Ce este trichineloza? Trichineloza sau trichinoza este o boală parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă de porc sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar (a unui vierme cilindric care naște larve adică pui vii, nu depune ouă) din genul Trichinella spiralis.
Care sunt caracteristicile parazitului?
Trichinella spiralis este un nemathelmint (vierme rotund, cu suprafața netedă), care infectează în special porcul. Acesta se poate găsi sub două aspecte:
- cel de vierme, masculul fiind mai mic în dimensiuni decât femela; aceștia sunt localizați în intestin;
- cel de larvă având dimensiuni de ordinul micronilor, adică de 1000 de ori mai mic decât un milimetru; după închistare acesta poate ajunge la un milimetru.
Care sunt simptomele pe care le putem prezenta dacă ne-am infectat?
Multe infestații sunt asimptomatice sau ușoare. În prima săptămână pot apărea greața, crampele abdominale și diareea. La 1-2 săptămâni după infecție apar semnele și simptomele sistemice: edemul facial sau periorbital (adică aspectul umflat al pleoapelor) , mialgia (durere musculară), febra persistentă, cefaleea (durerea de cap), hemoragiile și peteșiile subconjuctivale (mici pete roșii pe fața internă a pleoapelor). Durerea oculară și fotofobia (persoana nu se poate uita la lumină) preced adesea mialgia.
Simptomele invaziei musculare (când larvele ajung la nivelul mușchilor) pot mima polimiozita. Mușchii respiratori, masticatori și ai deglutitiei pot fi dureroși. Dispneea severă poate surveni în infestațiile severe. Febra este, în general, până la 39 oC, rămânând ridicată timp de mai multe zile, apoi scăzând gradat. Eozinofilia (creșterea eozinofilelor, celule care se găsesc în sânge și au rol în apărarea antiparazitară) începe, de obicei, atunci când larvele noi invadează țesuturile, atinge maximul la 2-4 săptămâni de la infecție și scade gradat pe măsură ce larvele se închistează.
Semnele și simptomele se intensifică gradat, iar majoritatea dispar prin a 3-a lună, când larvele au devenit închistate în celulele musculare și au fost eliminate de alte organe și țesuturi. Durerile musculare vagi și oboseala pot persista luni. Infestațiile recurente cu Trichinella nativă pot provoca diaree cronică.
Care este ciclul de viață al parazitului? Cum atacă el organismul uman?
Omul se contaminează prin ingestia de carne infestată cu chiste de Trichinella. Sub acțiunea sucurilor digestive, larvele ies din chiste și ajung în intestinul subțire, penetrează mucoasa și devin viermi adulți în 6-8 zile. Femelele mature eliberează larve vii în decurs de 4-6 săptămâni, apoi mor sau sunt eliminate. Larvele noi migrează prin sânge și corp, dar supraviețuiesc în cele din urmă doar în celulele striate ale mușchilor scheletici. Larvele se închistează complet în 1-2 luni și rămân viabile timp de câțiva ani ca paraziți intracelulari. Larvele moarte sunt în cele din urmă, reabsorbite sau calcificate (s-a depus calciul în structura lor și devin mai dure, mai rezistente). Ciclul continuă doar dacă larvele închistate sunt ingerate de un alt carnivor.
Cum îl putem obține?
Pe lângă agentul clasic, Trichinella spiralis, trichineloza poate fi produsă și de Trichinella pseudospiralis, Trichinella nativă, Trichinella nelsoni și Trichinella britovi. Ciclul de viață este menținut de animalele care hrănesc (ex. porci, cai) sau se hrănesc (ex. urși, vulpi,mistreți) cu animale ai căror mușchi striați conțin larve infestate închistate (ex. rozătoare).
Oamenii se infectează prin prelucrarea sau consumul de carne crudă, insuficient preparată termic, a animalelor infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.
Care sunt factorii de risc ai trichinelozei?
- Pregătirea nepotrivită a alimentelor – mai exact a cărnii de porc sau urs;
- Zonele rurale – trichineloza este mult mai comună în aceste zone;
- Consumarea unei cărni necomercializate sau sălbatice;
Care pot fi complicațiile trichinelozei?
În afară de cazurile severe, acestea nu apar de obicei în cazurile cu trichineloză. În acele cazuri rare, larva poate ajunge la organele vitale, determinând complicații letale:
- Miocardita – inflamația peretelui inimii, mai exact a stratului muscular a acesteia;
- Encefalită – inflamația creierului;
- Meningită – inflamația membranei și a lichidului cefalorahidian care înconjoară creierul și măduva spinării;
- Pneumonia – inflamația plămânilor.
Cum stii ca suferi de trichineloza?
Diagnosticul este clinic, pe baza simptomelor și a semnelor, și prin teste serologice. Nu există teste specifice pentru diagnosticarea stadiului intestinal al bolii. După a 2-a săptămână de infestație, o biopsie musculară poate depista larvele și chisturile, dar este rareori necesară. Inflamația difuză din țesutul muscular indică infestația recentă.
Testele serologice se realizează pentru cei la care se suspicionează infestația. Deoarece rezultatele pot fi fals negative, adică persoana să fie infestată dar testul să nu arate asta, mai ales dacă se realizează în primele 2-3 săptămâni de la infecție, testele trebuie repetate după 1 lună. Deoarece anticorpii pot persista mai mulți ani, testele serologice sunt foarte importante dacă inițial sunt negative, și apoi se pozitivează.
Enzimele musculare (creatinfosfokinaza și LDH) sunt crescute la 50% dintre pacienți.
Care este tratamentul?
Tratamentul se face cu Mebendazol sau Albendazol plus Prednison dacă simptomele sunt severe.
Antihelminticele Mebendazol sau Albendazol elimină viermii adulți din tractul gastro-intestinal, dar au probabil efect scăzut asupra larvelor închistate.
Analgezicele pot fi necesare pentru a calma durerile musculare. În cazul manifestărilor alergice sau miocardice severe sau afectarea sistemului nervos central (creier și măduva spinării) se administrează Predinison.
Cum putem preveni trichineloza?
Trichineloza este prevenită prin prepararea termică minuțioasă a cărnii consumate până la temperatura optimă (71 grade C). Larvele pot fi distruse, de regulă prin congelarea cărnii la -17 grade C timp de 3 săptămâni sau la -30 grade C timp de 6 zile. Afumarea sau sărarea cărnii nu asigură distrugerea larvelor, deci nu distruge șansa de a contacta această boală. Porcii domestici nu trebuie hrăniți cu produse din carne neprelucrată termic.
Octavia Morari, Medici Pentru Tine
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.