Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor – rețeta ideală pentru a face față cu brio provocărilor din Pandemie VIDEO

România s-a confruntat în această primăvară cu o situație complicată din punct de vedere medical și nu numai. Clujul din postura sa de centru medical universitar a fost și este un pilon de bază, pregătit pentru a fi în linia întâi a frontului de luptă cu Pandemia Covid-19. Pentru a afla care au fost provocările acestei perioade și cum s-a pregătit Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor pentru lupta cu teribilul virus am stat de vorbă cu Mihai Mleșnițe, managerul IRGH.

Acesta opinează că dincolo de faptul că a fost o provocare pentru unitatea medicală, perioada prin care am trecut a avut și o notă mare de necunoscut, până acum la nivelul unității fiind în prim plan doar gripele sezoniere, aspect cu care, oarecum, medicii s-au obișnuit. De data această însă, cadrele medicale de la IRGH trebuiau să se pregătească pentru lupta cu un inamic necunoscut, informațiile de la nivel central fiind așteptate cu sufletul la gură. După ce acestea au sosit, fiind conștienți de rolul lor, au demarat pregătirile efective, cu întocmirea unui plan de acțiune, aprovizionarea, instruirea personalului și formare echipelor, pentru a putea face față inamicului. “În final, ceea ce a contat a fost faptul că am fost o echipă, de la personalul medical, până la cel auxiliar sau administrativ”, a explicat Mihai Mleșnițe.

Provocările au cerut măsuri imediate și de impact pozitiv. Concret, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor a fost nevoit să primească toate urgențele digestive, indiferent că vorbim de pacienți infectați COVID sau pacienți negativi. “Am fost astfel nevoiți să modificăm proceduri și circuite și să adaptăm întreaga infrastructură existentă la circuitele de tip infecțios, lucru care nu a fost deloc ușor având în vedere faptul că infrastructura noastră nu era concepută pentru o patologie de acest tip”, a povestit managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor. De asemenea, o altă provocare a fost aprovizionarea.

- Articolul continua mai jos-

“Când pe piață se cere intens un produs este normal ca furnizorii să nu mai facă față. Am înroșit liniile telefonice, orice informație fiind verificată și apoi fructificată. Am comandat produse chiar și din Anglia. A fost o presiune pe umerii noștri, pentru că așteptam cu ardoare sosirea echipamentelor de protecție, pentru a putea intra echipați corespunzător pe saloane. După ce comenzile au început a sosit, lucrurile s-au liniștit și presiunea s-a risipit”, a spus Mihai Mleșnite, managerul IRCH.

Provocare personal, comunicarea cu personalul, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor folosindu-se de tehnologia online pentru a ține personalul corect și rapid informat și pentru a combate zvonurile.
Investițiile realizate anterior la IRCH au avut un rol determinant, arătându-și din plin roadele și permițând în perioada de criză lucrul în condiții profesioniste. Mai mult, chiar în complicata perioadă din timpul Stării de urgență s-au realizat investiții specifice, fiind achiziționate două containere ce au fost conectate la utilități și folosite pentru realizarea triajului. Ulterior, după relaxare, în Starea de Alertă, când a fost permisă și sosirea pacienților non urgențe s-a simțit acut necesitatea unei zone tampon, așa că a fost achiziționat un cort de 60 mp, pentru a evita aglomerația pe holurile instituției.

La Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor testarea a fost o preocupare constantă. „Am testat întregul personal și toți pacienții. A fost un lucru benefic pentru confortul psihic al personalului și plus de asta, lucrând cu pacienți negativi, testatți anterior, nu mai ai nevoie de echipamente de protecție atât de sofisticate. Un test s-a dovedit a fi mai ieftin decât utilizarea echipamentului complex de protecție. Fără discuție însă, am oferit personalului tot echipamentul de care avea nevoie pentru lucrul în condiții de siguranță. Nu am avut lispă de echipamente de protecție dar nici nu am aruncat cu el, fiind vorba de decizii cântărite, de menținerea unui echilibru între confortul psihic al personalului și costuri’, a declarat managerul IRCH, Mihai Mleșnite.

Din păcate însă s-a constatat o oarecare teamă a pacienților de călca pragul spitalelor.

IRGH s-a confruntat cu un paradox: deși capacitatea era de doar o treime, costurile ajunseseră la două treimi față de perioada similară anului trecut. Explicația a fost în faptul că pacienții s eprezentau la spital cu cazuri foarte grave, care deja necesitau alocarea unor resurse importante. “Dacă noi ca și cadre medicale am reușit să ne regăsim și să acționăm cu încredere, am făcut-o pentru pacienți. Aceștia trebuie să aibă încredere în noi, în medici și în âîntreg personalul. Greșeli minore au fost și vor mai fi. Dar, important este ca pe final relația pacient – cadru medical să fie una de încredere și să aducă un plus valoare traiului pacientului”, a explicat managerul Mihai Mleșnite, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor.

În ceea ce privește viitorul, criza se va încheia sau estompa semnificativ și viața își va relua cursul normal. “Trebuie să ne reluăm planurile, să revenim la ceea ce munceam înainte de Pandemie. La IRGH am avut planuri îndrăznețe și optimiste. Privim cu încredere spre viitor și am certitudinea că vom reuși să reînnodăm aceste proiecte și să le ducem la bun sfârșit în interesul pacientului”, a previzionat Mihai Mleșniță, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor. Concret, la IRGH se are în vedere, printre altele, reluarea procedurilor privind realizarea unui lift nou și cele de acoperire a terasei amfiteatrului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari