Prof. Dr. Andrada Seicean, IRGH Cluj, despre tratamentul pancreatitei acute și cancerul pancreatic

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca, se mândrește cu o serie de nume sonore de specialiști în domeniu. Printre acestea se află și Dr. Andrada SEICEAN.

Prof. Dr. Andrada Seicean a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie ″Iuliu Haţieganu″, Cluj-Napoca că șef de promoție, urmând apoi multiple stagii de specializare în centre de prestigiu din Franța și Olanda, fiind doctor în medicină din anul 2005.

În prezent este medic primar de gastroenterologie și medicină internă, șeful secției Gastroenterologie I de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca.

Are activitate clinică medicală de peste 20 de ani și mii de examinări de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică (gastroscopii, colonoscopii, polipectomii, dilatări, protezări endoscopice). Are o vastă experiență în ecoendoscopia digestivă, procedură pe care a dezvoltat-o la Cluj-Napoca pe parcursul a 15 ani, timp în care a realizat peste 7000 de examinări ecoendoscopice, în domeniul patologiei pancreatice, biliare și a evaluării tumorilor tubului digestiv.

- Articolul continua mai jos-

Pentru început, Prof. Dr. Andrada Seicean ne-a localizat pancreasul ;I durerile pe care acesta le provoacă. “Pancreasul este o glandă anexă a sistemului digestiv, localizat profund în interiorul abdomenului și el are o funcție dublă. Pe de-o parte produce enzimele necesare digestiei lipidelor, iar pe de altă parte are funcția de sinteză a insulinei necesare pentru metabolismul glucidic.

Îmbolnăvirea pancreasului este asociată cu durere situată în etajul abdominal superior, cu iradiere. În funcție de tipul de patologie pancreatică, putem avea o durere intensă asociată cu vărsături ce durează câteva ore în cazul pancreatitei acute ori în cazul pancreatitei cronice discutăm despre o durere intensă dar repetitivă, care se asociază cu sindrom diareic și uneori cu scădere în greutate.

În cazul cancerului de pancreas luăm în considerare o durere surdă, sâcâitoare, permanentă de cele mai multe ori, localizată în spate și asociată cu scădere în greutate, de cele mai multe ori importantă”, a explicat Prof. Dr. Andrada Seicean.

Tartamentul cancerului depinde de stadiul tumoral al boliiAstfel, dacă avem o tumoare mică ce afectează doar vase de sânge mici, vom recurge la tratament chirurgical plus plus chimioterapie post operatorie. Dacă tumoare afectează vasele mari intraabdominale dar în măsură redusă, atunci tratamentul va cuprinde radioterapie și chimioterapie pre operatorie, urmată de operație și apoi chimioterapie.

În fine, dacă afectarea vaselor e mare, e una importantă, tratamentul va cuprinde strict doar chimioterapie.

“În situație în care ne confruntăm cu metastaze, și din păcate aceasta este situație pentru mai mult de jumătate din pacienții depistați cu cancer pancreatic, atunci avem la dispoziție doar chimioterapia“, a punctat Prof. Dr. Andrada Seicean, de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca.

- Articolul continua mai jos-

Pancreattita cronică este o boală ce invalidează pacientul pentru că produce o durere importantă, ea fiind mai frecventă la fumători și consumatorii cronici de alcool. Pancreatita cronică poate duce la complicații multiple, severe și importante, precum riscul de cancer de pancreas, apariția de hemoragii, de icter sau de pseudo chisturi ce duc la infecții hemoragice.

Raportat la populație avem un număr de 7-8 mii de cazuri la nivelul României anual, adică o incidență de 30-50 de cazuri la suta de mii de locuitori, fiind mai frecventă la bărbați. Legat de mortalitate aceasta este cuprinsă între 9 și 27%, cu vârfuri în prima săptămână de la debut și în a treia săptămână de la debut, pancreatita acută fiind astfel o afecțiune de temut.

Leziunile chistice pancreatice sunt întâlnite relativ rar. Doar la 3-20% din pacienții ce au realizat o tomografie computerizată sau RMN abdominal pentru alte afecțiuni, prezintă
această patologie, ei fiind de obicei asimptomatici.

Dar, o parte din aceste chisturi pot reprezenta leziuni pre canceroase și în tip să devină un cancer pancreatic, fiind astfel foarte important să fie diagnosticate corect, încadrate corect și bineînțeles, tratate corespunzător.
Cât privește metodele de prevenire a cancerului pancreatic, Prof. Dr. Andrada Seicean a subliniat câteva dintre acestea.

“Orice pacient ce are un diabet zaharat debutat în general după 45-50 de ani ar trebui să aibă un examen computer tomograf sau RMN abdominal prin care să se excludă tumoarea de pancreas. Dacă are istoric familial de cancer de pancreas, trebuie avut în vedere faptul că rudele, mai ales descendenții de gr 1 al acestor pacienți sunt supuși unui risc de cancer pancreatic. Aceștia din urmă vor trebui investigați din punct de vedere imagistic cu 10 ani mai repede decât a apărut cancerul la părinți.

În al treilea rând există metode noi pentru tratamentul cancerului de pancreas, precum imonuterapia, aplația cu radiofrecvență sau radioterapia stereotactică, ce concentrează energia intratumoral. Aceste metode sunt însă insufiecient evaluate și deocamdată nu știm dacă ele vor rămâne ca terapii experimentale sau terapii ce vor avea un viitor”, a subliniat Prof. Dr. Andrada Seicean, medciul specialist de la

-Articolul continua mai jos-

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari