Psoriazisul – cum arată, de ce apare și cum se tratează

Ce este psoriazisul? Psoriazisul este o boală cu implicații preponderent dermatologice, având însă cauze și manifestări sistemice, de cele mai multe ori. Această afecțiune se caracterizează prin apariția la nivelul pielii a unor pete roșiatice, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb sidefii, însoțite în cele mai multe cazuri (aproximativ 60-70%) de senzația de mâncărime a pielii la acest nivel.

Pe lângă acestea, persoanele afectate pot dezvolta comorbidități precum afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni oculare, afecțiuni articulare, diabet, obezitate sau boala Crohn.

Aceste afecțiuni, împreună cu asocierea cu depresia, stresul, frustrarea și relațiile deficitare ale pacientului cu familia sau prietenii, îi determină pe specialiști să recunoască psoriazisul drept o boală complexă cu un puternic impact atât sistemic, cât și psiho-social.

Articol recomandat: Ce este rozaceea? Diagnostic și tratament pentru rozacee

- Articolul continua mai jos-

Care sunt cauzele psoriazisului?

Cu tot progresul tehnologic din prezent și cu avântul geneticii, nu se cunosc pe deplin cauzele psoriazisului.  De la bagajul genetic, la alimentație, de la stilul de viață, la stres, există o mulțime de factori extrinseci si intrinseci care pot declanșa psoriazisul. Ca o notă generală, toți pacienții cu psoriazis prezintă tulburări imunologice, metabolice și hormonale. Există studii care arată că peste 35% dintre pacienții cu psoriazis au cel puțin o rudă de gradul I sau II cu această afecțiune, și un procent și mai mare de oameni ai căror rude suferă de afecțiuni imunologice.

Care sunt principalii factori declanșatori sau de risc ai psoriazisului?

  • factorii infecțioși (infecțiile din sfera ORL pot promova un mediu propice pentru dezvoltarea acestei afecțiuni, mai ales la copii, în aproximativ 33% din cazuri)
  • stresul, anxietatea (pot întreține această boală, riscul crescând odată cu vârsta)
  • alcoolul și fumatul (alcoolicii și marii fumători prezintă forme mai severe și în incidență mai mare de psoriazis)

Totodată, studiile recente arată că psoriazisul este de fapt o boală autoimună, în care sistemul imunitar al pacientului funcționează anormal și recunoaște în mod eronat celulele proprii (în acest caz, celulele tegumentare), ca fiind străine, ceea ce îl determină să le atace. Astfel sunt introduși un număr de factori de risc importanți, printre care se numără și dezechilibrele la nivelul microbiomului intestinal cauzate de alimentația deficitară, av sau de abuzul de medicamente, în special de antibiotice.

Articol recomandat: Apa termală – beneficii pentru piele

Care sunt mecanismele de acțiune ale psoriazisului?

Ca idee, psoriazisul își exercită efectele negative prin intermediul sistemului imunitar al pacientului. Acesta atacă în mod eronat celulele tegumentare, provocând astfel o rată de multiplicare anormal de mare a acestora, datorată secreției de citokine de la nivelul leziunilor astfel provocate.

Celulele epiteliale apar în straturile profunde ale pielii, maturându-se și ridicându-se în același timp la suprafață în circa 28 – 31 de zile, proces numit turnover celular. În cazul pacienților cu psoriazis, acest proces se petrece de până la 15 ori mai repede, deci în 2 – 3 zile.

Printre principalele simptome ale psoriazisului se numără:

- Articolul continua mai jos-

Psoriazis simptome

  • leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate;
  • scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă;
  • piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera;
  • senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.

Zonele cele mai afectate sunt coatele, genunchii, scalpul și regiunea lombară a scalpului.

Complicații ale psoriazisului pot apărea în momentul în care pacientul manifestă și alte comorbidități, printre care se numără cancerul, boala Crohn, sindromul metabolic, obezitatea, osteoporoza, uveita, boala hepatică, și multe altele.

Articol recomandat: Abordarea scaderii imunitatii in sezonul rece prin suplimentarea cu Zinc si Vitamina C

Care sunt tipurile de psoriazis?

  1. Psoriazis în plăci – Este cel mai frecvent, manifestându-se în 80-90% din cazuri. Este caracterizat de pete groase și roșii pe piele, frecvent având un strat alb sau argintiu.
  2. Psoriazis gutat – Apare sub forma unor pete mici roșii pe piele. Acesta afectează aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis. De cele mai multe ori, debutează în copilărie sau adolescență.
  3. Psoriazis inversat – Acesta apare frecvent în pliurile pielii, de obicei sub sâni, în zona axilară sau între coapse. Petele sunt roșii, frecvent lucioase și fine la palpare.
  4. Psoriazis pustulos – Este o formă severă de psoriazis, care se dezvoltă rapid prin pustule albe înconjurate de roșeață. Poate afecta anumite zone ale corpului, precum mâinile și picioarele, sau pot afecta întreaga suprafață a pielii.
  5. Psoriazis eritrodermic – Mai este denumit psoriazis exfoliant – este un tip rar de psoriazis care se prezintă sub forma unor arsuri severe. Afecțiunea reprezintă o urgență medicală.

Articol recomandat: Ce sunt fibroamele uterine? – Cauze, Simptome, tratament

Implicațiile psiho-sociale ale psoriazisului

Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicații și la nivel psihosocial și profesional, fiind adesea asociată cu tulburări comportamentale ce pot merge până la depresie și anxietate. Astfel:

  • 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive
  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este „o rușine socială”
  • 1 din 3 persoane afectate au avut un gând suicidal la un moment dat
  • 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
  • 62% dintre indivizii afectați se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

În plus, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceştia afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.

-Articolul continua mai jos-

O zi in pielea unui bolnav de psoriazis VIDEO

Cum este realizat diagnosticul de psoriazis?

Diagnosticul se realizează pe baza a două tipuri de examinări: examinarea fizică însoțită de anamneză și biopsia.

Examinarea fizică implică identificarea leziunilor caracteristice psoriazisului și este relativ ușoară, întrucât se disting ușor de cele provocate de alte afecțiuni. Împreună cu informații precum istoricul medical personal, antecedentele medicale heredo-colaterale sau mediul de viață și de muncă, colectate în timpul anamnezei, un diagnostic clinic pozitiv poate fi stabilit.

Biopsia este o metodă folosită în cadrul diagnosticului diferențial ce implică prelevarea unei mici mostre din pielea pacientului pentru examinarea histopatologică amănunțită ulterioară.

Care sunt opțiunile de tratament ale psoriazului?

Tratament psoriazis

Deși boala este cunoscută încă de pe vremea lui Hipocrat, nu se cunoaște încă un tratament curativ pentru această afecțiune. Se cunosc mai multe metode terapeutice care pot reduce sau aproape să elimine simptomele de psoriazis, astfel ca pacientul să ducă o viaţă aproape normală. Nu există o singură modalitate de tratament pentru toţi pacienţii, dar oricare din metodele alese are un efect asupra evoluţiei bolii.

Tratamentul topic are o eficacitate crescută în combaterea simptomelor formelor ușoare de psoriazis în cele mai multe cazuri. În cadrul acestui tip de tratament pot fi folosite cremele pe bază de corticosteroizi (dipropionat de betametazonă) sau analogi ai vitaminei D3 (calcipotriol), fie ca monoterapie, fie concomitent sau secvențial.

Tratamentul sistemic este utilizat în cazul în care tratamentul topic nu are efecte semnificative asupra evoluției bolii. Acesta poate fi efectuat în conjuncție cu unele opțiuni de tratament topic în cazurile de psoriazis moderat spre sever și include:

  • fototerapia (PUVA, UVB – monoterapie sau concomitent cu alți retinoizi), metodă foarte eficace și cu riscuri minime, dar relativ inconveniantă din cauza disponibilității scăzute a centrelor de terapie
  • acitretina, un retinoid sintetic utilizat de obicei împreună cu fototerapia
  • metotrexatul, citostatic, antiinflamator și inhibitor al sintezei de folați
  • ciclosporina, inhibitor al calcineurinei (activator al limfocitelor T), preferată datorită efectelor rapide și a riscului scăzut de hepatotoxcitate.

În cazurile în care opțiunile de tratament psoriazis sistemic nu produc efectele dorite, nu sunt tolerate de către pacient din cauza efectelor adverse sau nu sunt potrivite în schema de tratament din cauza eventualelor comorbidități, tratamentul biologic este o alternativă eficientă, dar costisitoare. Cel mai eficient agent utilizat în acest sens este infliximab, urmat de ustekinumab și adalimumab, toți anticorpi monoclonali. Totodată, ixekizumab este un alt compus din această clasă, ce a fost compensat în România încă din decembrie, anul 2018.

De asemenea, un număr tot mai mare de studii recente demonstrează eficacitatea tratamentelor axate pe modificări ale echilibrului icrobiomului intestinal, prezent într-un procent foarte mare al bolnavilor de psoriazis.

Astfel, utilizarea controlată a suplimentelor probiotice, în conjuncție cu o dietă adaptată după necesități și un stil de viață sănătos în general, s-a dovedit a fi foarte benefică în combaterea acestei afecțiuni.

Astfel, psoriazisul este o boală autoimună complexă cu consecințe dintre cele mai variate, fiind declarat de către Organizația Mondială a Sănătății a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Deși nu există un tratament curativ, numeroasele metode terapeutice disponibile în momentul de față pot provoca ameliorarea simtomelor (chiar până la remisia completă a bolii) și, astfel, asigurarea calității vieții pacientului.

Psoriazis poze

Stiati că?

29 octombrie este ziua mondială de luptă împotriva psoriazisului.

Autor: Ciobanu Andrei Răzvan

Facultatea de Medicină Generală,
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
Anul I

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari