Colica biliara tratament – Ce este colica biliară? Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale constante sau intermitente în regiunea ficatului, dar care pot iradia și spre umărul sau omoplatul drept, ele putând fi însoțite și de grețuri și vărsături. Durerea apare adesea seara, iar durata acesteia este variabilă, putând dispărea după o oră, dar ne poate deranja somnul și întreaga noapte.
Colica biliară apare în momentul în care apare un blocaj temporar al canalului prin care lichidul biliar, cunoscut sub denumirea de “bilă”, este eliberat în intestinul subțire. Bila este produsă la nivelul ficatului continuu și este depozitată în vezica biliară până când este necesară digestiei, rolul ei fiind de a ajuta la digestia alimentelor bogate în grăsimi. Bila conține mai multe substanțe, precum apă, acizi biliari, bilirubină, fosfolipide și colesterol.
Cum se formează calculii biliari?
Putem diferenția două categorii de calculi biliari. Astfel în funcție de componentul aflat în exces, calculii se formează fie când în bilă există prea mult colesterol (colesterolul care nu poate fi dizolvat formează cristale), fie când există prea multă bilirubină (un pigment).
Majoritatea acestora se încadrează în prima categorie, calculii pigmentari apărând la persoanele care au anumite afecțiuni, de exemplu ciroza hepatică sau unele tulburări sangvine.
Următoarele categorii prezintă un risc crescut să dezvolte calculi biliari:
- Femeile
- Femeile însărcinate
- Persoanele peste 40 de ani
- Persoanele cu istoric familial de calculi biliari (au rude cu această afecțiune)
- Persoanele supraponderale sau obeze
- Persoanele sedentare
- Persoanele care au pierdut mult în greutate într-o perioadă scurtă
- Persoanele cu diabet
- Persoanele cu boala Crohn( boală inflamatorie cronică la nivelul peretelui tractului digestiv)
- Persoanele care au o alimentație bogată în grăsimi și colesterol
- Persoanele care urmează tratament cu medicamente hipocolesterolemiante
Cum recunoaștem colica biliară?
Colica biliară este ea însăși un simptom al unor patologii. Ea se manifestă printr-o durere puternică, dar temporară în regiunea ficatului, dare care poate iradia în regiunea scapulară. Totodată pot să apară și fenomene digestive precum: vărsăturile, pierderea poftei de mâncare sau balonare după masă. Ea poate fi asociată și cu un gust amar în gură.
Colica biliară, ce o declanșează și cum poate fi prevenită?
Una dintre cauzele principale ale colicii biliare este litiaza biliară, adică o acumulare de pietre nu doar în vezica biliară, ci și la nivelul ductelor de vărsare. O altă patologie asociată cu colica biliară este o disfuncționalitate a sfincterului Oddi, un mușchi al canalului coledoc, ceea ce duce la o evacuare defectuasă a bilei care poate să se reverse în ficat sau în pancreas. Și infecțiile bacteriene sau parazitare pot provoca un blocaj al canalului biliar, producând astfel colica biliară. Una dintre cele mai grave cauze este prezența unei tumori în vecinătate, chiar și una benignă.
Cea mai răspândită cauză este însă un stil de viață și un regim alimentar necorespunzător. Alimentele consumate și nivelul de activitate pot influența prezența colicii biliare.
Sedentarismul încetinește activitatea întregului organism, inclusiv a sistemului digestiv și ale anexelor sale, ducând astfel la o predispoziție spre litiază. Sedentarismul asociat cu fumatul crește această predispoziție, circulația sângelui fiind încetinită și de nicotină.
Obezitatea, regimul alimentar hipercaloric sau bogat în grăsimi duce la un exces de colesterol care îngreunează activitatea digestivă. Tocmai de aceea colica biliară se declanșează adesea după mese bogate în lipide și în urma consumului excesiv de alcool, de exemplu în preajma sărbătorilor.
Colica biliara tratament – Anumite modificări ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul unei crize de colica biliară:
- Nu săriți peste mese, este recomandat un program alimentar ordonat.
- Evitați pierderea rapidă în greutate, nu mai mult de 1 kg pe săptămână.
- Mențineți o greutate corporală corespunzătoare.
- Evitați anumite alimente: carnea grasă, alimentele prăjite, brânzeturi grase, smântână, dulciuri.
Colica biliara tratament – Alimente recomandate pentru prevenţie:
legume, fructe, lactate semidegresate, carne slabă şi cereale integrale.
Brânzeturile fermentate se vor consuma în cantităţi mici şi se vor alege cele semidegresate.
Legume şi leguminoase – fasole, mazăre, linte, năut pot fi consumate crude sau preparate sub formă de supe, ciorbe, ghiveci. Se pot prepara la cuptor sau grătar. În extrasezon, se pot consuma legumele congelate, conservate sau murate.
Colica biliara tratament – Se recomandă stabilirea unor strategii pe termen lung pentru controlul obezităţii, pentru a putea preveni scăderea bruscă în greutate cauzată de dietele mult prea restrictive. Ajutorul medicului nutriționist poate fi util în aceste cazuri.
Cum se pune diagnosticul în acest caz?
Diagnosticarea poate porni de la analize clasice, de tipul hemoleucogramei și observării unui colesterol crescut, corelat cu o creștere a LDL și a HDL. Tot în analize poate fi identificată o infecție bacteriană sau parazitară. În urma acestora este recomandată o ecografie abdominală. Aceasta este o procedură care transmite unde de sunet în interiorul țesuturilor organismului.
Cum pot fi tratati calculii biliari?
Colica biliara tratament – Tratamentul principal se referă la o schimbare a regimului alimentar, acesta ar trebui să aibă un conținut redus de lipide. Schimbarea stilului de viață în ce privește sedentarismul, fumatul și consumul de alcool.
Tratarea colicii în sine în criza acută, se pot administra o serie de antalgice de tipul: algocalminului, tramadolului, diclofenacului și o serie de antiinflamatoare.
În cazul unui dezechilibru major de blocare completă a ductelor trebuie realizată și o reechilibrare care se poate face prin perfuzarea cu ser fiziologic sau glucoză.
Colica biliara tratament – adjuvante biliare de tipul colebilului (bila de origine animală) sau a controlocului.
Colica biliara tratament – alimente colecistochinetice: mierea de albine împreună cu uleiul de măsline. În afară de pastilele recomandate de medic, ajută și o infuzie de coada șoricelului, mentă, muşeţel, sunătoare sau tei. Calculii biliari se pot îndepărta prin terapie cu ultrasunete sau chiar și chirurgical.
Ce complicații pot provoca calculii biliari?
Pe lângă blocajul canalelor, calculii biliari pot provoca infecții ale vezicii biliare și a ductelor biliare, icter ( îngălbenirea tegumentelor și a albului ochilor) și iritarea pancreasului.
Colica biliara tratament – Autor: Ilinca Ciurus, Medici Pentru Tine
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.