Ce este rozaceea? Diagnostic și tratament pentru rozacee

Ce este rozaceea ? Rozaceea este o afecţiune cutanată frecventă ce afectează regiunea centrală a feței, fiind caracterizată prin eritem, telangiectazii și leziuni inflamatorii papulo-pustuloase. Rozaceea afectează cel mai frecvent subiecţii cu pielea albă, ochii de culoare deschisă şi părul blond sau roşcat. Prevalența mai mare în țările nordice i-a adus denumirea de ,,blestemul celților’’. Rozaceea este mai des întâlnită la femei, frecvenţa maximă a bolii situându-se între 40 şi 60 de ani.

Articol recomandat: Epilarea cu laser – cea mai eficientă metodă de îndepărtare a părului corporal inestetic

Care sunt cauzele apariției rozaceei?

Până în momentul de față cauza exactă a rozaceei rămâne necunoscută. Se consideră că afecțiunea are o componentă genetică, însă la fel de importanți sunt și factorii vasculari, de mediu, degenerativi sau chimici. La apariţia rozaceei se presupune că ar sta o anomalie a vascularizaţiei faciale care implică răspunsul exagerat la stimuli dilatatori ai vaselor de sânge de la nivelul tegumentar superficial. Dilatarea persistentă a vaselor are drept consecință creșterea temperaturii locale, care determină proliferarea intensă a germenilor bacterieni de la acest nivel.

Demodex folliculorum și Demodex brevis fac parte din flora tegumentară normală, fiind cantonați la originea foliculului pilosebaceu. Paraziții ar putea declanşa fenomene inflamatorii care se traduc clinic prin papule şi pustule. Anumite studii corelează rozaceea cu prezența Helicobacter pylori, agentul etiologic al ulcerului gastric, însă sunt necesare mai multe studii suplimentare pentru a confirma relația exacta dintre cele două entități.

- Articolul continua mai jos-

Printre alți factori care pot fi incriminați în declanșarea rozaceei se pot menționa: predispoziția genetică a pacientului; expunerea la radiații ultraviolete, mai ales la pacienții cu fototip deschis; foliculi sebacei mai mari, secreție crescută de sebum; modificări ale barierei tegumentare(pierdere crescută de apă, creșterea potențialului iritativ al pielii).

Articol recomandat: Îngrijirea pielii în sezonul rece. Sfatul farmacistului Luminiţa Rusu

Care sunt factorii de risc pentru rozacee?

Există mai mulți factori ce pot contribui la apariția rozaceei, printre care se numără:

  • expunerea la temperaturile extreme: căldură/ frig extrem,soare și vânt;
  • consumul de alcool, cafeină;
  • consumul de alimente picante;
  • consumul de alimente sau băuturi fierbinți;
  • stresul, anxietatea, emoțiile;
  • efortul fizic intens;
  • substanțe iritante din produsele cosmetice, soluțiile astringente sau tonice, sulfatul lauric din pasta de dinți, unele săpunuri;
  • consumul sau folosirea anumitor medicamente: amiodarona, doze mari din vitaminele B6 si B12, corticosteroizi topici;
  • nicotina.

Articol recomandat: Ce sfaturi ne dau medicii pentru a ne ajuta să facem față gerului

Care sunt simptomele rozaceei?

Rozaceea evoluează în mai multe stadii, dar trecerea prin toate stadiile nu este obligatorie. Diagnosticul este clinic, examenul cutanat şi anamneza fiind suficiente pentru punerea diagnosticului în marea majoritate a cazurilor.

  • Stadiul de prerozacee se prezintă sub forma unui eritem al feţei şi gâtului, cu senzaţia de căldură, dar fără semne sistemice. Acesta afectează zona centrală a feței. După crizele cu durată decâteva minute pielea feţei devine normală. Înroșirea tranzitorie a feței este cunoscută sub denumirea de „flushing”. Aceasta poate fi declanşată de schimbări ale temperaturii, ingestia de alcool, băuturi calde sau alimente condimentate, emoții puternice sau efort fizic.
  • Stadiul de rozaceea eritemato-telangiectazicǎ se asociază cu un eritem difuz şi persistent al feţei, precum şi cu telangiectazii. Acestea sunt leziuni vasculare cutanate care conferă tegumentului un aspect împăienjenit și sunt rezultatul dilatării permanente a vaselor de sânge din tegumentul superficial. La femei, leziunile caracteristice se regăsesc preponderent la nivelul obrajilor, frunții și bărbiei, pe când la bărbați acestea sunt localizate frecvent la nivelul nasului.
  • Stadiul inflamator papulo-pustulos reprezintă stadiul următor caracteristic rozaceei, cu aparţia de papule şi pustule inflamatorii mici pe un fond eritematos permanent. De obicei afectează zona centrală a feței și rareori se pot extinde la nivelul trunchiului. Nu sunt prezente comedoane şi cicatrici.
  • Stadiul tardiv de fima afectează în special bărbaţii, în general după 50 de ani. Se caracterizează prin prezența nodulilor dureroși, profunzi, hiperplazii ale glandelor sebacee, pori largi deschiși și seboree. Stadiul final este reprezentat de apariția fimelor. Cea mai frecventă formă cu îngroșare a pielii este rinofima, în care nasul este crescut în volum, roşu difuz, iar orificiile foliculare sunt dilatate. Deși regiunea nazogenienă este cel mai frecvent interesată, rozaceea poate fi localizată și la nivelul bărbiei, frunții, urechilor și a pleopelor.

Rozaceea oculară este o formă de rozacee care poate apărea simultan cu manifestările cutanate sau poate reprezenta singura manifestare a bolii. Pacieții pot prezenta în acest caz roșeață, senzația de nisip în ochi, conjunctivită, edem al pleoapei, fotofobie. În cazurile severe neovascularizaţia corneei şi apariţia de cicatrici la acest nivel pot conduce la orbire.

- Articolul continua mai jos-

Rozaceea granulomatoasă se caracterizează prin prezenţa a numeroase papule brune sau noduli cu aspect histologic granulomatos. Leziunile pot afecta obrajii, nasul, fruntea, bărbia şi pleoapele, putându-se observa asocierea şi a altor leziuni de tip pustulă, eritem şi telangiectazii.

Cum se pune diagnosticul de rozacee?

Diagnosticul afecțiunii este de cele mai multe ori clinic. Identificarea de către medicul specialist dermatolog a leziunilor caracteristice dupa o anamneză corespunzatoare este de obicei suficientă pentru stabilirea unui diagnostic clinic pozitiv. Nu există teste specifice care să pună diagnosticul. Acesta este bazat pe istoricul bolii si pe examenul fizic al pacientului.

O serie de investigații paraclinice pot fi utile în efectuarea diagnosticului diferențial corect, pentru excluderea altor afecțiuni cutanate infecțioase care pot avea aceleași manifestări cutanate. Biopsia cutanată poate confirma diagnosticul de rozacee, în special în cazurile atipice.

Având în vedere posibilul rol în producerea și agravarea bolii se poate solicita un examen parazitologic pentru a depista prezența Demodex foliculorum. De asemenea se mai pot efectua teste care să pună în evidență prezența bacteriei Helicobacter pylori (evidențierea în fecale sau în mucoasa gastrică prin biopsie endoscopică).

Ce tratamente există pentru rozacee?

Până în momentul de față nu există un tratament curativ pentru rozacee. Cu toate acestea există o serie de măsuri pe care pacienții le pot lua pentru ameliorarea afecțiunii, pentru a preveni apariția episoadelor acute si pentru a-și îmbunatăți calitatea vieții, în general. Pe lângă tratamentul medical prescris de medicul specialist dermatolog exista câteva recomandări pe care pacientul ar trebui să le urmeze pentru cresterea eficienței tratamentului medicamentos și în consecință pentru o evoluție favorabilă a bolii.

Tratamentul local al rozaceei

-Articolul continua mai jos-

Tratamentul local are rezultate limitate, având o eficiență variabilă. Se pot utiliza produse care au în compoziție următoarele substanțe active:

  • Metronidazol – util pentru tratamentul antiinflamator
  • Acid azelaic – recomandat în tratamentul eritemului, leziunilor de tip papule și pustule, prin efectul său antiinflamator.
  • Brimonidină – este un tratament local eficient prin efectul vasocontrictor, fiind indicat în special în cazurile de eritem tranzitor sau permanent
  • Ivermectină – are efect antiparazitar,acționând asupra populațiilor de Demodex folliculorum.

Tratamentul sistemic al rozaceei

Tratamentul local este preferat în rozacee,dar scurte cure de tratament sistemic pot fi administrate în cazul formelor moderat-severe de boală. Antibioticele din grupa tetraciclinelor (ex. Doxiciclină, Minociclină) reduc inflamația și deci reduc roseața, papulele, pustulele, precum și simptomele rozaceei oculare. Durata și dozele se stabilesc în funcție de severitatea afecțiunii. Dezavantajul major al folosirii antibioticelor pe termenul lung îl constituie dezvoltarea rezistenței bacteriene.

Isotretinoinul este un derivat al vitaminei A. Se recomandă de obicei doar în cazul în care celelalte tratamente utilizate nu au avut efectele scontate. Acest tratament poate prezenta reacții adverse severe și nu poate fi administrat în sarcină și alăptare.

Tratamentul laser în rozacee

Tratamentul laser este indicat în formele cu roșeață și telangiectazii. El poate ameliora roșeața feței și să diminueze vasele dilatate. Există numeroase tipuri de laser folosite în acest scop: IPL (Intense Pulsed Light), PULSED DYE Laser, KTP (Laser Potasiu-Titaniu-Fosfat) (Laser Quanta Light 4V).

Mecanismul pe care se bazează tratamentul laser este următorul: lumina, emisă într-un mod special, cu o anumită lungime de undă este absorbită doar de către hemoglobina celulelor roșii din vasele de sânge și este distrusă termic. Astfel se vor distruge și vasele ce conțin aceste celule, fărăca pielea sau țesuturile din jur să fie afectate în vreun fel. În urma acestei proceduri va rezulta o mică echimoză cauzată de revarsarea de sânge din vasul distrus. Această echimoză se va resorbi rapid, fără să lase niciun semn.

O altă metodă utilizată este laserul CO2. Acesta funcționează în baza unei radiații invizibile, infraroșie. Când laserul atinge țesutul, energia luminoasă este absorbită de țesuturile care conțin apă și se produce instantaneu un efect termic care duce la ablație sau la vaporizarea țesutului bolnav.

Cum îngrijim tenul cu rozacee?

Pacienții cu rozacee ar trebui să folosească doar produse dermatocosmetice speciale destinate tenului sensibil așa cum sunt săpunurile, loțiunile și cremele hipoalergice, fără alcool. De asemenea utilizarea produselor abrazive ar trebui evitată pentru a preveni închiderea porilor. Igiena tenului trebuie realizată cu grijă, nu este recomandată curațarea energică a acestuia. În același timp, se recomandă evitarea spălării cu apă fierbinte, care afectează zonele cu vascularizație puternică.

Persoanele care folosesc și produse pentru machiaj trebuie să ia în considerare alegerea unor produse speciale dedicate acestui tip de ten  (neiritante și noncomedogene).Există mai multe direcții în care acționează acestea: stimulează circuitul sanguin, ameliorează gradul de congestionare al capilarelor, și estompează aspectul pătat al pielii. Vitamimele A,C și E redau tonusul capilarelor și au efect de refacere a elasticității acestora.

Soarele provoaca vasodilatația capilarelor, de aceea este recomandat ca pacienții să folosească în mod constant o cremă cu factor de protecție solară (UVA și UVB, SPF minim 30).

Rozaceea imagini

Autor: Bănică Elisa Ștefania
Anul II, Medicină
Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari