Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce debutează în zona plămânilor. Cancerul este cunoscut sub denumirea științifică de tumoră malignă sau neoplasm malign, fiind un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor, acestea având potențial de a invada alte organe sau de a se răspândi în alte părți ale corpului. Această creștere necontrolată duce la apariția tumorilor și are ca și consecințe efectele negative tipice cancerului. Atunci când acest fenomen are loc în zona plămânilor, cancerul este unul foarte serios, din cauza rolului vital pe care îl au plamanii în oxigenarea organismului.
Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.
Exista mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent întâlnite sunt următoarele doua tipuri:
Cancer pulmonar fără celule mici, tipul cel mai frecvent întâlnit (aproximativ 75% dintre cazuri), este un termen ce înglobează mai multe tipuri de cancer pulmonar ce se manifestă asemănător.
Cancer pulmonar cu celule mici- întâlnit la persoanele ce fumează foarte mult, pe o foarte lungă perioadă de timp.
Aceste doua tipuri de cancer pulmonar răspund diferit la schemele de tratament administrate. De aceea, cel mai potrivit tratament pentru boala dumneavoastră va depinde de tipul de cancer pulmonar de care suferiți.
Care sunt simptomele cancerului pulmonar?
În general cancerul pulmonar nu provoacă simptome în fazele incipiente. Acestea apar însă atunci când boala ajunge în faze mai avansate. Acestea pot include:
- O tuse neobișnuită ce nu dispare de la sine
- Tușitul cu sânge, chiar și în cantități foarte mici
- Dificultăți de respirație
- Dureri în zona pieptului
- Pierderi inexplicabile și bruște de greutate
- Dureri ale oaselor
- Frecvente dureri de cap
Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate și adesea la momentul diagnosticului este deja într-un stadiu metastatic, deci există celule canceroase răspândite și în alte zone ale corpului. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoți de alte simptome care vă vor determina să vă adresați medicului. Este bine să rugați medicul să vă facă o radiografie pulmonară sau să apelați la un alt medic dacă veți avea în continuare simptomele enumerate mai sus.
Care sunt cauzele cancerului pulmonar?
Posibilele cauze ale apariției cancerului pulmonar pot fi: prevenibile, precum fumatul, sau care neprevenibile, cum ar fi moștenirea genetică. Riscul de cancer pulmonar crește în funcție de numărul de țigări fumate zilnic și numărul de ani de când persoana în cauză este fumătoare. Renunțarea la țigări la orice vârstă reduce semnificativ riscurile de a dezvolta cancer pulmonar. Chiar și expunerea pasivă la fumul de țigară poate favoriza apariția bolii.
Pe lângă fumul de țigară, există și alte gaze și substanțe ce pot favoriza apariția cancerului pulmonar la persoanele expuse pe termen lung la acestea. Radonul este un gaz radioactiv provenit din radiu și generat de către uraniu. Acesta se produce în sol și poate fi o cauză majoră a apariției cancerului la persoanele ce sunt expuse pe termen lung, precum cei ce locuiesc la casă sau la parterul blocurilor în zone unde are loc acest fenomen. Expunerea la azbest sau la alte substanțe cancerigene poate duce la același efect, adică apariția cancerului.
Munca pe termen lung în medii bogate în azbest, arsenic, nichel sau crom pot mări șansele apariției cancerului pulmonar, în special în cazul fumătorilor.
Persoanele ce au în familie o rudă apropiată cu cancer pulmonar au șanse mult sporite de a suferi în viitor de această boală.
Analize pentru un diagnostic timpuriu al cancerului
Persoanele cu risc sporit de a dezvolta cancer pulmonar se pot testa anual cu ajutorul unei tomografii computerizate (CT). Aceasta este o procedură recomandată oricărei persoane de peste 55 de ani fumătoare de mulți ani, chiar dacă starea generală de sănătate este una foarte bună. În funcție de istoricul fiecărui pacient, medicul decide ce fel de teste sunt potrivite.
Testele pot include:
Teste imagistice, precum o radiografie pulmonară sau o tomografie computerizată, pot depista o masă anormală de celule.
Examenul sputei – în cazul apariției unei tuse cu eliminare de spută, analiza la microscop a acesteia poate confirma prezența celulelor canceroase.
Biopsia constă în recoltarea unei mostre din țesutul suspect și analiza acesteia. Biopsia poate fi făcută în mai multe moduri, recoltând o cantitate mică din celulele cu problemă, ce ulterior vor fi analizate în vederea stabilirii unui diagnostic. Biopsia poate presupune prelevarea mostrelor și din zone unde cancerul nu s-a răspândit, precum ficatul.
Dacă boala a fost confirmată, următoarele analize vor determina stadiul la care a ajuns cancerul. În funcție de cât a avansat boala, medicul va decide ce tratament este potrivit pentru situația respectivă.
Care este tratamentul standard al cancerului pulmonar?
Tratamentul depinde de mărimea, tipul și stadiul în care se află tumora și, de asemenea, de starea de sănătate a pacientului. În cazul în care cancerul nu este răspândit în organism (stadiile I si II), îndepărtarea chirurgicală a tumorii este cea mai întâlnită si cea mai eficientă formă de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici. Operația trebuie luată în calcul pentru toți pacienții în aceste stadii, iar dacă aceasta nu este indicată, pacientul trebuie informat de ce intervenția chirurgicală nu este o opțiune pentru el.
Dacă boala este extinsă și pacientul nu poate fi operat, atunci sunt indicate radioterapia și chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele și a reduce dimensiunile tumorii.
Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate au scopul de a distruge celulele canceroase și vor afecta mai puțin celulele normale. Există mai multe tipuri de chimioterapice, care pot fi folosite singure sau în diverse combinații.
Radioterapia este un termen general care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El constă în direcționarea nedureroasă a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesită tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale și poate fi folosită singură sau în asociere cu chirurgia și/sau chimioterapia
Autor: Grozea Daniela Maria, Medici pentru Tine.
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.