Ce este psoriazisul? Cauze, simptome, tratament

Ce este psoriazisul? Psoriazisul este o boală de tip cronic cu determinism genetic, caracterizată printr-o producţie excesivă a celulelor din piele, care nu mai trec prin toate ciclurile de evoluție fiziologică și produc o hiperkeratoză excesivă.

Cu alte cuvinte, este modificat ciclul de evoluție al celulelor cutanate (în mod normal, celulele epiteliale sunt produse și înlocuite în decursul a 3 sau 4 săptămâni, iar la indivizii suferinzi de această afecțiune, procesul este redus la 3-7 zile)  și se produc cruste cu un aspect neplăcut la suprafața pielii.

Aceste cruste apar mai întâi pe o zonă roșie, eritematoasă și sunt acoperite de un înveliș alb, fin, asemănat în general cu solzii de pește. Formele moderate şi severe de psoriazis au o prevalenţă globală de 2-3%, incidenţa bolii fiind în continuă creştere.

Psoriazisul afectează în mod egal femeile şi bărbaţii. Boala poate debuta la orice vârstă, însă în mod obişnuit prezintă două vârfuri de incidenţă: primul între 18 şi 35 de ani, iar cel de-al doilea între 50 şi 69 de ani. Evoluţia afecţiunii tinde să fie cronică, cu perioade de alternanţă între remisiuni şi exacerbări.

- Articolul continua mai jos-
  1. Care sunt cauzele apariției acestei boli?

Cauzele psoriazisului nu sunt încă pe deplin cunoscute, însă există o serie de teorii care încearcă să le explice.

  • Factorul genetic. Aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de psoriazis prezintă în familie prezența acestei afecțiuni, iar unii cercetători au descoperit anumite gene responsabile de apariția acesteia. Studiile efectuate pe gemenii monozigoți raportează o posibilitate de 70% de dezvoltare a acestei afecțiuni de către un geamăn, dacă celălalt suferă de psoriazis. Însă, în cazul gemenilor heterozigoți, această posibilitate scade până la valoarea de 20%. Psoriazisul are o puternică componentă ereditară și un număr de gene asociate, dar nu s-a descoperit încă legătura dintre ele și cum acestea pot funcționa împreună. Majoritatea genelor identificate sunt în relație cu sistemul imunitar, unele dintre ele exprimă anumite căi care duc la inflamații, afectând celulele sistemului imunitar implicate. Anumite mutații ale acestor gene sunt foarte comun întâlnite în cadrul pacienților cu psoriazis.
  • Stilul de viață. Pe lângă determinarea apariției bolii, stilul de viață determină evoluția și gravitatea ei. Condițiile care s-au raportat ca fiind dăunătoare includ infecții cronice, stresul și schimbări ale sezonului sau climatului. Alți factori care înrăutățesc semnele afecțiunii sunt apa caldă, leziuni sau zgârieturi în zona pielii afectate, pielea uscată, consumul excesiv de alcool, fumatul excesiv și nu în ultimul rând, obezitatea.
  • Rata apariției psoriazisului în cadrul indivizilor diagnosticați cu HIV este aproximativ egală cu cei care nu suferă de HIV, dar simptomele se prezintă mult mai sever în rândul oamenilor ce prezintă acest virus al imunodeficienței. Totodată, din punct de vedere al psoriazisului care afectează articulațiile, acesta este mult mai întâlnit la pacienții cu HIV. Infecţia cu HIV/SIDA poate să ducă la declanşarea psoriazisului sau la agravarea unui psoriazis preexistent. Psoriazisul se declanşează după minimum 5 ani de la infecţia cu HIV, pe măsură ce imunitatea începe să scadă.

De asemenea, întâlnim o serie de factori declanșatori ai psoriazisului, endogeni și exogeni. Aceştia conduc la declanşarea erupţiei și determină transformarea bolii dintr-o stare latentă într-o stare activă.

Printre factorii exogeni se numără o serie de factori fizici ( radiații UV sau X, unele intervenții chirurgicale, tatuaje, mușcături de insecte, arsuri) și o serie de factori chimici (arsuri chimice, expunere la toxice, dermatită iritativă cronică). Ca şi factori endogeni, putem vedea de la infecții cu diferite bacterii, cum ar fi cele streptococice până la cele cu HIV. De asemenea, anumite medicamente pot declanșa forma clinică a psoriazisului, iar renunțarea la un tratament care constă în corticosteroizi duce la o exacerbare a afecțiunii.

  1. Diagnosticarea psoriazisului

Diagnosticul și inițierea precoce a tratamentului sunt foarte importante în gestionarea psoriazisului. Diagnosticul este, de obicei, bazat pe aspectul pielii. Caracteristicile tipice ale pielii afectate de această boală sunt reprezentate de plăci eritematoase, papule sau patch-uri de piele care pot fi dureroase sau cu mâncărimi. De obicei, nu sunt necesare teste de sânge sau alte proceduri diagnostice speciale pentru a ajunge la o concluzie.

Dar, diagnosticul diferențial al bolii, adică bolile posibile care au aceleași simptome sau unele asemănătoare, include diferite tipuri de eczeme, anumite infecții fungice (care pot fi confundate cu psoriazisul localizat la nivelul unghiilor) sau limfom cutanat cu celule T (50% dintre pacienții suferinzi de acest tip de cancer au fost diagnosticați inițial cu psoriazis). Totodată, unele manifestări ale bolilor sistemice cum ar fi iritaţiile sau eczemele secundare sifilisului pot fi confundate, de asemenea, cu psoriazisul.

Dacă diagnosticul nu este sigur, în cazurile speciale se poate apela la procedura de biopsie a pielii afectate, care să elimine orice dubiu și să confirme diagnosticul.

- Articolul continua mai jos-
  1. Tipuri de psoriazis

Psoriazisul cuprinde o multitudine de forme, care se diferenţiază între ele prin aspectul leziunilor, gradul de inflamaţie, modelul de distribuţie al leziunilor sau suprafaţa implicată.

  • Psoriazis în plăci mari (psoriazis vulgar) reprezintă cea mai frecventă formă, prezentă la aproximativ 80% din pacienți. Aceasta este caracterizată prin apariţia unor plăci eritemato-scuamoase (adică pe un fond sau de culoare roșie și cu formă de solzi sau coji), care sunt găsite în majoritatea cazurilor în zona coatelor, genunchilor, scalpului sau al regiunii lombo-sacrate.
  • Psoriazisul gutat. Această formă se prezintă printr-un debut acut, papule rotunde pe un fond eritematos la nivelul trunchiului și membrelor și poate evolua în timp spre forma în plăci.
  • Psoriazisul pustulos generalizat (von Zumbusch) este o formă rară a psoriazisului şi reprezintă o variantă de boală activă, instabilă. Aceasta debutează, de cele mai multe ori, ca urmare a unei reacţii la aplicarea unui iritant topic la un pacient cu psoriazis în plăci sau a opririi bruşte a administrării de corticosteroid. Debutul acestei forme este caracterizat de tegumente roşii şi indurate, asociate cu febră, anorexie şi stare de rău, urmată la scurt timp de apariţia unor pustule pe fond eritematos.
  • Psoriazisul palmo-plantareste o formă locală a bolii, fiind caracterizată prin hiperkeratoză, pustule galbene, dispuse pe fond eritematos şi scuame la suprafaţă. Se întâlnesc la nivelul feţei ventrale a palmelor şi/sau plantelor. Este frecvent asociat cu afectarea unghială.
  • Artrita psoriazică apare drept comorbiditate în aproximativ 30% din cazurile de psoriazis și presupune o serie de dureri și tumefieri la nivelul articulațiilor și în jurul acestora.
  • Psoriazisul eritrodermic este foarte rar întâlnit.
  • Psoriazis seboreic afectează în special zona capului, pielea din spatele urechilor și a corpului. Are manifestări asemănătoare cu eczemele seboreice și dermatitele.
  1. Cum se tratează această afecțiune?

Întâi de toate, este important consultul din partea unui specialist (medic dermatolog) pentru a stabili existența afecțiunii și prescrierea unui tratament adecvat. În afară de aceste tratamente pe bază de prescripție medicală, este esențial ca pacienții să utilizeze produse pentru îngrijirea meticuloasă a pielii, pentru hidratare, care pot sa reducă unele simptome asociate psoriazisului în perioada de exacerbare a acestuia.

Există tratamente topice care constau în creme pe bază de corticosteroizi, fiind aplicate pe piele. De asemenea, altă variantă, care nu se aplică pe piele, constă în tratamentul sub formă de comprimate și injecții. Totodată, deși expunerea la soare, implicit la radiațiile UV era dăunătoare și putea duce la o declanșare a simptomelor, există un tratament ce folosește fototerapia care implică acest tip de lumină sau radiație UV, pe bază de prescripție medicală.

Autor: Fer Laura Antonia, voluntar Medici pentru Tine, Anul I, Medicină generală

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari