Leucemia limfatică cronică – Cauze, simptome, tratament

Leucemia este un cancer al sângelui. Aceasta începe când celulele sangvine sănătoase se schimbă și se dezvoltă necontrolat, leucemia limfocitară cronică marcând un cancer al limfocitelor.

Limfocitele sunt un tip de globule albe implicate în sistemul imunitar al organismului. La unele persoane cu leucemie limfatică cronică, boala crește și progresează lent. Acest lucru înseamnă că poate dura ani pentru apariția simptomelor.

Limfocitele circulă în fluxul sangvin și sunt produse în 4 locuri din corp:

  • ganglionii limfatici;
  • splină;
  • timus;
  • măduva osoasă, țesutul spongios, roșu din partea interioară a oaselor mari și plate.

Există 3 tipuri diferite de limfocite:
limfocitele T, care combat infecția prin declanșarea altor celule din sistemul imunitar și prin distrugerea celulelor infectate;
celulele B, care formează anticorpi cu rol în imunitatea umorală;
celule natural killer (NK), care combat microbii și celulele canceroase.

- Articolul continua mai jos-

Limfocitoza sau un număr mare de limfocite, este o creștere a globulelor albe din sânge – mai mult de 5.000 de limfocite / mcL sânge. Limfocitele ajută la combaterea bolilor, așa că este normal să se observe o creștere temporară după o infecție. În general, un număr semnificativ mai mare de 3000 de limfocite într-un microlitru de sânge este considerat a fi o formă de limfocitoză la adulți. La copii, pragul limfocitozei variază în funcție de vârstă și poate fi de până la 9.000 de limfocite pe microlitru.
Limfocitele fac parte din sistemul imunitar și lucrează pentru a combate infecțiile. Limfocitoza este foarte frecventă.

Câteva cazuri comune pentru numărul crescut de limfocite:

  • au avut o infecție recentă (cel mai frecvent virală);
  • afecțiune medicală care provoacă inflamații de lungă durată, cum ar fi artrita;
  • reacție la un nou medicament;
  • boli medicale severe, cum ar fi traumatisme;
  • indepărtarea splinei;
  • anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau limfomul etc.

Există și cauze specifice ale limfocitozei, acestea includ:

  • leucemie limfocitară acută;
  • leucemie limfocitară cronică;
  • infecția cu citomegalovirus;
  • HIV / SIDA;
  • mononucleoza;
  • tuberculoză;
  • vasculita (inflamația vaselor de sânge);

LEUCEMIA LIMFATICĂ CRONICĂ

Leucemia limfocitară cronică este o afecțiune în care limfocitele își pierd capacitatea normală de a muri și ajung să se acumuleze. La început, celulele se acumulează doar în sânge, dar în timp se acumulează și în ganglionii limfatici, ficat, splină și măduva osoasă.
Termenul „cronic” înseamnă că boala se dezvoltă lent. În cazul limfocitelor anormale durează mai mult pentru a se dezvolta și pentru a se înmulți. Comparativ, evoluția leucemiei limfocitare acute este foarte rapidă – poate avansa într-o perioadă mult mai scurtă.

Tablou clinic

- Articolul continua mai jos-

Multe persoane cu leucemie limfocitară cronică nu au simptome atunci când sunt diagnosticate. Leucemia se descoperă deseori când medicul cere teste de sânge pentru o anumită problemă de sănătate fără legătură sau în timpul unui control de rutină și se constată că au un numar mare de limfocite.
Chiar și atunci când persoanele cu leucemie limfatică cronică au simptome, ele sunt adesea vagi și pot fi simptome ale altor lucruri.

Simptomele pot include următoarele:

  • Slăbiciune;
  • Sentimentul de oboseală;
  • Pierdere în greutate;
  • Frisoane;
  • Febră;
  • Transpirații nocturne;
  • Umflarea ganglionilor limfatici.

Durerea sau senzația de „plenitudine” abdominală (aceasta poate face pe cineva să se simtă plin după o masă mică), care este cauzată de mărirea în volum a splinei și/sau ficatului.

Multe dintre semnele și simptomele leucemiei limfatice cronice avansate apar deoarece celulele leucemice înlocuiesc celulele normale ce produc sânge în măduva osoasă. Anemia reprezintă o lipsa de globule roșii.
Poate provoca oboseală, slăbiciune și dificultăți de respirație. Lipsa celulelor albe din sânge (leucopenie) crește riscul de infecții. S-ar putea să auziți termenul de neutropenie, care se referă la niveluri scăzute de neutrofile (un tip de granulocite necesar pentru combaterea infecțiilor bacteriene).

Persoanele cu leucemie limfatică cronică pot avea un număr foarte mare de celule albe în sânge din cauza numărului în exces de limfocite (limfocitoză), dar celulele leucemice nu luptă împotriva infecțiilor așa cum fac celulele albe din sânge.
Un deficit de trombocite din sânge (trombocitopenie) poate duce la excesul de vânătăi, sângerare, sângerări nazale frecvente sau severe și sângerări ale gingiilor.

Persoanele cu leucemie limfatică cronică au un risc mai mare de infecții. Acest lucru se datorează în principal faptului că sistemele lor imunitare nu funcționează la fel de bine cum ar trebui.

-Articolul continua mai jos-

Leucemia limfatică cronică este un cancer al limfocitelor B, care, în mod normal, produc anticorpi care ajută la combaterea infecțiilor. Infecțiile pot varia de la simple lucruri cum ar fi răceli frecvente sau răni, la pneumonie și alte infecții grave.

Leucemia limfatică cronică poate afecta și sistemul imunitar în alte moduri. La unele persoane cu leucemie limfatică cronică, celulele sistemului imunitar fac anticorpi anormali care atacă celulele sanguine normale. Aceasta este cunoscută sub numele de autoimunitate.

Cauzele și factorii de risc ai leucemiei

Cauza exactă a apariției leucemiei este încă necunoscută, însă se pare că această afecțiune apare în urmă combinării unor factori genetici cu factorii de mediu. Leucemia apare atunci când se petrece o mutație la nivelul ADN-ului celulelor, mutație care declanșează creșterea și multiplicarea anormală a celulelor albe, care își pierd funcțiile normale. Nu se știe însă ce declanșează apariția acestei mutații.

Majoritatea cazurilor de leucemie nu sunt ereditare, însă unele predispoziții și mutații genetice pot fi moștenite. Există factori de risc care măresc predispoziția pentru apariția leucemiei. Unii dintre acești factori de risc au fost validați de studiile făcute în domeniu, în timp ce alții se află încă în faza de cercetare.

Moștenirea genetică – unele studii făcute în familii cu gemeni au dovedit faptul că unele persoane prezintă risc crescut de leucemie din cauza unei anumite gene.
Sindromul Down – persoanele cu sindromul Down au risc crescut de leucemie, comparativ cu persoanele care nu suferă de acest sindrom.

Specialiștii susțin că anomaliile cromozomiale sunt cele care măresc riscul de leucemie.
Expunerea la radiații ionizate
Virusul HIV sau virusul HTLV-1 (n.r. virusul leucemiei cu celulele T, adică cu tricocelulite)
Expunerea la benzen sau la unele petrochimicale
Chimioterapia cu agenți de alchilare folosită pentru tratarea altor tipuri de cancer
Fumatul
Folosirea vopselei de par

Care este prognosticul bolii?

Supraviețuirea depinde de mulți factori diferiți:

  • tipul și stadiul cancerului;
  • starea de sănătate;
  • tratament anterior.

Conform statisticilor, supraviețuirea totală mediană este de 7 ani, însă mulți pacienți trăiesc chiar şi peste o perioadă de 10 ani de la momentul diagnosticului. Există mai mulți pacienți care trăiesc cu leucemie limfatică cronică decât numărul de pacienți diagnosticați anual.
Iar prognosticul din ce în ce mai bun al bolii este legat de stabilirea unui diagnostic de precizie, bazat pe analize moleculare, și pe recomandarea unei terapii personalizate

Tratamentul

Tratamentul leucemiei țintește către remisia bolii. Remisia este etapa în care simptomele unei afecţiuni fie sunt ameliorate, fie dispar complet pentru o perioadă, fie ea scurtă sau îndelungată. În perioada de remisie, celulele leucemice nu se mai regăsesc în sânge, iar măduva osoasă funcționează din nou normal.

În cazul persoanelor tratate de leucemie acută, perioada de remisie poate dura ani la rând, ba chiar aceștia pot fi considerați vindecați. La persoanele cu leucemie limfoidă cronică tratamentul poate ameliora simptomele pentru o perioadă, însă aceștia nu pot fi considerați vindecați niciodată.

Fiecare pacient primește tratament în funcție de stadiul bolii, acesta fiind stabilit împreună cu medicul curant.

Racu Adelina, Medici Pentru Tine

„Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari