Ce este miopia? Simptomele miopiei, cauze, tratament

Ce este miopia? Miopia este o condiție oculară comună care se manifestă prin dificultăți în perceperea obiectelor aflate la distanță. Pacienții nu au probleme în ceea ce privește vederea de aproape, nu percep dificultăți atunci când trebuie să citească o carte sau când privesc obiecte situate la o distanță mică, însă când obiectele sunt situate la o distanță mare, cum ar fi semnele de circulație în cazul unui șofer, numărul autobuzelor, când acestea sunt încă în mișcare, aceștia percep o imagine blurată, neclară. Acest lucru este cauzat de faptul că razele de lumină care vin de la un anumit obiect se focalizează înaintea retinei, și nu pe retină, așa cum ar fi normal. Miopia este frecvent întâlnită în rândul populației și se poate trata fie prin intermediul ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, fie prin recurgerea la o intervenție chirugicală.

Care sunt simptomele miopiei?

Simptomele miopiei includ:

  • Vedereîncețoșată atunci când încercăm să percepem obiecte situate la distanță
  • Nevoia de a strânge din ochi pentru a vedea mai bine obiectele situate în depărtare
  • Dureri oculare sau dureri de cap cauzate de efortul de vedere
  • Persoanele cu miopie tind să clipească mai frecvent
  • Dificultăți de vedere în timpul conducerii unui automobil, în special în timpul nopții

Semne ale miopiei la copil pot fi:

- Articolul continua mai jos-
  • Nevoia de a sta mai aproape de televizor sau în primele bănci la școală
  • Clipitul excesiv
  • Neobservarea obiectelor situate în depărtare
  • Frecatul frecvent al ochilor

Trebuie să apelați imediat la ajutorul unui medic dacă:

  • Vă apar multiple pete minuscule și plutitoare în câmpul vizual
  • Perecepeți o umbră asemănătoarea cu o perdea peste câmpul vizual

Care sunt cauzele miopiei?

De această dată structurile ochiului sunt cele vinovate de apariția miopiei. Ochiul are 2 componente care se ocupă de focalizarea imaginii:corneea și cristalinul. Corneea este structura albă de pe suprafața ochiului care are și rol protector iar cristalinul funcționează ca o lentilă. În cazul unui ochi normal aceste structuri au o suprafață și o curbură perfectă, ceea ce dirijează razele de lumină pe o altă structură, numită retină. Retina este responsabilă de transformarea semnalului luminos în semnal nervos. Atunci când globul ocular este prea lung sau atunci când corneea este prea curbată, razele de lumină care pătrund în globul ocular se vor focaliza înaintea retinei, rezultând într-o imagine neclară.Acest lucru se definește ca o eroare de refracție. Alte exemple de astfel de erori sunt hipermetropia și astigmatismul.

Care sunt factorii de risc pentru miopie?

Unii factori pot favoriza apariția miopiei:

  • Factorii genetici. Se spune uneori că miopia se moștenește. Dacă unul dintre părinți suferă de miopie, copiii au un risc mai mare decât populația generală de a dezvolta la rândul lor miopie. Riscul crește dacă ambii părinți au miopie.
  • Petrecerea unui timp îndelungat citind sau munca realizată în principal cu ajutorul vederii de aproape. Persoanele a căror profesie constă în studiu intens, muncă pe calculator, sau persoanele care citesc mult pe parcursul vieții și în special cele care fac asta ținând cartea foarte aproape de ochi, au un risc crescut de a dezvolta la un moment dat miopie. Același lucru se aplică și pentru jocurile pe calculator sau privitul la televizor.
  • Condițiile de mediu. Unele studii adaugă la acești factori de risc și lipsa timpului petrecut în aer liber, asociind acest obicei cu o incidență crescută a cazurilor de miopie.

Cum se pune diagnosticul de miopie?

- Articolul continua mai jos-

Diagnosticul miopiei este realizat de către medicul oftalmolog. Acesta se bazează pe examenul clinic și pe măsurătorile efectuate cu ajutorul unor aparate speciale. Medicul oftalmolog vă poate solicita întâi să citiți o serie de litere și cifre de diferite dimensiuni de la o anumită distanță și cu ajutorul lentilelor de diferite dioptrii iar apoi vor avea loc explorările cu ajutorul dioptronului. În urma consultului oftalmologic se stabilește diagnosticul, valorile dioptriilor, gradul miopiei și existența unor patologii asociate.

Dioptriile din miopie sunt notate cu semnul minus. Persoanele care suferă de miopie au ochii mai fragili iar valori mari ale dioptriilor implică riscul apariției altor afecțiuni oculare, cum ar fi dezlipirea de retină.

Care este tratamentul miopiei?

Scopul tratamentului este de a îmbunătăți vederea prin focusarea razelor de lumină din nou pe retină. Miopia se corectează de obicei cu ajutorul lentilelor, sub forma ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, dar se poate recurge și la intervenție chirurgicală.

Purtarealentilelor sub forma ochelarilor de vederesau a lentilelor de contact se face cu scopulcontracarăriicurburiiexcesive a corneeisau a lungimiiexagerate a globului ocular. Ambelevariantevor fi purtateîn permanență, nu doar pentru vederea de departe.

O altă variantă este reprezentată de intervenția chirurgicală care redă forma normală a corneei. Aceste intervenții se pot solda cu renunțarea la ochelarii de vedere sau cu reducerea dioptriilor, dar persitarea nevoii de a folosi lentile de corecție.

-Articolul continua mai jos-

Pacienții care suferă de miopie trebuie să efectueze controale regulate pentru supravegherea evoluției.

După vârsta de 40 de ani sunt recomandate controale anuale, deoarece riscul asocierii glaucomului crește.

Care sunt complicațiile miopiei?

  • Complicațiile miopiei sunt legate în principal de calitatea vieții pacienților care este redusă în cazul afectării severe a vederii, împiedicând persoanele afectate să desfășoare o parte din activitățile cu care erau obișnuiți.
  • Oboseala rapidă a ochilor. Efortul depus pentru a obține o imagine cât mai clară își pune amprenta atât asupra globilor oculari, cât și asupra centrilor nervoși, ducând la dureri de cap și dureri oculare.
  • Probleme financiare. Costul tratamentului chiar și prin ochelari de vedere, cea mai ieftină opțiune, nu poate fi suportat de toate persoanele. Aceștia trebuie schimbați iar controalele oftalmologice sunt de asemenea contra cost. În zonele defavorizate, în special în mediul rural, observăm vârstnici care își cumpără ochelari de vedere din supermarket în funcție de perechea pe care o consideră mai potrivită, neputându-și permite să apeleze la un medic specialist. Acest tip de comportament trebuie prevenit prin organizarea campaniilor de informare și instruirea medicilor de familie.
  • Alte probleme oculare. Persoanele care suferă de miopie sunt la risc pentru detașare de retină, glaucom, cataractă. Țesuturile globilor oculari care sunt mai lungi decât ar fi normal, sunt întinse și prin urmare mai subțiri, ceea ce rezultă în lăcrimare, formarea unor noi vase de sânge mai friabile, care sângerează cu ușurință și formarea de cicatrici.

Ce trebuie să știm despre miopie?

Miopia este o afecțiune oculară frecvent întâlnită. Aceasta se manifestă prin dificultăți în perceperea imaginilor de la depărtare care apar neclare sau ”în ceață”, însă fără afectarea vederii de aproape.

Un consult oftalmologic este suficient pentru detectarea miopiei, iar aceasta se corectează de cele mai multe ori prin ochelari de vedere sau lentile de contact. Persoanele mai predispuse sunt cele cu istoric familial de miopie, persoanele care lucrează în domenii care solicită analizatorul vizual, cum ar fi munca pe calculator sau profesii care necesită studiu intens.

Încetinirea progresiei miopiei se face printr-un stil de viață sănătos, iluminare corespunzătoare a locuinței și a locului de muncă, protejarea ochilor de razele puternice ale soarelui prin purtarea ochelarilor de soare și de reducerea tensiunii oculare prin focalizarea unei imaginii din depărtare la fiecare 20 minute de lucru pe calculator.

Magda-Mădălina Olaru

Studentă Anul 4, Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca. Coordonator Medici Pentru Tine

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari