Ce sunt alergiile alimentare? Alergia alimentară este o reacție exagerată a sistemului imunitar la un anumit aliment sau la o anumită substanță dintr-un aliment ingerat, aceasta fiind modalitatea de apărare a organismului la un potențial pericol. Sistemul imunitar eliberează anticorpi reprezentați de imunoglobulinele E (IgE) care neutralizează alimentul sau substanța din acel aliment.
Care sunt cauzele alergiilor alimentare?
Cauza principală este reprezentată de ingerarea de alimente pe care organismul le consideră străine, după cum spune și definiția alergiilor alimentare, însă trebuie să se țină cont de faptul că alergiile nu apar după prima ingerare a unui nou aliment/substanță, deoarece sistemul imunitar are nevoie de minim două contacte cu acesta și doar apoi, de la al treilea contact, îl poate considera un pericol pentru organism și produce reacția exagerată a sistemului imunitar. Alimentul/substanța din aliment care produce alergia se numește alergen și câteva exemple de alergeni sunt:
- Arahide;
- Nuci;
- Ouă;
- Soia;
- Pește;
- Fructe de mare;
- Grâu;
- Lapte de vacă (în special la copii).
Trebuie ținut cont de faptul că dacă o persoană este alergică la unul dintre alergenii enumerați mai sus, poate fi alergică și la alimentele înrudite, de exemplu: persoanele alergice la creveți vor fi alergice cel mai probabil și la caracatiță, homar, crab, scoici, etc.; persoanele alergice la arahide vor avea o probabilitate mult mai mare de a fi alergice și la alune de pădure, nuci, etc.
Tipuri de alergii alimentare
Alergiile cu răspuns imediat: reacția alergică apare la câteva minute după ingerarea alergenului, fiind mediate de anticorpi reprezentați de imunoglobulinele E; alergiile cu răspuns tardiv: reacția alergică apare după câteva ore după ingerarea alergenului, iar anticorpii nu sunt IgE, ci celule cu memorie care vor recunoaște alergenul și apoi vor determina reacția.
În funcție de tipul de alergeni avem: reacțiile mediate de IgE, prin producerea de IgE, de exemplu histamina, care determină simptome precum: înroșirea pielii, prurit, dificultăți în respirație sau chiar șoc anafilactic în unele situații mai grave; reacțiile non-mediate de IgE, preponderent la copii, care au simptome în special la nivelul tractului gastrointestinal: diaree, constipație, vărsături, etc.
Care sunt simptomele alergiilor alimentare?
Cele mai comune simptome din timpul reacțiilor alergice sunt:
- Simptome cutanate: prurit (mâncărime), urticarie, eczeme, tumefiere (umflătură) la nivelul buzelor, a feței, a limbii și a altor părți ale corpului;
- Simptome orale: amorțeală, prurit;
- Simptome digestive: dureri abdominale, diaree, vărsături;
- Simptome respiratorii: tumefiere la nivelul gâtului, congestie nazală cu dificultăți de respirație;
- Simptome cardiovasculare: paloare, puls slab, amețeli, chiar și leșin.
Anafilaxia este cea mai gravă formă de reacție alergică care se asociază cu scăderea tensiunii arteriale, pierderea conștienței, aritmie, iar dacă nu se acționează cu tratament medical de urgență poate duce la comă sau chiar la deces.
Care sunt factorii de risc care accentuează apariția alergiilor alimentare?
Istoric familial cu urticarie, eczemă, alergii;
Vârsta (mai frecvente la copii);
Astmul se asociază des și cu unele alergii.
Cum se pune un diagnostic de alergie alimentară?
Teste cutanate de tip prick: se aplică pe piele o serie de soluții ce conțin o cantitate mică de alergeni, apoi cu ajutorul unui ac se înțeapă pielea în acel loc pentru a introduce alergenii subcutanat și a observa la care dintre aceștia apar reacțiile alergice;
Teste de sânge: testele de laborator pot măsura cantitatea de anticorpi (imunoglobulinele E) proprii unui anume aliment;
Teste de provocare: acest test constă în ingerarea progresivă a unui aliment; acesta se practică exclusiv în spital, în prezența unui medic alergolog.
În cazul în care reacția alergică a pacientului se manifestă cu anafilaxie, testele cutanate și cele de provocare pot fi periculoase, determinând apariția unui nou șoc anafilactic, deci trebuie avută o atenție sporită asupra acestor cazuri.
Care este tratamentul alergiilor alimentare?
Nu există un tratament curativ pentru alergiile alimentare. O metodă eficientă este de a evita alimentele care conțin alergenul care a produs alergia, însă în cazurile grave se administrează și tratament medicamentos recomandat de medicul alergolog, de exemplu medicamente antihistaminice, corticosteroizi orali sau injectabili, iar în cazul pacienților cu anafilaxie, aceștia trebuie să dețină asupra lor în permanență adrenalină autoinjectabilă.
Viața cu o alergie alimentară are nevoie de atenție sporită, cum ar fi citirea etichetelor produselor cumpărate pentru a fi mâncate sau pentru a fi utilizate la prepararea unei mâncări, pentru a evita prezența oricărui alergen.
Alergiile alimentare a nu fi confundate cu:
Intoleranța alimentară care are simptome asemănătoare cu alergiile alimentare, însă diferența dintre cele două este faptul că o cantitate mică de alimente poate determina alergie, dar nu și intoleranță la acel aliment, aceasta apărând doar la cantități mari din acel aliment, de exemplu, enzimele insuficiente pentru degradarea lactozei vor determina intoleranță la lactoză;
Alimentele care sunt contaminate cu anumite bacterii pot determina unele simptome asemănătoare cu ale reacțiilor alergice;
Boala celiacă care se caracterizează prin sensibilitate la nivelul intestinului subțire, în special la consumul de gluten din cereale și astfel va provoca simptome similare alergiilor.
Prevenția alergiilor alimentare
După cum s-a precizat și în cazul tratamentului, trebuie evitate produsele care conțin alergenul, deci trebuie ca persoana în cauză să fie atentă la etichetele produselor achiziționate din magazin.
E bine ca cei care au o problemă mai gravă în legătură cu alergiile alimentare să aibă o brățară sau un colier pentru a permite celor din jur să știe în caz de urgență.
Cei care sunt predispuși la șoc anafilactic trebuie să dețină asupra lor adrenalina autoinjectabilă prescrisă de medicul alergolog.
În cazul servirii mesei la un restaurant trebuie să se discute cu personalul restaurantului pentru a ști exact ce ingrediente sunt folosite la prepararea mâncării, pentru a evita un episod neplăcut.
În cazul în care copilul are o alergie, personalul grădiniței/școlii la care învață trebuie să fie informat atât în legătură cu alimentele pe care nu le poate consuma, cât și în legătură cu reacțiile alergice pe care acesta le face în cazul ingerării unui alergen și gravitatea acestora, pentru a putea reacționa într-un mod prompt. Copilul trebuie să poarte de asemenea brățara/colierul care informează că acesta are nevoie de ajutor în cazul unei crize.
Gabriela Catana, Medici Pentru Tine
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.