Prof. Dr. Marcel Tanțău: Endoscopia digestivă a cunoscut o dezvoltare incredibilă în ultimii 20 de ani

Prof. Dr. Marcel Tanțău este unul dintre medicii care au adus faima Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca, într-un centru medical universitar de top, precum Clujul.

Prof. Dr. Marcel Tanțău a subliniat de la bun început că sănătatea sistemului digestiv este foarte importantă întrucât noi suntem un mare sistem energetic care trebuie să ne alimentăm constant și în ziua de azi mulți dintre noi am pierdut contactul cu ceea ce este natural, fiziologic în a ne alimenta.

Ca și alimentație trebuie să păstrăm o diversitate în care produșii naturali vegetali trebuie să fie prezenți. “Avem în organism un ecosistem de bacterii complicat și echilibrat iar diversitatea aceasta de specii bacteriene, pe care noi le numim microbiotă, le considerăm chiar un organ suplimentar al omului, care are o greutate de aproximativ 2 kg, chiar 2,5 kg la un adult de 80 de kg și depășește de 10 ori ca indivizi numărul nostru de celule, iar această diversitate trebuie să o menținem printr-o alimentație sănătoasă, cu produse naturale.

Rezultatul va fi o junglă de bacterii care ne vor apăra de alte bacterii, ne vor menține imunitatea  și ne vor menține greutatea corporală corectă”,  explicat Prof. Dr. Marcel Tanțău. “Trebuie și să consumăm cantitativ cât avem nevoie. Nu  suntem un sistem care să înmagazineze alimente, ci un sistem care să sonsume și să funcioneze corect. Precum o mașină pe care nu o vom supraalimenta cu combustibil pentru că o vom îneca.  Un aspect pe care îl neglijăm complet este cum ne alimentăm.

- Articolul continua mai jos-

Ce înseamnă să luăm masa. De cele mai multe ori mâncăm la birou, între telefoane, între probleme. Or, în acest caz sistemul nostru nervos, cognitiv, este extrem de solicitat  și trimite mesaje sistemului vegetativ, care este unul primar de sincronizare a întregului tub digestiv, iar acesta poate fi dereglat.

Lucru similar cu cel al unei mașini noi când computerul de bord se dereglează și mașina nu mai funcționează deloc. Trebuie să luăm în considerare înțelepciunea veche care ne spune despre felul de mânca la anumite ore, de a mânca în anumite condiții liniștite, care însemană la o alimentație echilibrată și chibzuită”, a punctat Prof. Dr. Marcel Tanțău de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca.

Cât privește endoscopia digestivă ea cunoaște una din cele mai dinamice dezvoltări pe care a cunoscut-o tehnologia. Are o istorie doar de 50 de ani, dar dacă comparăm ce se putea realiza atunci și ceea ce se realizează acum, diferența e incredibilă. Apariția fibrei optice a permis transmisia luminii indiferent de curbura tubului de la un punct x la nivelul  ohiului uman.

Acum transmisia e chiar înlocuită deja cu cipuri care preiau electronic informația fotonică o transformă în informație electronică și apoi o retransformă în informație fotonică. Acum vorbim de imagini High definition, de filtre optice, de progresul lentilelor optice, de detalii de imagine, de mărire de 100 de ori a imaginii reale, ce permite detalii histologice și putem lua biopsii foarte țintit.

“În prezent nu mai putem vorbi de un diagnostic clinic fără endoscopie digestivă, adică fără examinarea clinică extinsă la nivelul mucoaselor tubului digestiv prin aparate specifice. Endoscopia este importantă și pentru diagnosticarea precisă a leziunilor, aici discutând de esofag, stomac, duoden și chiar prima parte din intestinul subțire. Există acum și endoscopae subțiri, care se pot introduce pe nas, lucru ce permite, mai ales în ambulatoriu, ca pacienții să plece după o asemenea consultație imediat acasă”, a explicat medicul de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca.

În ceea ce privește colonul, potrivit Prof. Dr. Marcel Tanțău, și acolo este o problemă mare de sănătate publică, existând speranțe ca și în România, cât de curând să existe un screening de cancer de colon pentru a putea reduce incidența acestei maladii, tratabile dacă este diagnosticată în faze incipiente.

- Articolul continua mai jos-

La nivel esofagian vorbim de tulburări de motilitate, tulburări care cresc ca incidență, precum spasmele sau disfuncțiile, care se pot evolua prin, de exemplu, manometrie electronică, lucru ce permite identificarea felului de tulburare. Similar și în ceea ce privește refluxul.

Cât privește endoscopia căilor biliare și pancreatice, aici vorbim de tratamente minim invazive, această endoscopie fiind o revoluție în lumea medicală, care permite inclusiv investigarea tumorilor căilor biliare, care pot fi abordate atât din punct de vedere diagnostic, dar mai ales al terapiei paleativă, din păcate, pentru că multe din aceste tumori nu pot fi rezecate.

“Tehnologia a permis apariția unor endoscoape de o fiabilitate foarte bună și cu o calitate a imaginii extraordinară, miniendoscoape, care se introduc pe canalul operator al primului endoscop. Astfel ajungem la duoden, la căile biliare și introducem un nou endoscop având posibilitatea de a viziona aceste căi cu imagini High Definition. și, mai mult, pe miniendoscop avem și canal operator prin care putem face tratamente, precum cel al calculilor impactați în căile biliare în zone unde nu aveam acces și pe care acum, cu fibră laser îi putem distruge și extrage.

Astfel avem soluții la cazuri unde până acum singura soluție era chirurgia, cu mortalitate crescută. Putem lua biopsii din tumori și putem vizualiza tumori. Se deschid perspective nebănuite. De asemeena, în ultimii ani endoscopia a început să se întrepătrundă cu chirurgia, adică endoscoapele actuale ne permit să realizăm o plagă la nivelul mucoasei digestive, să intrăm în submucoasă și de acolo să abordăm structurile musculare ale tubului digestiv, pe care le putem secționa, lucru important în patologiile spasmice. Chirurgia endoscopică este un nou tărâm cucerit de medicina modernă, care ne aduce posibilitatea de a schimba tactica chirurgicală, adică mutăm intevenția laparoscopică spre endoscopie intervențională.

Avem astfel deja diagnostice extrem de precise și tratamente de o finețe și de o precizie care pot să crească calitatea actuui medical în mod semnificativ. Viitorul endoscopiei digestive este unul luminos! Dar, actul medical rămâne o relație între doi oameni și nu una tehnologizată, de tehnician, ci o relație de medic care să înțeleagă pacientul și de ce suferă acesta.

Cea mai scumpă investigație medicală rămâne astfel examenul clinic și anamneza, pentru că aceasta implică devotamentul și empatia medicului pentru pacient !”, a subliniat Prof. Dr. Marcel Tanțău, de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca, într-un centru medical universitar de top, precum Clujul.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari