere de cap cauzată de migrenă va provoca dureri intense care pot fi puternice și pulsatile și vor face dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice.

- Articolul continua mai jos-

Ele sunt de obicei împărțite în două categorii: migrenă cu aură și migrenă fără aură. O „aură” se referă la senzațiile pe care le experimentează o persoană înainte de a suferi o migrenă și nu sunt caracteristice unei dureri banale de cap. Senzațiile apar de obicei oriunde între 10 și 30 de minute înainte de un atac. Acestea pot include:

  • senzație de alertă psihică mai mică sau probleme de gândire
  • vizualizarea unor lumini intermitente sau linii neobișnuite
  • senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul feței sau mâinilor
  • senzația de miros, gust sau atingere neobișnuit

Care sunt cauzele migrenei?

Deși cauzele migrenei nu sunt pe deplin cunoscute și înțelese, genetica și factorii de mediu par să joace un rol important.

Ar putea fi implicate modificări ale trunchiului cerebral și interacțiunilor sale cu nervul trigemen, o cale majoră a durerii. Deci, s-ar putea crea dezechilibre în substanțele chimice aflate la nivelul creierului – inclusiv serotonina, care ajută la reglarea durerii din sistemul nervos.

Cercetătorii studiază rolul serotoninei în migrena. Alți neurotransmițători joacă un rol în durerea migrenei, inclusiv peptida asociată genei calcitoninei .

Care sunt factorii ce pot declanșa o migrenă?

Există o serie de factori declanșatori, printre care se numără și:

  • Modificările hormonale la femei.  fluctuațiile estrogenului, prezente înainte sau în timpul perioadelor menstruale, sarcinii și menopauzei, par să declanșeze dureri de cap la multe femei.
  • Medicamentele hormonale, cum ar fi contraceptivele orale și terapia de substituție hormonală, pot, de asemenea, agrava migrenele. Cu toate acestea, unele femei își găsesc migrenele care apar mai rar atunci când iau aceste medicamente.
  • Băuturi. Acestea includ alcoolul, în special vinul și prea multă cofeină, cum ar fi cafeaua.
  • Stresul Stresul la locul de muncă sau acasă poate provoca migrena.
  • Stimuli senzoriali. Luminile puternice și strălucirea soarelui pot induce migrene, la fel și sunetele puternice. Mirosurile puternice – inclusiv parfum, diluant de vopsea, fum pasiv și altele – declanșează migrena la unii oameni.
  • Somnul  Lipsa somnului, somnul prea mult sau jet lag pot declanșa migrena la unii oameni.
  • Factori fizici. Efortul fizic intens, inclusiv activitatea sexuală, ar putea provoca migrena.
  • Vremea O schimbare a vremii sau a presiunii barometrice poate determina o migrenă.
  • Medicamente Contraceptivele orale și vasodilatatoarele, precum nitroglicerina, pot agrava migrenele.
  • Unele alimente Brânzeturile îmbătrânite și alimentele sărate și procesate ar putea declanșa migrene. Deci s-ar putea sări peste mese sau să postească.
  • Unii aditivi alimentari Acestea includ îndulcitorul aspartam și conservantul glutamat monosodic, care se găsesc în multe alimente.

Care sunt simptomele migrenei?

Evoluția presupune succesiunea mai multor etape. Simptomele pot începe cu una sau două zile înainte de durerea de cap în sine. Aceasta este cunoscută și sub numele de etapa prodromului și include:

- Articolul continua mai jos-

În funcție de prezența sau absența aurei, care este un simptom caracteristic, putem întâlni migrena cu aura sau migrena fără aură. În cazul migrenelor cu aura, este posibil să vă confruntați cu probleme cu vederea, mișcarea și vorbirea. Aceste probleme ar putea include:

  • dificultatea de a vorbi clar
  • amețeală și lipsa echilibrului
  • senzație de frunicături și amorțeală
  • vederea de forme, sclipiri și pete luminoase care pot interfera cu vederea.

Următoarea fază este cunoscută și sun numele de fază de atac. Aceasta este cea mai acută sau severă dintre fazele în care apare durerea reală. La unii oameni, acest lucru se poate suprapune sau se poate produce în timpul fazei prodromului. Simptomele fazei de atac pot dura de la ore la zile. Simptomele pot varia de la o persoană la alta. Unele simptome caracteristice migrenei sunt:

  • sensibilitate crescută la lumină și sunet
  • greaţă
  • amețeli sau senzație de leșin
  • durere pe o parte a capului, fie pe partea stângă, dreapta, în față sau în spate, sau la nivelul tâmplelor
  • dureri de cap pulsatoare și palpitante
  • vărsături

După faza de atac, o persoană va experimenta adesea faza postdrom. În această fază, există de obicei modificări ale dispoziției și sentimentelor. Acestea pot varia de la sentimentul euforic și extrem de fericit, până la sentimentul foarte obosit și apatic. O durere de cap ușoară și plictisitoare poate persista.

Lungimea și intensitatea acestor faze pot apărea în diferite grade la diferite persoane. Uneori, o fază este omisă și este posibil ca un atac de migrenă să apară fără a provoca o durere de cap.

Cum poate fi descrisă durerea cauzată de migrene?

Durerea cauzată de migrenă poate fi descrisă ca fiind pulsatilă, trepidantă sau perforantă. Aceasta afectează cel mai frecvent zona frunții. De obicei se află pe o parte a capului, dar poate apărea pe ambele părți sau se poate schimba.

Majoritatea migrenelor durează aproximativ 4 ore. Dacă nu sunt tratate sau nu răspund la tratament, pot dura până la o săptămână. În migrenele cu aură, durerea se poate suprapune cu o aură sau nu poate să apară deloc.

-Articolul continua mai jos-

Cum se tratează migrena?

Tratamentul migrenelor vizează oprirea simptomelor și prevenirea atacurilor viitoare.

Multe medicamente au fost concepute pentru a trata migrenele. Medicamentele utilizate pentru combaterea migrenelor se împart în două mari categorii:

  • Medicamente pentru ameliorarea durerii. De asemenea, cunoscut sub numele de tratament acut, aceste tipuri de medicamente sunt luate în timpul atacurilor de migrenă și sunt concepute pentru a opri simptomele.
  • Medicamente preventive. Aceste tipuri de medicamente sunt luate în mod regulat, adesea zilnic, pentru a reduce severitatea sau frecvența migrenelor.

Opțiunile de tratament depind de frecvența și severitatea durerilor de cap, dacă sunt prezente greața și vărsăturile cu durerile de cap, cât de invalidante sunt durerile de cap și alte afecțiuni medicale asociate.

Remedii pentru tratamentul migrenelor

Puteți încerca câteva lucruri acasă care pot ajuta și la remedierea durerii cauzate de migrene:

  • Încercați tehnici de relaxare
  • Elaborați o rutină stabilă de somn și mâncare.
  • Măriți consumul de lichide
  • Păstrați un jurnal adresat durerilor de cap.
  • Faceți sport regulat.

Pentru tratarea migrenelor trebuie de asemenea să aveți în vederea eliminarea posibililor factori declanșatori (de exemplu stresul).

Când ar trebui să cereți sfatul unui medic?

Sunt adesea nediagnosticate și netratate. Dacă aveți în mod regulat semne și simptome de migrenă, țineți o evidență a acestora și a modului în care le-ați tratat. Apoi, discutați detaliile cu medical dumneavoastră.

Chiar dacă aveți antecedente de dureri de cap, consultați-vă medicul dacă modelul se schimbă sau durerile de cap se simt brusc diferite.

Consultați-vă imediat medicul sau mergeți la camera de urgență dacă aveți oricare dintre următoarele semne și simptome, care ar putea indica o problemă medicală mai gravă:

  • Durere de cap bruscă, severă, ca un tunet
  • Cefalee cu febră, gât rigid, confuzie mentală, convulsii, vedere dublă, slăbiciune, amorțeală sau probleme de vorbire
  • Cefalee după o leziune a capului, mai ales dacă durerea de cap se agravează – Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?
  • durere de cap cronică, care este mai gravă după tuse, efort, tensionare sau o mișcare bruscă

Autor: Laura Antonia Fer, Medici pentru tine. 

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari