Ce este cataracta? Tipuri de cataractă, simptome, tratament

Ce este cataracta? Cataracta este reprezentată de încețoșarea (sau opacifierea) lentilei ochiului, cristalinul, care în mod fiziologic prezintă o compoziție perfect transparentă. Cristalinul este una dintre cele mai importante structuri anatomice pe care le întâlnim la nivelul ochiului, astfel încât, datorită formei sale biconvexe, se comportă ca o lentilă și participă în procesul de refracție a luminii care ajută la formarea imaginii pe retină, și totodată are un rol esențial în procesul de acomodare a vederii, în cazul vederii la distanță sau la apropiere, ambele proprietăți diminuându-se treptat odată cu înaintarea în vârstă.

Dată fiind importanța cristalinului, “albirea” acestuia poate crea serioase impedimente în momentul pătrunderii luminii în ochi și poate duce la serioase deficiențe în vedere, care pot duce la orbirea totală sau parțială a persoanei. Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, privirea unui obiect prin cristalinul devenit opac este descris asemănător cu privirea unui obiect printr-o fereastră înghețată sau prin ceață.

Care sunt cauzele cataractei?

La naștere, în mod normal, cristalinul prezintă o transparență perfectă (în afara cazurilor de copii care suferă de cataractă congenitală). Înrăutățirea stării cristalinului vine, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă, când cristalinul își pierde elasticitatea și conținutul său este “alterat”.

O altă cauză este reprezentată de diferite leziuni care au capacitatea de a modifica țesutul din care este alcătuit cristalinul ochiului. De asemenea, poate avea o predispoziție genetică sau poate fi cauzată de alte afecțiuni oculare, de diverse intervenții chirurgicale la ochi sau de afecțiuni precum diabetul. Și folosirea pe termen lung a medicamentelor din clasa steroizilor poate favoriza dezvoltarea cataractei.

- Articolul continua mai jos-

Tipuri de cataractă

Cataracta congenitală – este prezentă la naștere sau apare în primele luni de viață ale copilului. Cataracta congenitală trebuie operată imediat, astfel încât să nu împiedice dezvoltarea vederii copilului și să afecteze permanent funcția vizuală o ochiului respectiv.

Cataracta subcapsulară – Albirea porțiunii din imediata vecinătate a capsulei cristalinului duce la apariția cataractei subcapsulare.

Cataracta patologică – apare în asociere cu diabetul zaharat (în multe cazuri de diabet este afectat ochiul, implicit vederea) sau în asociere cu alte boli ale pacientului.
Cataracta nucleară – este cel mai frecvent tip de cataractă. Aceasta se caracterizează prin opacifierea părții centrale a cristalinului.

Cataracta corticală – Porțiunea dintre nucleul și capsula cristalinului este denumită zonă corticală și mai poate fi referită ca fiind zona cristalinului care nu aparține de nucleul acestuia. Când încețoșarea este mai pronunțată în această porțiune este vorba de cataractă corticală.

Cataracta traumatică – apare ca urmare a unor lovituri sau traumatisme oculare.

Care sunt simptomele cataractei?

În mod normal, evoluția acestei afecțiuni se întinde pe o lungă perioadă de timp, deci nu prezintă un debut acut și grav, ci mai degrabă opacifierea are loc foarte lent, fiind nevoie chiar și de ani de zile până la momentul în care cristalinul este încețoșat. Cataracta, în general, se dezvoltă la ambii ochi, dar nu în mod egal. Cataracta de la un ochi poate fi mai avansată decât cea de la celălalt ochi, provocând o diferență de vedere între cei doi.

- Articolul continua mai jos-

Pacienții care prezintă această afecțiune pot descrie următoarele simptome:

  • vedere încețoșată, ca și cum pacientul ar vedea printr-o fereastră murdară;
  • vederea poate fi perturbată de pete sau puncte mici, care îi pot opaciza unele zone din câmpul vizual;
  • acuitatea vizuală se înrăutățește atunci când lumina este slabă în intensitate, dar, în același timp, ochiul prezintă o sensibilitate mare la lumina foarte puternică sau strălucitoare;
  • pacienții cu cataractă spun că unele culori apar mai puțin clare, ca și când ar fi „șterse”, decolorate, nu pot distinge detalii sau expresii faciale;
  • cititul (sau alte activități, cum ar fi condusul, mai ales pe timp de noapte) devine dificil și, în cele din urmă, imposibil;
  • ochelarii de vedere trebuie schimbați mai frecvent și în cele din urmă devin ineficienți;

Care sunt factorii de risc ai cataractei?

În principal, orice persoană poate dezvolta această afecțiune deoarece principalul factor de risc este înaintarea în vârstă. Pe lângă aceasta, mai există o serie de factori care ar facilita instalarea cataractei:

  • diabetul (care afectează vederea în general);
  • antecedentele familiale (factorul genetic);
  • expunerea îndelungată la lumina puternică a soarelui (radiațiile UV);
  • piloții companiilor aeriene sunt mai predispuși să dezvolte cataractă din cauza expunerii la radiații ionizante;
  • fumatul;
  • consumul unor cantități mari de alcool;
  • obezitatea;
  • hipertensiunea arterială;
  • leziuni sau traume în partea anterioară a ochilor;
  • o intervenție chirurgicală la ochi;
  • folosirea prelungită a medicamentelor pe bază de corticosteroizi;

Cum se trateaza cataracta?

Formarea cataractei, odată debutată, continuă să evolueze pe zi ce trece, în concluzie, singurul tratament eficient care poate fi aplicat în cazul cataractei este intervenția chirurgicală. Aceasta constă în înlăturarea conținutului opac al cristalinului natural cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete. Se păstrează doar partea exterioară a cristalinului, adică doar sacul, în interiorul căruia urmează să fie introdus un implant artificial care va înlocui conținutul cristalinului natural. Intervenția este înalt tehnologizată, medicul operează folosind o incizie de doar 2 mm, care nu mai necesită sutură, minimalizând în acest fel complicațiile posibile.

Recuperarea are loc de obicei chiar de a doua zi postoperator, dar vindecarea completă a ochiului se obține la aproximativ o lună după operație. Este de preferat să nu se aștepte până în ultimele faze de evoluție pentru că în aceste faze cristalinul este mai dur si mai greu de extras, iar intervenția va presupune asumarea unor riscuri ale unor complicații intraoperatorii mult mai mari.

În general, se indică operația atunci când scăderea vederii începe să afecteze activitatea zilnică a unei persoane. Dacă boala nu este înaintată, ci se află mai degrabă într-un stadiu incipient, s-ar putea ca medicul să nu recomande intervenirea într-un mod chirurgical, ci să se rezume la ochelari mai puternici și la lumină puternică pentru a ameliora vederea.

Cum prevenim cataracta?

În momentul de față nu există niciun studiu care să confirme modalități dovedite ca eficiente în evitarea formării cataractei la nivelul ochilor, însă specialiștii prezintă unele opțiuni de prevenire a instalării acestei boli. În primul rând, evitarea tuturor factorilor de risc prezentați mai sus, renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool, tratarea bolilor care prin complicații duc la formarea cataractei, asigurarea controalelor periodice la ochi ( în faza incipientă adesea cataracta trece neobservată sau confundată cu alte probleme), optarea pentru un stil de viață sănătos care reduce riscul de obezitate și previne o sumedenie de alterări ale sănătății, și nu în ultimul rând, protejarea ochilor de puternicele radiații UV prin purtarea ochelarilor de soare.

-Articolul continua mai jos-

Autor: Fer Laura Antonia, voluntar Medici pentru Tine, Anul I, Medicină generală

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari