Cancerul colorectal – Simptome, factori de risc, tratament

Cancerul colorectal definitie – Cancerul colorectal sau cancerul de colon reprezintă apariția unor celule maligne la nivelul intestinului gros, mai exact în colon și în rect. Este cel mai comun tip de cancer de la nivelul tubului digestiv și o cauza majoră a mortalității globale. Incidența mondială a cancerului în 2018 era de 18,1 milioane de cazuri, iar mortaliatea era de 9,6 milioane.

Cancerul colorectal avea ca incidență 10,2% și ca mortalitate 9,2%. În ceea ce privește mortalitatea, la bărbați, pe primul loc se află cancerul pulmonar, urmat de cele de prostată, colorectal, hepatic și de stomac. Intestinul  gros este o componentă a tubului digestiv, ce aparține aparatului digestiv. Este situat în cavitatea abdominală, între intestinul subțire și anus și prezintă: cec, colon ascendant, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid și rect.

Cecul, colonul și rectul joacă un rol important în capacitatea organismului de a procesa reziduurile. Intestinul gros transformă alimentele digerate de stomac și intestinul subțire în reziduuri fecale sau scaun, care părăsesc organismul prin anus.

Peretele intestinului gros prezintă 4 straturi:

- Articolul continua mai jos-
  • Adventiție – stratul cel mai exterior
  • Musculatura netedă – deplasează alimentele prin intestin
  • Submucoasa – conține vase de sânge, vase limfatice și nervi
  • Mucoasa – ultimul strat, situat în contact direct cu alimentele

Mucoasa prezintă invaginații numite glande intestinale. La nivelul acestora există celule specializate cu funcția de absorbție. Aici se pot dezvolta celulele tumorale dând naștere adenocarcinomului. Cele mai multe cazuri de cancer colorectal provin din mutații sporadice, însă o mică parte pot fi transmise ereditar.

Genele reparatoare de ADN pot suferi mutații și astfel este alterat procesul de reparare al mutațiilor apărute la nivelul ADN-ului. Există o gena, APC, a cărei rol este de a îndepărta tumorile. Această observă când o celulă prezintă mutații și o forțează să se autodistruga printr- un proces numit apoptoză. Când această gena suferă o mutație, nu își mai poate îndeplini rolul. Astfel celulele cu mutații nu mai sunt îndepărtate, ele ajungând să se dividă incontrolabil ducând la formarea de polipi.

În timp, acești polipi pot acumula mai multe mutații și s-ar putea transforma în tumori maligne. Viteza cu care cresc polipii este redusă, dezvoltarea lor făcându-se pe parcursul mai multor ani. Există mai multe tipuri de polipi, unii dintre ei având o înclinație mai puternică spre transformare în tumori. Aceștia se numesc polipi premaligni sau neoplazici. Polipii neoplazici sunt de 2 tipuri: adenomatoși și zimțați.

Polipii neoplazici adenomatoși prezintă mutații la nivelul genei APC, iar celulele au aspect normal, în timp ce polipii neoplazici zimțați prezintă mutații în gena de reparare a ADN-ului, iar aspectul celulelor ar putea fi asemănat cu un fierăstrău.

Când tumoriile devin canceroase, ele pot fi clasificare în stadii:

  • Stadiul 0 – tumora nu a trecut de mucoasa
  • Stadiul 1 – tumora a trecut de mucoasă, dar nu a ajuns la nivelul ganglionilor limfatici, prin urmare nici nu s-a răspândit în restul organismului
  • Stadiul 2 –  tumora a invadat toate straturile peretelui intestinului gros, existând posibilitatea invadării și altor organe din jur; totuși, nu s-a răspândit prin noduli limfatici spre alte organe
  • Stadiul 3 – tumora ajunge la nivelul nodulilor limfatici, dar nu se răspândește spre alte organe
  • Stadiul 4 – metasazarea, tumora s-a răspândit spre alte organe mai îndepărtate

În cazul cancerului de la nivelul colonului, metastazele tind să apară la nivelul ficatului, iar în cazul cancerului rectal, metastazele apar la nivelul plămânilor.

- Articolul continua mai jos-
  1. Factorii de risc sunt de 2 tipuri:

❖ Non-modificabili

  • Vârstă (riscurile cresc după vârstă de 50 de ani)
  • Sexul (bărbații sunt mai predispuși)
  • Prezența bolilor inflamatorii intestinale

❖ Modificabili

  • Fumatul
  • Consumul crescut de carne roșie
  • Consumul scăzut de fibre
  • Obezitatea

Cancerul colorectal este asociat unor altor tublurări specifice precum:

Polipoza adenomatoasă familială (PAF)

cancer ereditar nonpolipozic

La început, cancerul colorectal este adesea asimptomatic ,însă odată cu progresia bolii simptomelepot apărea în funcție de localizarea tumorii.

-Articolul continua mai jos-

Tumorile de la nivelul colonului ascendant cresc, trecând de mucoasa. Acestea pot duce la o durere vagă la nivel abdominal și pierdere în greutate. Nu produc obstrucția intestinului, ceea ce înseamnă că pot ajunge la o dimensiune considerabilă  înainte de instalarea simptomelor. Din păcate, aceste tumori se diagnostichează tardiv. Ele pot ulcera și pot determina sângerări și anemie feriprivă.

Tumorile de la nivelul colonului descendent sunt tumori ce infiltrează peretele intestinal, având forma unui inel, producând îngustarea spațiului din interiorul intestinului. Obstrucția intestinului apare destul de repede, provocând durere colică abdomninală și hemoragii.

  1. Ce putem face când suspectăm existența unor probleme la nivelul intestinului gros?

O programare la gastroenterolog ar fi un prim pas. În cazul în care medicul consideră necesar, se poate efectua o colonoscopie. Această este o manevră care presupune introducerea unei camere video sub formă unui colonoscop  la nivelul rectului și  colonului, pentru a le examina sau pentru a face o biopsie. Adesea se face și testul hemocult din materiile fecale. În cancerul colorectal există un marker tumoral care crește, CEA, dar nu e o analiză foarte specifică. Se poate efectua și un examen baritat. Este foarte important pentru rudele pacienților cu cancer colorectal, polipoza adenomatoasă familială, cancer colorectal ereditar nonpolipozic să meargă din timp la control.

Tratamentul cancerului colorectal constă în:

  • Rezectie chirurgicală
  • Chimioterapie
  • Radioterapie

Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros respectat de screening, adresat persoanelor care prezintă risc crescut de cancer. Screeningul constă în efectuarea investigațiilor pentru depistarea neoplaziei înaintea apariției oricăror simptome.

În concluzie, carcinomul colorectal este o patologie frecventă și mortală. Majoritatea sunt sporadice și au cauza necunoscută. Factorii de risc modificabili sunt fumatul, consumul de carne roșie, lipsa fibrelor din alimentație și obezitatea. Simptomele diferă în funcție de localizarea și mărimea tumorii. Neoplaziile din colonul drept nu produc ocluzii intestinale și pot provoca hemoragii și anemie feriprivă. Tumorile colonului stâng afectează peretele colunului sub formă de inel, producând obstrucții, durere și constipație.
Autor: Delia Muresan, Voluntar în cadrul proiectului Medici pentru tine.

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari