Poliartrita reumatoidă – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce înseamnă poliartrita reumatoidă? Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului (cel ce ne protejează în mod normal prin atacarea substanțelor străine, precum bacteriile si virusurile) atacă în mod eronat articulațiile. Acest lucru creează inflamație, care provoacă țesutul aflat în interiorul articulatiilor (țesut sinovial) să se îngroașe mult, ducând la umflături și dureri ale articulațiilor. Țesutul sinovial este cel care produce un fluid ce lubrifiază articulațiile și le ajută să se miște ușor.

Dacă inflamația nu este controlată, aceasta poate afecta cartilajul ( tesutul elastic care acopera capetele oaselor dintr-o articulație), precum și oasele însele. În timp, există o pierdere a cartilajului, iar distanța dintre oase poate deveni mai mică.

Articulațiile pot deveni libere, pot să devină instabile, dureroase și își pot pierde mobilitatea. Poate să apară și deformarea articulațiilor. Deteriorarea articulațiilor nu poate fi inversată și deoarece poate apărea devreme, medicii recomandă diagnosticarea precoce și tratamentul agresiv pentru a controla poliartrita reumatoidă.

Poliartrita reumatoidă afectează cel mai frecvent articulațiile mâinilor, picioarelor, încheieturilor mâinilor, coatelor, genunchilor și gleznelor. Efectul este de obicei simetric, însemnând că dacă mâna dreaptă este afectată, cel mai probabil va fi și cea stângă.

- Articolul continua mai jos-

În cazuri rare, boala poate afecta vasele de sange, pielea, plamanii sau ochii. Se estimează ca apare la 1% din populație în decursul vieții

Poliartrita reumatoidă – cauze

Artrita reumatoidă apare atunci cand sistemul imunitar atacă membrana sinovială (membrana care căptușește cavitatea articulară) și determină creșterea în exces a acesteia, cu erodarea capetelor osoase, limitarea mobilității, durere, ducând în timp la deformarea articulațiilor și pierderea funcționalității acestora.

Medicii nu știu ce declanșează acest fenomen, deși se bănuiește că la mijloc este și o componentă genetică. Există anumite studii care evidențiază că anumite gene responsabile de producerea inflamației se întâlnesc cu o frecvență mare în rândul persoanelor care au poliartrită reumatoidă. Chiar dacă genele în sine nu duc la aparitia poliartritei reumatoide, studiile sugerează că anumite variante genetice pot crește probabilitatea de apariție a afecțiunii prin creșterea susceptibilității organismului la acțiunea factorilor de mediu (precum fumul de țigară).

Factorii de risc ai poliartritei reumatoide

Factorii care pot crește riscul de poliartrită reumatoidă includ:

  • Genul. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte poliartrită reumatoidă.
  • Vârsta. Poliartrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent începe între vârstele de 40 și 60 de ani.
  • Istoricul familiei. Dacă un membru al familiei dumneavoastră are poliartrită reumatoidă, este posibil sa aveți un risc crescut de boală.
  • Fumat. Fumatul crește riscul de apariție a poliartritei reumatoide, în special dacă aveți o predispoziție genetică pentru dezvoltarea bolii. De asemenea, fumatul pare să fie asociat cu o severitate mai mare a bolii.
  • Expuneri de mediu. Deși incerte și prost înțelese, unele expuneri, cum ar fi cele de azbest sau siliciu, pot crește riscul de apariție a poliartritei reumatoide.
  • Obezitatea. Persoanele supraponderale sau obezii par a prezenta un risc mai mare de a dezvolta poliartrita reumatoidă, în special femeile diagnosticate cu boala la varsta de 55 de ani sau mai mică.

Care sunt semnele și simptomele poliartritei reumatoide

  • articulații umflate, calde, dureroase spontan și la atingere;
  • rigiditate articulară ( “înțepenire”), ce apare în special dimineața, sau după o perioadă de inactivitate;
  • semne generale : oboseala, subfebra / febra.

Artrita reumatoidă precoce are tendința să afecteze intai articulațiile mici ale mâinii și piciorului, iar pe măsură ce boala progresează simptomele se raspandesc la pumn, genunchi, glezna, coate, solduri, umeri. Adesea, simptomele apar simetric : afectează aceeași articulație, de ambele parti ale corpului. 40 % din pacienți experimentează pe parcursul evolutiei bolii si simptome non articulare, boala putând afecta practic orice organ (piele, ochi, plămâni, inima, vase de sange, rinichi, glande salivare).

Diagnosticarea poliartritei reumatoide

Diagnosticarea poliartritei reumatoide poate necesita timp și teste de laborator multiple pentru a confirma rezultatele examinării clinice. Medicul va utiliza mai multe instrumente pentru a pune un diagnostic clar.

- Articolul continua mai jos-

Mai întâi, medicul vă va întreba despre simptomele și istoricul medical. De asemenea, va efectua un examen fizic al articulatiilor. Acesta va include căutarea de umflaturi si roseață, si testarea reflexelor și a forței musculare. Medicul dvs. va atinge, de asemenea, articulațiile afectate pentru a verifica caldura și sensibilitatea. Dacă suspectează poliartrita reumatoidă, va recomanda cel mai probabil vizitarea unui specialist reumatolog.

Consultul medical

Umflaturi articulare simetrice sunt caracteristice poliartritei reumatoide care a fost persistentă pentru o perioadă de timp. Cu toate acestea, atunci cand doar cateva articulații sunt afectate la începutul bolii, este posibil ca simetria să nu fie văzută și nu trebuie să împiedice diagnosticarea poliartritei.

Palparea atentă a articulațiilor poate ajuta la distingerea umflării și inflamației articulare. Umflarea articulațiilor proximale interfalangiene si metacarpofalangiene ale mâinilor este o descoperire obișnuită. Încheieturile, coatele, genunchii, gleznele sunt alte articulații frecvent afectate, iar umflarea este detectată cu ușurință.

Ocazional, articulațiile inflamate se vor simți calde la atingere. Inflamația, deformarea structurală sau ambele pot limita gama de mișcare a articulației. În timp, unii pacienți cu poliartrită reumatoidă dezvolta deformări la nivelul mâinilor sau picioarelor. Examenul fizic poate dezvălui alte semne, cum ar fi noduli reumatoizi sau febră scăzută.

Tratarea poliartritei reumatoide

Poliartrita reumatoidă nu are nicio metodă exactă de vindecare, dar medicii recomandă ca pacienții sa utilizeze tratamente agresive la începutul diagnosticului pentru a reduce severitatea simptomelor.

-Articolul continua mai jos-

Există o varietate de metode de tratament utilizate pentru a controla simptomele și pentru a opri deteriorarea articulațiilor, inclusiv medicamente, intervenții chirurgicale, rutina zilnică și schimbări de stil de viață. Este necesară comunicarea cu un medic sau cu un reumatolog în alegerea unor tratamente eficiente. Ei se vor asigura că tratamentele sunt sănătoase și că medicamentele sunt prescrise corect pentru situația sau stilul de viață al pacientului.

Tratarea poliartritei reumatoide nu va vindeca boala, dar anumite tratamente pot reduce semnificativ durerea și potențialele daune permanente asupra organismului. În funcție de gravitatea simptomelor, obiectivul tratamentului va fi să obțină „controlul strict” al poliartritei, ceea ce înseamnă că activitatea bolii este menținută constant la un nivel scăzut. Menținerea bolii în „controlul strict” poate preveni leziunile articulațiilor pe termen lung.

Aceste obiective se axează în primul rând pe:

  • Reducerea inflamației;
  • Prevenirea daunelor suplimentare sau permanente;
  • Îmbunătățirea calității vieții;
  • Reducerea efectelor secundare pe termen lung.

Autor: Daniela Maria Grozea, Medici Pentru Tine.

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari