Anestezia epidurală – informații esențiale. Sfaturi pentru viitoarele mămici

Ce este anestezia epidurală? Anestezia epidurală este o tehnică foarte des întâlnită în managementul durerii, cu o varietate de aplicații în domeniul medical și una dintre cele mai vechi tehnici din domeniul anesteziei. Aceasta poate fi folosită ca anestezic principal, dar o utilizare mai comună este ca adjuvant în diminuarea durerii în timpul unei proceduri medicale.

Anestezia epidurală este o metodă de anestezie locală prin intermediul căreia este injectată o cantitate variabilă de anestezic în spațiul epidural (spațiu care înconjoară măduva spinării). Efectuată corect, este o tehnică sigură care oferă multiple beneficii. Este utilizabil ca anestezic unic pentru procedurile chirurgicale, reducând astfel nevoia de anestezie generală și de gestionare a căilor respiratorii, cu riscurile pe care aceasta le implică. De asemenea, reduce expunerea la anestezice volatile, precum și poate reduce necesarul de stupefiante, în timpul sau după o procedură și care, prin urmare, duce la scăderea incidenței efectelor secundare asociate acestora.

Articol recomandat: Totul despre vaccinarea COVID-19 în sarcină și alăptare

Cum se efectuează anestezia epidurală?

Dacă optați să aveți o epidurală, un medic anestezist va introduce un ac și un tub mic, numit cateter, în partea inferioară a spatelui. Acul este îndepărtat și cateterul lăsat la locul său pentru livrarea medicamentului (anestezicului) prin tub, în funcție de necesitate și de nivelul durerii. Se poate începe o epidurală în orice moment al travaliului – la început, la mijloc sau chiar spre sfârșit – în consultare cu medicul.

- Articolul continua mai jos-

Cum se efectuează anestezia epidurală video

Care sunt complicațiile anesteziei epidurale?

Anestezia epidurală poate fi însoțită de următoarele complicații:

  • Hipotensiune ( scăderea tensiunii arteriale)
  • Greață, vărsături
  • Bronhoconstricție ( diminuarea diametrului bronhiilor din care pot cauza anumite dificultăți de respirație)
  • Durere de cap
  • Sindrom neurologic tranzitoriu (dureri de spate simetrice, iradiate către fese și picioare, fără componente sensibile sau motorii)
  • Leziunea nervilor cu posibilă neuropatie – pareza este extrem de rară
  • Hematom epidural
  • Abces epidural
  • Meningita
  • Osteomielita (inflamația și distrugerea osoasă)

Care este diferența dintre anestezia epidurală și rahianestezia?

Există două metode principale de efectuare a anesteziei: generală și regională. Anestezia regională este ascoiată cu mult mai puține riscuri decăt cea general și poate fi de mai multe tipuri: spinală ( care mai este cunoscută și sub denumirea de rahianestezie), epidurală ( sau peridurală) și combinată (rahi-peri).

Este mai bună anestezia epidurală față de cea spinală?

Avantajul anesteziei epidurale față de cea spinală este capacitatea de a menține o anestezie continuă după plasarea la nivel lombar al unui cateter epidural. Astfel, anestezia epidurală este potrivită pentru proceduri de lungă durată deoarece permite modificarea și adaptarea nivelului de anestezic în funcție de starea pacientului și în orice moment.

Această caracteristică permite, de asemena, utilizarea acestei tehnici în perioada postoperatorie pentru analgezie (scăderea sau pierderea sensibilității la durere), folosind concentrații mai mici de anestezice locale sau în combinație cu alți agenți.

- Articolul continua mai jos-

Care sunt indicațiile pentru anestezia epidurală?

Anestezia epidurală poate fi utilizată ca unic anestezic pentru proceduri care implică membrele inferioare, pelvisul, perineul și abdomenul inferior. Este posibilă și efectuarea procedurilor abomenului superior și toracelui sub anestezie epidurală, dar există un risc semnificativ de efecte secundare și face dificil de evitat disconfortul asociat procedurii.

Printre întrebuințările specifice ale anesteziei epidurale se numără:

  • Operațiile la nivelul șoldului și genunchilor fixarea unei fracturi la nivelul șoldului este asociată cu mai puține pierderi de sânge atunci când se folosește ca metodă anestezică blocul neuraxial central (anestezia epidurală). De asemena, riscul de tromboză venoasă este scăzut la pacienții supuși înlocuirii totale ale genunchiului sau șoldului.
  • Chirurgia vasculară a membrelor inferioareà Anestezia epidurală îmbunătățește fluxul de sânge distal la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de reconstrucție arterială.
  • Amputare  Pacienții cărora li s-a administrat anestezie epidurală 48-72 de ore înainte de amputarea membrelor inferioare pot avea o incidență mai scăzută a durerii membrelor fantomă în urma operației.
  • Obstetrică  Analgezia epidurală este indicată la pacienți obstetrici în travaliu dificil sau travaliu cu risc ridicat, de exemplu: prezentație pervină, sarcină gemelară, preeclampsie și travaliu prelungit. Mai mult, efectuarea operației de cezariană sub blocul neuraxial central este asociat cu o mortalitate inferioară din cauza factorilor anestezici față de anestezia generală.
  • Administrarea de anestezice locale de concentrație scăzută, opioide, sau combinații ale ambelorà eficiente în controlul durerii postoperatorii

Care sunt contraindicațiile pentru anestezia epidurală?

Există două tipuri de contraindicații impotriva anesteziei epidurale, absolute și relative.

Contraidicațiile absolute sunt:

  • Refuzul pacientului
  • Infecție la locul propus de inserție a cateterului
  • Infecție sistemică
  • Hipovolemie acută, simptomatică (șoc)
  • Creșterea presiunii intracraniene
  • Alergie la agenții anestezici locali și opioizi

Contraindicațiile relative:

  • Tulburări neurologice
  • Stenoză aortică
  • Deformări, defecte ale coloanei vertebrale
  • Alergie a agenții anestezici locali și opioizi

Avantaje/dezavantaje

-Articolul continua mai jos-

Atunci când se pacientul dorește administrarea unei anestezii epidurale, acesta trebuie să ia în considerare avantajele și dezavantajele ce vin odată cu această procedură.

Principalele avantaje ale unei anestezii epidurale

  • Efectul analgezicà este una dintre cele mai eficiente metode de ameliorare a durerii [n timpul nașterii și are efecte secundare minime atât asupra mamei, cât și asupra bebelușului.
  • Permite odihna și o stare de bine în timpul travaliului
  • Poate ajuta la reducerea depresiei postpartum à un studiu realizat în anul 2014 a găsit unele dovezi că anestezia epidurală poate reduce riscul de depresiei postpartum la unele femei.
  • Reduce efectele secundareàpe lângă efectul analgezic, reduce expunerea la alte anestezice și analgezice, minimalizând efectele secundare.
  • Scade nivelul cortizolului
  • Scade perioada internării

Dezavantajele anesteziei epidurale

  • Poate cauza hipotensiune sau alte efecte menționate mai sus
  • Poate provoca anumite dificultăți la împingere în timpul nașterii à din cauza lipsei de senzație în zona respectivă (femeile care au primit epidurală nu simt la fel de puternic dorința de a impinge)
  • Poate crește riscul pentru o ruptură perineală

8 mituri despre anestezia epidurală

  1. Anestezia epidurală cauzează leziuni permanente asupra nervilor.

Este întotdeuna posibil ca un nerv să fie “pișcat” în timpul travaliului sau nașterii, dar acest lucru este legat mai mult de poziția pacientului decât de epidurală în sine. Majoritatea leziunilor nervoase se vor putea vindeca singure în decursul a câtorva săptămâni sau luni, iar kinetoterapia este întotdeauna o opțiune.

  1. Anestezia epidurală provoacă dureri cronice de spate.

O mică durere la nivelul spatelui la câteva zile după efectuarea unei epidurale este perfect normală. Durerile pe termen lung sunt, de obicei, cauzate de slăbirea mușchilor profunzi abdominali și de modul în care mamele sunt solicitate în îngrijirea nou-născuților.

  1. Anestezia epidruală poate cauza anxietate.

Anestezia în sine nu provoacă anxietate. Cu toate astea, pacienții pot prezenta un nivel relativ de anxietate în legătură cu procedura sau cu senzația de amorțeală după ce aceasta și-a făcut efectul.

Articol recomandat: Totul despre anxietate. Ce este și ce metode de tratament există

  1. Anesteazia epidurală poate provoca insomnii.

Exact contrariul! De fapt, femeile care au primit epidurală în timpul travaliului tind să se odihnească mai mult.

  1. Anestezia epidurală poate cauza paralizie.

Deși paralizia este un risc care apare în general cu orice fel de anestezie, în cazul celei epidurale este foarte rar întălnit. Cum am menționat și mai sus, orice tip de afectare nervoasă este asociată cu o împingere prelungită și poziția din timpul nașterii.

  1. Anestezia epidurală crește potențialul pentru o naștere prin cezariană.

Aceasta poate crește timpul de împingere, dar în niciun caz necesitatea de a efectua o cezariană.

  1. Anestezia epidurală provoaca incontinență urinară.

Epidurala blochează nervii senzoriali (de aceea nici nu simțim durerea). Astfel, majoritatea femeilor pierd temporar senzația (dorința) de urinare. Pentru aceasta se montează un cateter care periodic golește vezica urinară. După naștere, funcția normal a vezicii urinare revine în termen de 4 până la 6 ore.

  1. Anestezia epidurală încetinește procesul de vindecare.

Nu s-a observat nicio dovadă a faptului că epidurala încetinește recupererea după travaliu și naștere.

Autor: Laura Antonia Fer, Medici pentru tine. 

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari