Dependența de alcool – Când să ne îngrijorăm și cum o putem preveni

Alcoolul, sub toate formele sale, a reprezentat din totdeauna un intermediar în socializare, fiind nelipsit de pe mesele oamenilor din toate categoriile sociale. Acesta, ca multe substanțe, poate da atât dependență fizică, cât și psihică.

Dependența de alcool, uneori cunoscută și sub numele de „alcoolism”, este cea mai gravă formă a problemei privind băutul și descrie o dorință puternică, de multe ori necontrolabilă, de a bea.

Consumul de băutură joacă un rol important în viața de zi cu zi a persoanelor dependente de alcool, ceea ce ar putea duce la formarea unei toleranțe fizice sau la simptome de sevraj dacă consumul este întrerupt. Toleranța înseamnă că persoana trebuie să bea cantități din ce în ce mai mari pentru a simți efectele alcoolului.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că ați putea deveni dependenți de alcool sau sunteți îngrijorat de faptul că beți destul de mult cu prietenii și nu numai, atenție la aceste patru semne de avertisment:

- Articolul continua mai jos-
  • vă gândiți de unde ați putea obține o nouă ocazie de a bea și planificați evenimente sociale, de familie și de muncă în jurul alcoolului;
  • aveți o nevoie compulsivă de a bea și vă este greu să vă opriți odată ce începeți;
  • beți imediat cum vă treziți sau simțiți nevoia de a bea alcool încă de la primele ore ale dimineții;
  • prezentați tot mai des simptome ale sevrajului (transpirație, tremurat, greață) ce se opresc odată ce începeți să beți alcool.

Ce puteți folosi pentru a vă da seama dacă aveți o problemă vis-a-vis puteți face testul CAGE (Cut-down; Annoyed; Guilty; Eye-opener). Acesta este un instrument de screening pe cât de vechi pe atât de popular. Este un test foarte scurt, cu numai patru întrebări care diagnostichează problemele cu alcoolul, considerand întreaga istorie de viață a pacientului.

Deoarece negarea însoțește, de obicei, probleme de abuz de alcool, testul CAGE, la fel ca cele mai multe teste de screening de alcool, pune întrebări cu privire la problemele asociate mai degrabă cu consumul, decât cu cantitatea de alcool consumată. Două răspunsuri „DA” la testul CAGE indica probleme cu alcoolul.

C – cut down = a reduce: V-ati gândit vreodată că ar fi indicat să reduceți cantitatea de alcool consumată?
A – annoyed = iritat: Va irita faptul că cei din jur critică consumul dumneavoastră de alcool?
G- guilty = vinovat: V-ați simtit vreodată vinovat pentru faptul că consumați alcool?
E – eye-opener = deschizător de ochi: V-ați început vreodată ziua cu un consum de alcool pentru a vă calma sau scapa de mahmureală?

Deși există motive diferite pentru dependența de alcool, unele dintre cele mai frecvente sunt:

Reducerea stresului prin apelarea la alcool pentru a reduce factorii de stres zilnici poate influența probabilitatea de a dezvolta alcoolism. Deoarece alcoolul este calmant, sedativ, băutul produce sentimente de plăcere.

Stare de bine prin consumul de alcool care poate oferi oamenilor o pauză de la realitate. Oferă un sentiment de ușurare față de problemele actuale de care mintea încearcă să scape. Cu toate acestea, consumul continuu de alcool, cu scopul de a trece cu bine peste o zi dificilă, se poate transforma într-o problemă serioasă de alcoolism.

- Articolul continua mai jos-

Apelarea la alcool pentru a face față pierderii unui membru al familiei sau a unui prieten poate avea un impact asupra dumneavoastră emoțional, fizic și mental. Alcoolul poate ușura durerea pe care o simțiți și este utilizat pentru a trece prin momente dificile. Consumul frecvent de alcool, chiar și pentru o perioadă scurtă, poate spirala într-o dependență de alcool.

Utilizarea alcoolului pentru depășirea anxietății nu rezolva problema în sine, deoarece unii oameni sunt în mod natural anxioși, aspect care declanșează stări de îngrijorare permanentă. Consumul scade inhibițiile individului și oferă o senzație de confort în situații sociale. Cu toate acestea, în timp, acest lucru poate duce la comportamente de dependență.

Folosirea alcoolului cu scopul de a face față unei senzații de rușine și timiditate nu reprezinta cea mai eficientă soluție. Rușinea este una dintre cele mai dificile emoții pe care o putem experimenta și este, de asemenea, una dintre cele mai traumatizante. În timp ce alcoolul poate masca temporar rușinea cu sentimente false, ea determină, de asemenea, mulți indivizi să se angajeze într-un comportament nesăbuit sau nebun, care îi poate determina mai târziu să simtă și mai multă rușine.

Unele efecte ale alcoolului pot avea un efect minor asupra sănătății dumneavoastră, în timp ce altele pot fi severe sau vă pot pune în pericol viața. Dependența de alcool poate determina boli cardiace și boli hepatice. Ambele pot fi fatale.

Câteva efecte pe termen scurt ale abuzului de alcool sunt: timp de reacție redus, reflexele sunt încetinite, reducerea activității creierului, persoana nu mai are inhibiție, vederea devine încețoșată, apar senzații de neliniște și anxietate.

Alcoolismul mai poate provoca: ulcere, complicații ale diabetului, probleme sexuale, de impotență, malformații congenitale, probleme de vedere, risc crescut de cancer, funcția imună redusă adică organismul nu mai este bine protejat de diferiți factori periculoși .

-Articolul continua mai jos-

Tratarea dependenței de alcool poate fi complexă și dificilă. Pentru ca tratamentul să funcționeze, persoana cu dependență de alcool trebuie să vrea cu adevărat o schimbare. O persoană care nu se simte pregătită pentru această schimbare nu poate fi forțată într-un tratament. Succesul depinde de dorința persoanei de a se îmbunătăți.

Procesul de recuperare a unei persoane alcoolice este un angajament pe toată durata vieții. Nu există o soluție rapidă și implică îngrijire zilnică. Din acest motiv, mulți oameni spun că dependența de alcool nu este niciodată „vindecată”.

O opțiune comună de tratament pentru cineva cu dependență de alcool este un program de reabilitare. Un program de internare poate dura oriunde de la 30 de zile la un an. Acesta poate ajuta persoana în cauză să facă față simptomelor declanșate de întreruperea consumului, cât și provocărilor emoționale.

Mulți oameni dependenți de alcool se adresează de asemenea programelor cu 12 pași, cum ar fi alcoolici anonimi (AA). Există și alte grupuri de suport care nu respectă modelul în 12 pași. Indiferent de tipul de sistem de asistență, este util să vă implicați în cel puțin unul atunci când treceți prin procesul de recuperare. Aceste comunități pot ajuta pe cineva care se luptă cu dependența de alcool să facă față provocărilor de sobrietate în viața de zi cu zi.

În cadrul acestor comunități se pot împărtăși experiențe similare de către toți membrii, lucru care contribuie la formarea unor prietenii noi și sănătoase. Aceste comunități fac ca persoana cu dependență de alcool să primească sprijin.

Simultan, îi oferă un loc unde să se întoarcă în cazul recidivării dependenței.
Aceste complicații sunt motivele pentru care este important să tratați devreme dependența de alcool. Aproape toate riscurile asociate cu dependența de alcool pot fi evitate sau tratabile, cu o recuperare reușită pe termen lung.

Autor: Morari Octavia, Medici pentru Tine

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari