Ce boli semnalează apariția cancerului pancreatic. Prof. dr. Andrada Seicean, medic primar gastroenterologie și medicină internă, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, explică de ce apare cancerul de pancreas și ce alternative de tratament există.
“Dintre tumorile pancreatice, adenocarcinoamele pancreatice reprezintă 85% , iar rata de supraviețuire este redusă, de circa 6% la 5 ani, principala cauză fiind faptul că este situat într-un organ profund și manifestările sunt tardive. Din păcate, doar 10-15% din adenocarcinoamele identificate sunt operabile în momentul diagnosticului.
Alte tumori, mai rare, tot cu localizare pancreatică, și care, din fericire, au un pronostic mai bun, sunt tumorile neuro-endocrine, carcinomul cu celule acinare sau adenocarcinomul chistic”, explică prof. dr. Andrada Seicean.
Cauze:
- Diabet
- Fumat
Acestea cresc de două ori riscul de cancer pancreatic
- Genetici : pancreatita cronică ereditară, sindrom Lynch și sindromul de cancer ovarian sau sân. În toate aceste situații se impune un screening al pacienților descendenți din rude cu astfel de patologii.
“O atenție deosebită necesită pacienții cu leziuni chistice pancreatice de tipul adenomului mucinos chistic și de tipul neoplaziilor intraductale mucinoase papilare, care reprezintă factori pre-neoplazici și care, dacă sunt identificați și tratați corespunzător dau o rată de supraviețuire a pacientului foarte bună”, spune medicul.
Simptome
Apariția simptomelor este, de cele mai multe ori, tardivă, pentru că manifestările apar doar atunci când tumora se extinde extra-pancreatic.
- Durere
- Icter
- Scădere în greutate
Aceste simptome apar în funcție de localizarea tumorii la nivelul parenchimului pancreatic.
De asemenea, o tumoră pancreatică poate fi relevată de o pancreatită acută de cauză neprecizată.
De aceea, la acești pacienți, întotdeauna, trebuie să avem în vedere și această posibilitate.
Complicații:
“Nu sunt rare și sunt date de extensia locală a tunorii, fie prin extensie la nivelul duodenului, urmată de stenoză duodenală și hemoragie digestivă superioară, fie prin extensie spre căile biliare, cu obstrucția acestora, urmată de ictercongiocolită” explică prof. dr. Andrada Seicean.
Investigații
- Tomografia computerizată
- Eco-endoscopia
“Tomografia este examinarea de referință pentru că poate evidenția tumorile situate intra-pancreatic, extensia acestora și stadializarea corespunzătoare a acestora, dar are anumite limite pentru tumorile mici, de 1-2 cm. În plus, tomografia computerizată iradiază foarte mult pacientul.
Eco-endoscopia – permite vizualizarea pancreasul la nivelul tubului digestiv, de foarte aproape, din interiorul stomacului sau duodenului și este foarte utilă în trei situații:
- Tumori foarte mici care nu se văd la tomograf
- Când avem nevoie de stadializarea precisă a tumorii pentru a se stabili tipul de tratament
- Pentru a obține o biopsie din tumoare, pentru că acul de puncție poate fi ghidat eco-endoscopic foarte bine și nu se întâmplă, decât extrem de rar, să se însămânțeze, intr-abdominal, celule tumorale prin acest ghidaj eco-endoscopic, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la tomografie. Acest lucru este important nu doar pentru a obține material în vederea stabilirii tratamentului chimioterapic, ci este important și pentru a face diferențierea nodulului pancreatic: dacă este adenocarcinom, tumoare neuro-endocrină sau noduli de pancreatită cronică.
Ecografia nu este indicată în cazul adenocarcinomului pancreatic pentru că sensibilitatea este foarte scăzută, pancreasul fiind un organ situat profund în abdomen”, afirmă medicul.
Tratamentul cancerului de pancreas este complex și este ghidat de stadiul bolii.
“Dacă tumora nu afectează vasele mari de sânge intra-abdominale, se consideră că rezecabilă în 10-15% din situații și poate fi operată.
Noile studii spun că ar trebui făcută chimioterapie neo-adjuvant, adică anterior intervenției chirurgicale, pentru că se obține un plus de supraviețuire de circa 10 luni, respectiv, de la 26 la 36 de luni. Această indicație, de chimioterapie neo-adjuvantă, este valabilă pentru tumorile borderline, care invadează parțial sau vin în contact foarte strâns cu principalele mari vase de sânge din abdomen, la care se consideră că dacă se recurge direct la tratament chirurgical supraviețuirea ar fi sub un an. În aceste condiții se recurge la Folfirinox sau Gencitadină asociată că Paclitaxel iar supraviețuirea crește la 19-22 de luni.
Metastazele constituie, din păcate, cea mai frecventă situație și le întâlnim la 50-60% din pacienți la momentul diagnosticului. Cu toate chimioterapicele existente, supraviețuirea e de 10-13 luni, iar imunoterapia, la care s a sperat foarte mult, se pare că are rezultate limitate. Există studii în desfășurare și doar un singur imunoterapic nu e folositor, sunt necesare asocieri de imunoterapice”,spune prof. dr. Andrada Seicean.
Clinica GastroMed Adresa: Strada Moldovei, nr. 3, Cluj-Napoca
Telefon mobil: +40744332107
Telefon fix: +40364411000