10 Alimente ce contribuie la sănătatea ochilor

Oamenii sunt tentați să creadă că diminuarea progresivă a calității văzului este un proces inevitabil, fiind parte din modificările prin care trece organismul odată cu înaintarea în vârstă. Adevărul este acela că un stil de viață sănătos poate să încetinească acest proces și să reducă în mod considerabil riscul apariției bolilor asociate văzului. Câteva dintre cele mai utile lucruri pe care le putem face pentru a păstra sănătatea ochilor noștri pentru cât mai mult timp sunt:

  • purtarea ochelarilor de soare, întrucât expunerea excesivă la razele UV crește riscul de cataractă
  • efectuarea unor controale oftalmologice periodice, în special în cazul persoanelor ce provin din familii cu o incidență crescută a tulburărilor oculare
  • spălarea mâinilor înainte de aplicarea lentilelor de contact
  • purtarea lentilelor de contact numai atâta timp cât recomandă medicul oftalmolog
  • luarea unor pauze scurte de câte aproximativ 20 de secunde la fiecare 20 de minute petrecute în fața calculatorului

Semne de afectare a sănătății ochiului

Printre cele mai comune semne care ne indică faptul că este timpul pentru a efectua un consult oftalmologic se numără și:

  • modificări frecvente ale clarității cu care percepem obiectele
  • vederea distorsionată a imaginilor
  • apariția unor lumini intermitente în câmpul vizual
  • dureri oculare
  • disconfort persistent la nivelul ochilor

Întrucât este mai ușor să prevenim decât să tratăm, avem responsabilitatea de a ne prezenta la medic într-un timp cât mai scurt odată ce am sesizat modificări de vedere. Adoptând o dietă variată și echilibrată care să conțină fructe, legume și proteine de calitate contribuim în mod direct la susținerea sănătății ochilor noștri. Persoanele care nu-și pot procura nutrienții necesari din alimentație sunt sfătuite să consulte un oftalmolog pentru a primi o eventuală prescripție de suplimente alimentare. În continuare, voi prezenta 10 surse de alimente a căror aport de nutrienți are o importanță crescută asupra calității văzului.

- Articolul continua mai jos-

Ardeiul gras
Având un conținut bogat în vitamina C, ardeiul gras roșu se numără printre alimentele consumate în mod frecvent, indiferent de anotimp. Unele studii susțin faptul că un aport constant de vitamina C contribuie în mod semnificativ la menținerea integrității vaselor de sânge care irigă ochiul, rezultatul fiind diminuarea riscului de cataractă. Întrucât prin preparare termică se pierde o bună parte din conținutul de vitamină C al legumelor (în special prin fierbere), se recomandă consumul acestora și în stare crudă.

Fructele oleaginoase
Alunele, arahidele, fisticul și nucile caju sunt doar câteva exemple de fructe oleaginoase consumate atât pentru proprietățile lor nutritive, cât și pentru numeroasele combinații alimentare în care pot fi incluse. Fiind adăugate atât în salate cât și în gustări dulci, fructele oleaginoase constituie o sursă excelentă de acizi grași omega 3 și de vitamina E, care ajută la menținerea integrității văzului și protejează celulele ochiului de radicalii liberi care le-ar putea distruge.

Cerealele integrale
Se pare că cerealele integrale nu sunt bune numai în situația în care ne dorim să avem o talie zveltă, ele conținând vitamina E, niacină(vitamina B3) și zinc, fiecare dintre acestea aducând numeroase beneficii văzului nostru. Nu numai că micronutrienții menționați reduc riscul cataractei și al degenerescenței maculare asociate cu vârsta, dar ei reduc, de asemenea și probabilitatea ca zahărul din sânge să afecteze în timp retina. În plus, zincul din cerealele integrale protejează țesuturile ochiului de razele UV și inflamație.

Ceaiul verde
Unele studii susțin faptul că substanțele benefice din ceaiul verde au capacitatea de a pătrunde prin țesuturile din care este format ochiul, contribuind la protejarea acestui organ de glaucom și de alte afecțiuni caracteristice acestui organ. Cercetătorii au analizat mostre de țesut preluat de la șobolani care au consumat ceai verde și au observat un conținut crescut de catehină (antioxidant ce protejează celulele de distrugere) la nivelul cristalinului și retinei, rezultatul susținând implicațiile benefice ale acestui sortiment de ceai asupra sănătății ochilor.

Somonul
Retina are nevoie de două tipuri de acizi grași omega 3 pentru a funcționa în mod optim, iar ambele pot fi găsite în peștele gras precum somonul sau tonul și în unele tipuri de fructe de mare. Acizii grași omega 3 protejează ochiul de glaucom și de degenerescență maculară, iar nivelurile scăzute ale acestor acizi grași în organism au fost asociate cu senzația de ochi uscați.

Fructele și legumele colorate portocaliu
Cartofii dulci, morcovii, mango sau caisele sunt alimente bogate în beta caroten, un pigment care prin metabolizare în organism contribuie la procesul adaptării vederii la întuneric. Un singur cartof dulce conține mai mult de jumătate din cantitatea de vitamina C necesară unui adult zilnic, această informație ajutându-ne să ne orientăm atenția asupra consumului de cartofi dulci în situațiile în care ne dorim un aport crescut din acest micronutrient.

- Articolul continua mai jos-

Ouăle
Pigmenții care dau culoare gălbenușului sunt identici cu cei care protejează ochiul de razele solare. Luteina și zeaxantina sunt doi carotenoizi antioxidanți ce reduc manifestările specifice retinopatiei diabetice, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine oculare și cresc capacitatea de distingere a culorilor. Ei pot fi găsiți în legume precum spanac, dovlecei sau ardei, însă organismul îi absoarbe mai repede din ouă, absorbția fiind facilitată de ceilalți micronutrienți și de grăsimea specifică oului.

Legumele cu frunze verzi
Salata verde, spanacul și varza sunt bogate atât în vitaminele C și E, cât și în luteină și zeaxantină, motiv pentru care ele contribuie semnificativ la prevenirea bolilor care afectează ochiul.

Scoicile
Este cunoscut faptul că zincul se găsește din abundență în scoici, motiv pentru care scoicile sunt una dintre cele mai bune surse naturale din care se poate procura acest mineral. Zincul contribuie la producția de melanină (pigment ce protejează ochiul de razele UV) a organismului nostru, iar deficiența sa poate aduce cu sine afectarea vederii nocturne și instalarea cataractei. De asemenea, un aport corespunzător de zinc protejează ochiul de degenerescența maculară (afecțiune a retinei).

Ficatul de pui
Bogat în vitamina A, ficatul de pui ajută la prevenția nictalopiei (dificultatea de a vedea la lumină scăzută din cauza deteriorării celulelor cu bastonașe) și a sindromului ochiului uscat. Se recomandă consumul organelor provenite de la pui cărora nu le-au fost administrați hormoni de creștere și care nu au fost tratați cu antibiotice.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari