Sistemul reproducător feminin este alcătuit din organe genitale interne și externe. Uterul împreună cu vaginul, cu cele 2 ovare și cu cele 2 trompe uterine alcătuiesc organele genitale interne. Organele genitale externe (vulva) sunt alcătuite din 4 labii (2 mari și 2 mici), clitoris și muntele pubian. La nivelul uterului, zigotul rezultat în urma fecundării ovulului de către spermatozoid, se implantează și se transformă în embrion.
Uterul este situat deasupra și în spatele vezicii urinare și în față rectului. El este alcătuit din fund, corp, istm și cervix (col). Cancerul de col uterin apare la nivelul cervixului uterin. Este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer la femeie și de cele mai multe ori are că și cauza infecția cu virusul papilloma (HPV).
Cervixul face legătura dintre vagin și uter și mărginește canalul cervical. Acesta din urmă se împarte în endocervix și ectocervix. Între cele două segmente există o joncțiune, o zona unde celulele suferă un proces de transformare, numit metaplazie. Este un proces fiziologic prin care este înlocuit țesutul lezat, cu țesut nou, funcțional.
Uneori însă, această transformare scapă de sub control și organismul produce mai multe celule decât are nevoie. Acest proces se numește displazie. În baza acestei multiplicari excesive, apare cancerul de col uterin. Displazia este favorizată de prezența virusului papilloma.
Există mai multe stagii ale displaziei de col uterin:
- Gradul 1: când afectează o treime din grosimea peretelui uterin
- Gradul 2: când afectează două treimi din grosimea peretelui uterin
- Gradul 3: când afectează aproape în întregime peretele uterin
Cu cât e mai mare gradul de afectare, cu atât sunt mai mari șansele de apariție ale cancerului. Există două forme ale cancerului de col uterin:
- Carcinom în situ (nu depășește peretele uterin)
- Carcinom invaziv (depășește peretele uterin)
Cancerul invaziv se poate răspândi și la nivelul vaginului, rectului și vezicii urinare, ficatului și plămânilor. Cele mai des întâlnite forme de cancer de col uterin sunt :carcinoame scuamoase și adenocarcinoame cervicale.
Există mai mult de 100 de tipuri de virusuri papilloma și doar 15 dintre ele au legătură cu cancerul de col uterin. Până la vârstă de 50 de ani, mai mult de 80% dintre femei sunt infectate de HPV (forme benigne și maligne). HPV-16 este responsabil de mai mult de 50% dintre cazurile de cancer de col uterin.
De la contactarea virusului papilloma la dezvoltarea cancerului, pot trece între 10 și 20 de ani. HPV este o infecție cu transmitere sexuală. Riscurile contactării acestui virus cresc la persoanele care nu folosesc prezervativ în timpul actului sexual și la cei care au parteneri sexuali multipli.
Riscurile apariției cancerului cresc în funcție de: tipul de HPV, perioada existenței virusului în organismul uman, dacă imunitatea este compromisă,dacă persoană fumează, radiații etc. HPV este de mai multe tipuri si afectează pielea (față, mâinile, picioarele), tractul respirator (faringe, cavitate orală, cavitate nazală), zona anală și zone genitale (vulva, col uterin, vagin, scrot, penis).
Unele tulpini de virus produc tumori benigne numite papiloame sau negi, în timp ce alte tulpini produc tumori maligne numite carcinoame. Pielea este folosită ca strat protector al corpului. Dacă la nivelul acesteia există leziuni, virusul papilloma poate pătrunde în organism.
Din acest moment, HPV se poate multiplică. În cazul în care virusul infectează tractul respirator superior, poate provoca papilomatoză respiratorie care provoacă schimbarea vocii. În cazul în care infecția e localizată la nivel genital, leziunile se numesc condiloame. Acestea au culoarea pielii, au mărimi diferite și au aspect de conopidă. De obicei sunt nedureroase, dar în unele cazuri pot provoca arsuri, mâncărimi sau sângerări. HPV-6 și HPV-11 sunt responsabile de majoritatea infecțiilor laringeale (papilomatoză laringeală) și genitale.
Sunt considerate ca având risc mic de dezvoltare a cancerului, deoarece studiile arată că nu evoluează mai departe de stadiu de negi. HPV-16 și HPV-18 au risc crescut de progresie malignă la nivelul vulvei, vaginului, colului uterin, penisului, anusului și tractului respirator. Această progresie are loc de-a lungul a 10 până la 20 de ani.
Diagnosticul infecției cu HPV se pune în funcție de:
- Examinarea ginecologică- condiloame acuminate (asemănătoare cu negii)
- Laringoscopie (infecții la nivelul căilor respiratorii)
- Test Babeș – Papanicolau
- Biopsie la nivelul colului uterin
Tratamentul constă în:
- Excizia negilor și a leziunilor precanceroase cu acid salicilic, laser sau azot lichid
- Modulatori imunologici
- Unele se vindecă fără intervenție (cele cu risc scăzut, în cazul tinerilor)
Din fericire, există un vaccin care imunizează organismul în fața de mai multe tulpini de HPV, inclusiv HPV-16.
Simptome ale prezenței cancerului de col uterin:
- Sângerări vaginale anormale (primul simptom și apare mai ales după actului sexual)
- Durere vaginală
- Secreții vaginale urât mirositoare
- Durere la urinare
- Constipație
- Hematurie (sânge în urină)
Screeningul pentru cancer de col uterin se face cu ajutorul testului Babeș –Papanicolau. Pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 21 și 65 de ani este recomandat să își facă acest test o dată la 3 ani. Pe lângă acest test, este recomandată vaccinarea. Testul Babeș- Papanicolau constă în colectarea unor celule din zona de transformare a uterului (metaplazica) și analizarea microscopică a acestora. Ele pot avea aspect normal (nu există modificări patologice) sau pot avea aspect modificat (displazice). Dacă se constată modificări, pacientei i se efectuează o colposcopie (vizualizarea colului uterin cu o camera video cu ajutorul căreia se efectuează o biopsie).
Tratamentul pentru leziunile precanceroase constă în:
- Crioterapie (este folosit azot lichid pentru a îngheța și omorî celulele modificate)
- Îndepărtarea chirurgicală a zonei de transformare de la nivelul colului uterin
Tratamentul pentru cancerul de col uterin constă în:
- Histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului)
- Radioterapie
- Chimioterapie
În concluzie, cancerul de col uterin este cancerul care afectează sistemul reproducător feminin, cel mai frecvent tip fiind carcinomul scuamos, cauzat de virusul papilloma. De la contactarea virusului și până la apariția cancerului pot trece între 10 și 20 de ani. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și prin testul Babeș-Papanicolau.
Autor: Ioana Mureșan. Medici pentru tine.
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.