fbpx

Boala Crohn – Cauze, factori de risc, tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează în special adolescenții și adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani. Afectează în mod special o porțiune a intestinului subțire,însă poate afecta într-o manieră discontinuă întreg tractul gastrointestinal.

Această afectare difuză face ca tratamentul acestei boli să fie dificil, spre deosebire de alte afecțiuni inflamatorii, în care afectarea este limitată, iar tratamentul presupune de cele mai multe ori rezecția porțiunii afectate.

Astfel, în cazul bolii Crohn, tratamentul vizează împiedicarea progresiei și recurenței episoadelor inflamatorii. În mod tipic, boala se manifestă prin episoade recurente de inflamație.

Dacă simptomele persistă mai mult de 6 luni, boala este considerată cronică. Boala Crohn poate fi atât dureroasă, cât și debilitantă și, uneori, poate duce la complicații care pot pune viața în pericol.

- Articolul continua mai jos-

Cauza exactă a bolii Crohn rămâne necunoscută. În apariția acestei boli au fost suspectate dieta și stresul, dar se pare că acești factori pot agrava boala, însă nu o provoacă. O serie de factori, cum ar fi ereditatea și un sistem imunitar care funcționează în mod anormal, joacă un rol important în apariția dezechilibrului între mediatorii proinflamatori și cei antiinflamatori din cadrul acestei boli.

Datele genetice și evaluarea directă a imunității indică o defecțiune a sistemului imunitar înnăscut. Astfel, boala Crohn este cauzată de o combinație a factorilor de mediu, imunitari și bacteriali ce apare la indivizii susceptibili din punct de vedere genetic.

Aceasta duce la o afecțiune inflamalatorie cronică, în care sistemul imunitar al corpului atacă tractul gastrointestinal, atac probabil direcționatcătre antigenii microbieni.

Mecanismul autoimun determină activarea Limfocitelor în peretele intestinal cu apariția inflamației și afectare tisulară locală (edem, eroziuni, ulcere, necroză) contribuind la apariția obstrucției, fibrozei, și a strangulației la nivelul intestinului.

Semnele și simptomele bolii Crohn pot varia de la ușoare până la severe. De obicei, se dezvoltă treptat, dar uneori simptomele pot să apară brusc. De asemenea, există perioade de timp în care pacienții nu prezintă semne sau simptome (perioada de remisie a bolii).

Când boala este activă, semnele și simptomele pot include:

- Articolul continua mai jos-

Simptomele tipice intestinale – apar în urma procesului inflamator intestinal și includ diareea cronică, febră, oboseală, durere abdominală, simptome de malabsorbție cu pierdere în greutate și retard al creșterii dacă survine la copii, anemie prin pierdere de sânge sau malabsorbția vitaminei B12 .

Alte semne și simptome includ: Inflamarea pielii, ochilor și articulațiilor; Inflamarea ficatului sau a canalelor biliare; Creștere întârziată,etc.

Factorii de risc pentru boala Crohn pot include:

Vârsta. Boala Crohn poate apărea la orice vârstă, dar este posibil să apară mai frecvent la adolescenți. Majoritatea persoanelor care dezvoltă boala Crohn sunt diagnosticate înainte de a împlini 30 de ani.

Istoric familial. Apare mai frecvent la persoanele care au membri ai familiei cu această boală.

Fumatul. Este cel mai important factor de risc controlabil pentru dezvoltarea bolii Crohn, ce predispune la o formă mai severă a bolii.

Domiciliul. Persoanele care locuiesc într-o zonă urbană sau într-o țară industrializată au mai multe șanse de a dezvolta boala Crohn. Acest lucru sugerează că factorii de mediu, inclusiv o dietă bogată în grăsimi sau alimente rafinate, pot juca un rol important.

-Articolul continua mai jos-

Anumite infecții. Este posibil ca un virus sau o bacterie să declanșeze boala Crohn. Când sistemul imunitar încearcă să combată microorganismul invadator, un răspuns imunitar anormal determină sistemul imunitar slăbit să atace celulele din tractul digestiv.

Boala Crohn poate duce la una sau mai multe dintre următoarele complicații:

Ocluzie intestinală. Boala Crohn afectează grosimea peretelui intestinal. În timp, părți ale intestinului se pot cicatriza și îngusta, ceea ce poate bloca fluxul de conținut digestiv.

Ulcer. Inflamația cronică poate duce la apariția ulcerelor oriunde în tractul digestiv, inclusiv la nivelul gurii și anusului .

Fistule. Uneori, ulcerele se pot extinde complet prin peretele intestinal, creând o fistulă – o legătură anormală între diferite părți ale corpului. Fistulele se pot dezvolta între intestin și piele, sau între intestin și un alt organ, fistulele din apropierea sau din jurul zonei anale (perianale) fiind cele mai frecvente. Când fistulele se dezvoltă în abdomen, alimentele pot ocoli zonele intestinului care sunt necesare pentru absorbție. În unele cazuri, o fistulă poate fi infectată și poate forma un abces, care va pune viața în pericol dacă nu este tratat.

Malnutriție. Diareea, durerile abdominale și crampele pot îngreuna consumul sau intestinul nu poate absorbi substanțele nutritive. De asemenea, este comună dezvoltarea anemiei din cauza fierului scăzut sau a vitaminei B12 ce apar în cadrul bolii.

Cancer de colon. Boala Crohn cu localizare la nivelul colonului crește riscul de apariție a cancerului de colon.

Alte probleme de sănătate. Boala Crohn poate cauza probleme și în alte părți ale corpului. Printre aceste probleme se numără anemia, afecțiunile pielii, osteoporoza, artrita și boli ale vezicii biliare sau ale ficatului.

Boala Crohn – Tratament

Nu există medicație sau intervenții chirurgicale pentru a vindeca boala Crohn. Opțiunile de tratament ajută la ameliorarea simptomelor și previn recidivarea. La cei diagnosticați din timp, un corticosteroid poate fi folosit pentru o scurtă perioadă de timp pentru a îmbunătăți rapid starea bolii. O parte importantă a tratamentului este constituită de stoparea fumatului.

Deși chirurgia ar trebui să fie folosită cât mai puțin posibil, ea este necesară pentru a se rezolva anumite probleme precum abcesele, unele obstrucții intestinale sau cancer. O colonoscopie este recomandată o dată la câțiva ani, după câțiva ani de la apariția bolii, pentru a verifica apariția cancerului de colon.

Episoadele acute sunt tratate de obicei cu corticosteroizi, iar în cazuri severe, pot fi indicate imunosupresoare. În acest caz, trebuie să se țină cont de faptul că utilizarea corticosteroizilor poate fi asociată cu un risc de osteoporoză, fracturi osoase, cataractă, glaucom, diabet și hipertensiune arterială, printre altele.

Antibioticele  și intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a ajuta la tratarea complicațiilor. Deoarece întregul tract gastro-intestinal poate fi afectat, boala Crohn nu poate fi vindecată (spre deosebire de colita ulceroasă, boală inflamatorie ce afectează doar o anumită porțiune a intestinului, tratamentul constând în acest caz în extirparea regiunii de intestin afectată).

Astfel, în boala Crohn, scopul tratamentului este de a evita progresia și reapariția episoadelor inflamatorii.

David Claudia, Medici Pentru Tine

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari