Doi dintre medicii de top ai Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor din Cluj Napoca (IRGH), sunt Prof. dr. Nadim Al Hajjar și Prof. Dr. Zeno Sparghez, specialiști în afecțiunile hepatice și în intervenții minim invazive.
“Aceste tratamente minim invazive se adresează în mod clar unor afecțiuni specifice, precum cele neoplazice. Avantajele sunt legate de o durată mai scurtă de spitalizare, de o invazivitate mai redusă decât tratamentul clasic chirurgical, precum și o morbiditate și o mortalitate mai redusă. Este foarte important ca pacientului să îi fie explicate care sunt avantajele și totodată dezavantajele acestui tip de tratament, alegerea realizându-se obligatoriu în urma unei discuții cu pacientul și totodată în cadrul unei comisii multidisciplinare de medici”, a subliniat Prof. Dr. Zeno Sparghez.
Ca o completare, Prof. dr. Nadim Al Hajjar a punctat faptul că tratamentele minim invazive, indiferent că vorbim de ghidaj ecografic sau endoscopie ori chiar chirurgie minim invazivă sunt acceptate mult mai ușor de pacienți. “Este important faptul că pacientul se întoarce rapid în mediul său obișnuit și are o integrare socio economică rapidă. Dincolo de acestea, esențial este ca procedeul și tratamentul să fie aplicat corect, indiferent de forma sa”, a subliniat Prof. dr. Nadim Al Hajjar.
Cât privește cancerul, Prof. Dr. Zeno Sparghez a explicat că tratamentul în majoritatea cancerelor
este unul chirurgical, presupunând îndepărtarea tumorii. Similar, în cazul cancerului hepatic, discutăm despre intervenție chirurgicală de rezecție, însă aici avem niște particularități, tumorile putând fi mai multe la număr și necesitând mai multe intervenții.
În cazul pacienților cu ciroză, aceștia sunt predispuși la apariția tumorilor, existând programe de supraveghere și screening, lucru ce permite detectarea precoce a cancerului, din faza unor tumori mici, ceea ce duce la posibilitatea unui tratament și altfel decât cel chirurgical. Concret, aceste tratamente alternative sunt cele minim invazive, ce presupun distrugerea tumorii, nu prin îndepărtare ci prin metode chimice sau termice, adică ablație cu microunde sau radiofrecvență. Aceste metode prezintă o serie de avantaje față de tehnica chirurgicală, dar ele nu se ridică la valoarea unui tratament chirurgical.
Importanța descoperirii timpurie a tumorii este crescută, randamentul tratamentului neinvaziv fiind direct legat de dimensiunea tumorii. Alt avantaj este repetabilitatea, tratamentul neinvaziv putând fi aplicat cu succes de mai multe ori pe același pacient. La rândul său, Prof. dr. Nadim Al Hajjar a subliniat din nou importanța protocolului elaborat de echipa multidisciplinară care decide legat de cel mai potrivit procedeu terapeutic pentru fiecare caz in parte, fiind vorba de protocoale personalizate pentru fiecare pacient. În continuare, Prof. Dr. Zeno Sparghez a punctat faptul că există și tehnici mai puțin invazive chiar și la chirurgie, chirurgia laparoscopică, care nu e minim invazivă dar se apropie de aceasta ca specific, fiind parte în tratamentul multimodal al cancerului hepatic.
Raportat la partea de prevenție, Prof. dr. Nadim Al Hajjar a punctat importanța programelor educaționale ce atrag atenția asupra nocivității comnsumului de alcool și de droguri
,necesitatea vaccinului antihepatic și a monitorizării celor cu afecțiuni hepatice, iar Prof. Dr. Zeno Sparghez a subliniat că tratamentul preventiv e cea mai bună modalitate de combatere a afecțiunilor hepatice, pentru că uneori nu poți preveni dar poți detecta in stadiu precoce o afecțiune, tratamentul oricăror boli hepatice împiedicând apariția bolilor hepatice grave, precum ciroza sau cancerul hepatic. Prevenția însemană în viziunea sa o viață sănătoasă, cu evitarea consumului de alcool și în exces a substanțelor pato-toxice precum medicamentele și combaterea obezității, pe viitor cauzele virale ale afecțiunilor hepatice urmând a fi înlocuite de suferințele hepatice ca urmare a obezității.
Un alt punct interesant dezbătut a fost cel privind crearea la Cluj a unui Centru de Transplant Hepatic.
“Este foarte important ca un asemenea centru să fie la Cluj, întrucât suntem un centru medical unde în afară de transplantul hepatic realizăm tot ceea ce înseamnă tratament modern al afecțiunilor hepatice. Un asemenea centru este veriga lipsă care ar întregi arsenalul complet de mijloace terapeutice de luptă în afecțiunile hepatice” – Prof. Dr. Zeno Sparghez.
“Nu mai putem amâna realizarea unui Centru de Transplant Hepatic. Centrul medical universitar clujean este unul de elită în România și îi lipsește acest lucru. Avem specialiști și avem chiar și tineri dispuși să învețe, să se pregătească în acest sens. Transplantul hepatic este o muncă de echipă, unde participă departamente precum cele de anestezie, de gastroenterologie, de chirurgie, de hepatologie, de radiologie, de imunologie și de laborator, așa că avem mai mulți factori ce trebuie luați în discuție. De asemenea, vorbim și de factori extramedicali care ar trebui să se implice. Însă, un lucru este cert, lipsa unui Centru de Transplant Hepatic este un inconvenient ce nu mai poate fi ignorat! Un asemenea Centru este un lucru care se impune deja de la sine și pasul trebuie făcut fără ezitare pentru că deja s-a întârziat mult în acest sens” – Prof. dr. Nadim Al Hajjar.
Pe final, cei doi medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor din Cluj Napoca s-au referit la litiaza biliară
Prof. Dr. Zeno Sparghez, punctând tehnica modernă, minim invazivă de extracție a calculului migrat din colecist în căile biliare, iar Prof. dr. Nadim Al Hajjar referindu-se la disputa privind sancționarea cu intervenție chirurgicală a litiazei biliare asimpotomatice și la necesitatea deprinderii atât a tehnicilor minim invazive de tratament cât și a celor chirurgicale, care, uneori, pot rezolva o situație neprevăzută apărută într-o intervenție laparoscopică.