Cum să-ți îmbunătățești memoria. Psiholog Ruxandra Comșa

O bună capacitate de memorare este de un enorm ajutor, la școală sau la locul de muncă și nu doar acolo. Sigur că e imposibil să nu uităm, dar aceasta nu înseamnă că nu există diverse modalități prin care să ne sporim capacitatea de memorare și să reținem mai multe informații mai bine și pentru mai mult timp.

Iată 5 măsuri, bazate pe studii științifice, pe care le poți lua chiar de astăzi pentru a-ți îmbunătăți memoria:

Fii focusat

Nu-ți poți aminti ceva ce nu ai învățat și, pentru a învăța ceva, respectiv pentru a permite creierului tău să codifice și să stocheze informația relevantă cu privire la acesta, trebuie să acorzi acelui lucru suficient de multă atenție. Creierul tău are nevoie de aproximativ opt secunde de concentrare intensă asupra unei informații pentru a o procesa și înregistra în memorie.

Distragerea atenției e un factor adesea perturbator, așa că e important să-ți rezervi un loc liniștit pentru a te putea concentra asupra noilor informații.

- Articolul continua mai jos-

Implică în procesul de memorie cât mai multe dintre simțurile tale

Încearcă să corelezi informații legate de culori, arome, gusturi, texturi. Atunci când citești un text cu voce tare, capacitatea ta de a-l reține crește semnificativ. Conform unui studiu din 2017, reținem mai bine ceea ce citim noi înșine decât atunci când ascultăm pe altcineva citind sau când citim și atât. Aceasta deoarece implicăm două simțuri, și auzul, și văzul în procesul de memorare.

De asemenea, atunci când asociezi o anumită informație cu o imagine, capacitatea de memorare a acesteia crește.

Corelează informația nouă cu altele pe care deja le cunoști

Creierul nostru reține cel mai bine informații bazându-se pe altele pe care le-a înregistrat deja. De exemplu, dacă trebuie să reții informații despre situația curentă dintr-o anumită țară, încearcă să-ți amintești ceea ce cunoști deja despre istoria acelei țări.

Nu ceda tentației de a căutat totul pe internet imediat. Mai întâi, acordă-ți puțin timp pentru a recupera ceea ce creierul tău a depozitat cu privire la acel subiect înainte, chiar dacă nu se referă în mod direct la ceea ce studiezi sau trebuie să reții.

Acest proces de recuperare a informațiilor deja cunoscute este foarte benefic pentru procesul de memorare pentru că ajută atât la consolidarea datelor anterioare, cât și la mai buna memorare a celor actuale. Dacă nu ești sigur că ceea ce ți-ai amintit e corect sau descoperi că îți lipsesc unele informații, poți verifica ulterior datele respective pe internet.

Antrenează-ți memoria

Memoria este ca un mușchi, are nevoie de exercițiu regulat pentru a se menține în formă. În plus, cu cât îți antrenezi mai mult memoria, cu atât aceasta va fi mai eficientă. Însă nu toate activitățile care ne solicită memoria au efecte la fel de ridicate. Cele mai bune exerciții sunt cele care provoacă această mașinărie uimitoare care este creierul nostru să utilizeze și să dezvolte noi căi neuronale.

- Articolul continua mai jos-

Pentru a-ți stimula memoria iată ce trebuie să faci: să faci o activitatesă fie nefamiliarăcare să te scoată din zona de confort și care îți solicită creierul să învețe ceva nou. Pentru a-ți consolida memoria e nevoie să continui să înveți lucruri noi și să-ți dezvolți abilități noi la orice vârstă, fie că e vorba de o limbă străină, a patina, a învăța cum se culeg ciupercile sălbatice sau cum se prepară un tiramisu.

Cele mai indicate sunt activitățile care reclamă întreaga ta atenție. Nu e suficient ca activitatea să fi fost o provocare pentru mintea ta la un moment dat. Trebuie să fie în continuare. De exemplu, e foarte util pentru întărirea memoriei să înveți cum să cânți o melodie nouă și complicată la un instrument (sau vocal). Să cânți una dificilă pe care deja ai memorat-o nu este.

Exercițiile care îți permit să pornești de la un nivel inferior și care devin progresiv mai complicate odată ce abilitățile tale sporesc sunt „un sport” extrem de benefic pentru memorie. Când nivelul de dificultate prezent începe să devină confortabil pentru tine, înseamnă că a venit momentul să treci la nivelul următor.

E important în același timp să alegi o activitate care să îți facă plăcere. Recompensele susțin procesul de învățare a creierului, așa că vei continua să o practici. Prin urmare, alege activități care, deși te provoacă pe plan mental, sunt totuși plăcute.

Gândește-te la ceva nou ce ai vrut mereu să încerci, cum ar fi să înveți să cânți la chitară, să joci șah, să vorbești italiana sau să dansezi tango. Oricare dintre aceste activități te poate ajuta să-ți îmbunătățești memoria atâta timp cât te împinge să-ți îmbunătățești mereu nivelul atins și abilitățile și te atrage.

Ruxandra Comșa

-Articolul continua mai jos-

Psiholog clinician & Formator

www.ruxandracomsa.ro

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari