Spondiloza cervicală poate fi tratată prin intermediul fizioterapiei

Ce este spondiloza cervicală? Gâtul este format din șapte oase numite vertebre. Între aceste vertebre există discuri care absorb șocurile. Aceste discuri au un strat exterior dur, fibros și un miez asemănător gelului.

Spondiloza cervicală reprezintă uzura vertebrelor și a discurilor din gât. Odată cu atingerea vârstei medii, discurile noastre încep să devină mai subțiri și uneori marginile vertebrelor pot deveni aspre.

Mușchii, ligamentele și nervii din jur pot fi iritați de aceste modificări. Acest lucru provoacă simptomele spondilozei cervicale. Fizioterapia poate trata cu succes simptomele spondilozei cervicale.

Care sunt semnele și simptomele specifice spondilozei cervicale?

Spondiloza cervicală este adesea diagnosticată numai pe baza semnelor și a simptomelor clinice prezente. Printre acestea se pot enumera:

- Articolul continua mai jos-

Semne ca suferi de spondiloza cervicală:

  • Sensibilitate slab localizată
  • Gama limitată de mișcare
  • Modificări neurologice minore (dacă nu sunt complicate de mielopatie sau radiculopatie)

Simptome spondiloza cervicală

  • Durere cervicală agravată de mișcare
  • Durere iradiată în diverse locuri din corp (occiput, între omoplați, membre superioare)
  • Durere retro-orbitală sau temporală
  • Rigiditate cervicală
  • Amorțeală vagă, furnicături sau slăbiciune la nivelul membrelor superioare
  • Amețeli sau vertij
  • Echilibru slab
  • Rar, sincopa declanșează migrene

Care sunt complicațiile specifice spondilozei cervicale?

Compresia nervoasă

La anumite persoane care suferă de spondiloză cervicală, presiunea continuă exercitată asupra nervilor spinali, duce la o afecțiune numită radioculopatie cervicală. Compresia nervoasă constantă poate influența apariția unor noi simptome. Radioculopatia cervicală aduce cu sine o senzație de furnicături, amorțeală și slăbiciune a brațelor și picioarelor. Durerea acută a umărului și a pieptului, pierderea coordonării corpului, dificultăți la mers, reflexe anormale ale coloanei vertebrale, pierderea vezicii urinare și a controlului asupra intestinului sunt câteva alte complicații. De asemenea, din cauza slăbirii mușchilor din nervul spinal, nervii nu mai sunt capabili să semnaleze mușchilor corpului să se contracte normal.

Stenoza coloanei vertebrale

Spondiloza cervicală, când este nesupravegheată pentru o perioadă de timp considerabilă, se complică într-o altă afecțiune numită stenoză spinală, în care canalul spinal este afectat. Această îngustare a canalului spinal poate afecta chiar măduva spinării. Această afecțiune este denumită mielopatie cervicală și este similară cu radioculopatia cervicală. Similar cu radioculopatia cervicală, această afecțiune poate provoca o senzație de furnicături, disconfort la nivelul umerilor, brațelor și picioarelor. Persoanele care suferă de această afecțiune pot prezenta, de asemenea, o lipsa sau un defect de coordonare.

Dizabilitate permanentă

- Articolul continua mai jos-

Leziunile constante ale vertebrelor, precum și impactul mielopatiei cervicale și al radiculopatiei cervicale pot fi ireversibile. Pacienții pot deveni prea slabi pentru a merge și pentru a-și efectua treburile zilnice, afectându-și astfel viața de zi cu zi. În cazuri extreme, intervenția chirurgicală poate fi singura opțiune pentru a ușura durerea și a restabili funcționalitățile parțiale.

Ce investigații pot ajuta la diagnosticarea spondilozei cervicale?

Majoritatea pacienților nu au nevoie de investigații suplimentare și diagnosticul pentru spondiloza cervicală se face numai pe baza simptomelor și semnelor clinice, cu toate acestea, imagistica de diagnostic (ecografii cu raze X, CT, RMN) poate fi utilizată pentru a confirma un diagnostic.

Radiografiile simple ale coloanei cervicale pot prezenta o pierdere a lordozei cervicale normale, sugerând spasm muscular, dar cele mai multe alte caracteristici ale bolii degenerative se găsesc la persoanele asimptomatice și se corelează slab cu simptomele clinice. Este important să ne dăm seama că modificările radiologice, prezente odată cu vârsta mai înaintată, reprezintă doar modificări structurale ale vertebrelor, dar astfel de modificări nu cauzează neapărat simptome. Se crede că această nepotrivire între aspectul radiografic și simptomele clinice nu se datorează doar vârstei, ci și datorită sexului, rasei, grupului etnic, înălțimii și ocupației.

RMN-ul coloanei cervicale este investigația aleasă de psihoterapeut dacă acesta suspectează o patologie mai gravă, deoarece oferă informații detaliate despre măduva spinării, oase, discuri și structuri ale țesuturilor moi. Cu toate acestea, oamenii normali pot prezenta anomalii patologice importante în imagistică, astfel încât scanările trebuie interpretate cu atenție.

Ce tratamente sunt cele mai frecvent utilizate pentru spondiloza cervicală?

Fizioterapia este foarte importantă în tratamentul spondilozei cervicale. Inițial, kinetoterapeutul vă poate evalua și diagnostica problema. După evaluarea inițială, kinetoterapeutul va scrie un plan de tratament special pentru dumneavoastră. Tratamentul de fizioterapie pentru spondiloza cervicală cuprinde adesea un program de exerciții la domiciliu pentru a crește gama de mișcare și controlul muscular al gâtului. Alte tratamente de fizioterapie pot include:

Masaj – cuprinde o varietate de tehnici și se administrează cu suficientă presiune prin țesutul superficial pentru a ajunge la structurile profunde. Se utilizează pentru a crește fluxul sanguin,pentru a reduce umflarea, pentru a reduce spasmul muscular și pentru a îmbunătăți repararea normală a țesuturilor.

-Articolul continua mai jos-

Mobilizare – Este o tehnică manuală în care articulația și țesuturile moi sunt mișcate ușor de către kinetoterapeut pentru a restabili intervalul normal, a lubrifia suprafețele articulare și a ameliora durerea.

Manipulare – Este o forță de mișcare de mare viteză, scurtă, dată la sfârșitul intervalului disponibil. Se utilizează pentru a descompune aderențele, a elimina un blocaj în interiorul unei articulații și a restabili mișcarea liberă, nedureroasă. În timpul acestui tratament se poate auzi un clic sau un zgomot.

Terapie cu ultrasunete – Transmite unde sonore prin țesuturi stimulând astfel reacțiile chimice ale corpului și, prin urmare, procesul de vindecare.

Terapie interferențială – se introduce curent electric în țesuturi și poate fi utilizat la frecvențe variate pentru efecte de tratament diferite, de exemplu: ameliorarea durerii, stimularea musculară sau nervoasă, promovarea fluxului sanguin și reducerea inflamației.
Ce alte tratamente ar putea fi utilizate pentru spondiloza cervicală?

Acupunctura – O tehnică orientală de introducere a acelor în piele pentru a crește sau a reduce fluxul de energie pentru a promova ameliorarea durerii și vindecarea bolnavilor de spondiloza cervicală.

Ce puteți face pentru a ajuta la ameliorarea spondilozei cervicale?

O pernă fermă de sprijin – ajută unii oameni când dorm, dar poate agrava pe alții.

Păstrați-vă activ – Dacă vă odihniți prea mult timp, postura vă determina „rigidizarea gâtului”, agravând simptomele.

Program de exerciții – este cea mai importantă parte a reabilitării. Terapeutul vă vă instrui cu privire la exercițiile cu care să începeți, când să adăugați alte tipuri de exerciții, precum și cum să progresați și să vă îmbunătățiți programul de exerciții.

Medicație – Solicitați sfatul medicului sau al farmacistului cu privire la cele mai bune medicamente pentru tratarea simptomelor prezente.

Pachete calde – Aplicarea unui pachet fierbinte poate fi benefică pentru a ajuta mușchii să se relaxeze, pentru a îmbunătăți fluxul de sânge în zonă și pentru a ameliora durerea.

Postură – O postură bună permite mușchilor coloanei vertebrale să acționeze că o structură de susținere și să scadă tensiunea asupra articulațiilor coloanei vertebrale.

Ergonomie – Asigurați-vă că toate locurile de relaxare din casă încurajează o postură bună și că salteaua folosită la dormit vă sprijină în mod adecvat coloana vertebrală.

Puteți apela la serviciile clinicii Physiomedica programadu-vă la numărul de telefon 0364 642 124, pe WhatsApp la numărul 0775321275 sau mergând la sediul clinicii aflat pe Calea Florești 2B, Cluj-Napoca.

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari