Când trebuie să îmi duc copilul la un medic ortoped pediatru?

Aproximativ 1 din 1000 de nou născuţi suferă de displazie de şold, dar şi de alte probleme ortopedice caracteristice vârstei. Astfel, încă din primele luni de viaţă este recomandat că mamele împreună cu bebeluşii lor să meargă la un ortoped pediatru pentru a face toate analizele necesare pentru depistarea şi tratarea problemelor ortopedice ale nou născuţilor. O astfel de vizită este importantă deoarece toate problemele de ordin ortopedic, care nu sunt tratate la timp, vor afecta mai apoi copilul şi viitorul adult.
De asemenea, este important că vizita la un medic ortoped pediatru să fie efectuată de fiecare dată când suspectaţi ca sistemul locomotor al copilului prezintă semne de boală.

Ce este ortopedia pediatrică

Ortopedia pediatrică este specialitatea medico-chirurgicala care se ocupa de diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor sistemului osteoarticular şi musculoligamentar. Acestea pot fi congenitale (ex. deformări ale coloanei, luxaţie congenitală de şold, osteogenesis imperfecta etc.), posttraumatice (fracturi, entorse, luxaţii, rupturi musculare, rupturi de menisc etc.), degenerative (ex. coxartroza, gonartroza), inflamatorii (ex. periartrita scapulohumerala), tulburări de statică vertebrală, monturi, tumori beningne şi maligne osoase şi de ţesut conjunctiv etc.

Cu ce se ocupă un medic ortoped pediatru?

Un medic specialist în ortopedie pediatrică este cel care tratează problemele musculo-scheletice (osoase, articulare, spate sau musculare) la copii. Experienţa lor în domeniu este una deosebit de valoroasă, mai ales considerând că aceştia tratează oasele care sunt încă în creștere, deci tratând preponderent copii (fie că este vorba de sistemul locomotor al unui sugar, copil sau adolescent).

Când trebuie să îmi duc copilul la un medic ortoped pediatru?

Problemele musculo-scheletice ale unui copil sunt diferite de cele ale unui adult. Deoarece copiii sunt încă în creștere, răspunsul corpului la leziuni, infecții și deformări poate fi destul de diferit de ceea ce s-ar vedea la o persoană cu vârsta adultă.

- Articolul continua mai jos-

Totuşi, uneori, ceea ce se crede a fi o problemă poate fi doar o variație a creșterii care se va rezolva cu timpul. Unele dintre problemele osoase şi articulare pe care le au copiii şi care se datorează creșterii nu apar nici măcar la adulți. Chiar şi aşa, este indicat că de fiecare dată când aveţi suspiciunea că există probleme de ordin locomotor la copilul dumneavoastră, să apelaţi cu încredere la sfaturile unui doctor ortoped pediatru. În plus, evaluarea și tratamentul unui copil sunt, de obicei, destul de diferite faţă de cel aplicat unui adult, chiar dacă diagnosticul este acelaşi.

Medicii ortopezi pediatri diagnostichează, tratează și gestionează problemele musculo-scheletice ale copiilor, cum ar fi:

  • Deformități ale membrelor și ale coloanei vertebrale observate la naștere sau mai târziu în viață ( piciorul strâmb varus equin, displazie de şold, scolioză, diferențe de lungime a membrelor)
  • Anomalii ale mersului (șchiopătat)
  • Oase rupte
  • Infecții și tumori ale oaselor sau articulațiilor
  • Articulații dureroase după sport și activitate

De asemenea, aceştia tratează sau gestionează problemele locomotorii cauzate de alte boli, precum:

Paralizia cerebrală. Aceasta constă în deteriorarea părților creierului care controlează mușchii. Persoanele cu paralizie cerebrală ar putea dezvolta probleme ușoare sau probleme severe de mișcare, în funcție de cât de multe daune sunt la nivelul creierului și unde se localizează această.

Sindromul Down. Copiii cu sindrom Down pot avea ligamente slabe și tonus muscular scăzut .

Distrofie musculară. Este o afecțiune genetică care face ca mușchii să devină treptat mai slabi.

Ce proceduri pot fi făcute de către un medic ortoped pediatru?

Ghipsuri, atele și proteze. Medicii ortopezi folosesc ghipsul pentru a proteja un os în timp ce acesta se vindecă sau pentru a schimba modul în care osul crește. Un ghips poate fi realizat din ipsos sau fibră de sticlă și împiedică mișcarea unui os. O atelă este ca o distribuție parțială care nu acoperă complet brațul, piciorul sau altă parte a corpului. O proteză este utilizată pentru a restricționa mișcarea într-o articulație. Ghipsurile, atelele și protezele sunt folosite pentru afecțiuni precum oase rupte, entorse, piciorul strâmb varus equin și scolioza.

- Articolul continua mai jos-

Dispozitive de asistare. Medicii ortopezi îi ajută pe copii să folosească walkers, scaune cu rotile, cârje sau încălțăminte specială atunci când au nevoie de ajutor la mișcare din cauza unei probleme cu oasele, mușchii sau articulațiile.

Intervenţie chirurgicală. Chirurgii ortopezi pot utiliza o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumorile sau chisturile, pentru a stabili oasele rupte sau pentru a corecta deformările osoase.

Ortopezii pediatri lucrează adesea cu alți medici și terapeuți, inclusiv cu kinetoterapeuţi. Kinetoterapia este adesea o parte importantă a recuperării după orice leziune sau intervenție chirurgicală care implică oase și mușchi. Este, de asemenea, o modalitate importantă de a instrui copiii pentru a-și întări corpul și a-l folosi corect astfel prevenind viitoarele răniri sau pentru a corecta problemele legate de mobilitate.

Când trebuie să apelăm la un medic ortoped pediatru?

Este important să faceți o vizită la un ortoped pediatru dacă copilul dumneavoastră are o problemă osoasă sau musculară. Discutați cu medicul de familie sau cu pediatrul copilului despre consultarea unui ortoped pediatru în cazul în care acesta prezintă probleme de mers, membre strâmbe sau coloana vertebrală strâmba sau dacă prezintă orice tip de durere osoasă, musculară sau articulară. Dacă copilul dumneavoastră are o tulburare complexă, cum ar fi paralizia cerebrală sau sindromul Down, poate fi necesar să consultați un ortoped pediatru.

Clinica Physio Medica dispune de o bază de tratamente modernă, dotată cu aparatura din cea mai nouă generaţie. Aceasta dispune de medici cu experienţa clinică deosebită la toate nivelele.

Clinica Physio Medica se ocupa cu diagosticarea şi tratarea individuală a fiecărui pacient în funcţie de patologia şi de complexitatea afecţiunii de care suferiţi. Aceasta desfăşoară activităţi ambulatorii de diagnostic şi tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate:

-Articolul continua mai jos-
  • Cardiologie
  • Ortopedie Pediatrică
  • Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie
  • Pediatrie
  • Ortopedie-Traumatologie

Contract CAS – Cardiologie; Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie

De asemenea, clinica dispune de o secţie de ortopedie pedriatica care este coordonata de Dr. Dan Cosma.

Dr. Dan Cosma este medic primar Ortopedie Pediatrică şi medic specialist Ortopedie-Traumatologie. Activitatea principală este orientată spre diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor ortopedice ale copilului şi adolescentului. Direcţiile principale de cercetare sunt reprezentate de tratamentul ortopedic al piciorului strâmb congenital şi displazia de dezvoltare a şoldului la copil şi adolescent.
Este membru activ al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică şi al European Peadiatric Orthopaedic Society (EPOS) şi bursier EPOS şi AAOS.

Puteţi apela la serviciile clinicii Physiomedica programadu-vă la numărul de telefon 0364 642 124, pe whatsapp la numărul 0775321275 sau mergând la sediul clinicii aflat pe Calea Floreşti 2B, Cluj-Napoca.

Aflaţi mai multe despre pediatru cluj, kinetoterapie cluj, cardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari