Boala Alzheimer – cauze, manifestări, factori de risc

Ce este Boala Alzheimer? Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă în cadrul căreia moartea celulelor nervoase cauzează pierderi de memorie și tulburări cognitive și comportamentale. Reprezintă cea mai frecventă cauză de demență, fiind responsabilă de aproximativ 60-80% din cazurile de demență cunoscute.

Această boală are un caracter ireversibil, apare de regulă la persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, afectându-le funcționarea normală a creierului și îngreunându-le utilizarea normală a gândirii, memoriei, atenției și logicii.

Cum se manifestă Boala Alzheimer?

Instalarea bolii Alzheimer începe prin semne subtile, pierderi ușoare de memorie, tulburări de atenție și comportament și episoade dominate de confuzie. Prin progresarea lentă sau accelerată a bolii, pot apărea manifestări grave, până la forme accentuate de demență, uitarea noțiunilor elementare (nume, proceduri simple, etc.)

Principalele simptome ale bolii Alzheimer

 • Pierderi de memorie
 • Modificări în starea de spirit, comportament și personalitate
 • Dificultăți în vorbire, scriere și citire
 • Tulburări de atenție
 • Dificultăți de raționalizare și judecată
 • Dificultăți în realizarea sarcinilor sau procedurilor familiare
 • Pierderea inițiativei

Stadiile de dezvoltare a Bolii Alzheimer

- Articolul continua mai jos-

Evoluția Alzheimerului poate fi împărțită în 3 stadii principale de dezvoltare:

 • preclinic, înainte ca simptomele să apară
 • deficiență cognitivă moderată, când simptomele sunt încă blânde
 • demență

Boala Alzheimer – Factori de risc:

Printre factorii de risc care nu pot fi evitați se numără:

 • înaintarea în vârstă
 • cazuri de Alzheimer în familie
 • anumite gene care favorizează apariția acestei boli

Persoanele care au suferit un traumatism cranio-cerebral și starea lor de inconștiență a persistat mai mult de o oră sunt expuse la un risc dublu de a dezvolta la un moment dat pe parcursul vieții această afecțiune. Fumatul este un alt factor de risc pentru tulburările de memorie ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Fumatorii sunt expusi unui risc dublu de a face boala Alzheimer. Studii efectuate pe consumatorii unei cantități moderate de vin au indicat la aceștia un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer, comparativ cu marii băutori și cu abstinenții.

Cum se confirmă existența Alzheimer?

Dacă se dovedesc a fi existente simptome ale demenței (pierderea memoriei, pierderea capacității de a avea și a acorda atenție și pierderea percepției vizuale) următorii factori ar putea confirma prezența Alzheimerului:

 • un debut gradual, de luni până la ani, nefiind vorba de ore-zile
 • o depleție marcată în capacitatea cognitivă a unui individ în domenii particulare

Dacă simptomele apar sau se înrăutățesc în decursul a câteva ore sau zile, ar trebui apelat de urgență la ajutor medical specializat astfel încât ar putea fi vorba de o boală acută.
Primul și cel mai proeminent simptom al Alzheimerului este pierderea de memorie, în special în zonele de învățare și reactualizare de noi informații. Problemele de limbă pot fi de asemenea un simptom timpuriu, de exemplu dificultatea oamenilor suferinzi de această afecțiune de a-și găsi cuvintele potrivite.

Ce putem face pentru a preveni boala Alzheimer?

Printre factorii care ar putea ajuta la prevenirea apariției Alzheimer-ului putem menționa

- Articolul continua mai jos-

– exerciții fizice regulate
– evitarea fumatului
– menținerea sănătății sistemului cardio-vascular
– evitarea riscului de boli cardiovasculare, diabet, obezitate, fumat și hipertensiune arterială
– o dietă variată și sănătoasă. Persoanele care au un exces ponderal prezintă șanse semnificativ mai mari de a dezvolta o boală de tip cardiovascular sau a diabetului zaharat.

Aceste boli pot avea ca urmare alterarea memoriei și apariția demenței.

– angajarea creierului în activități ce necesită învățare și abilități cognitive
– reducerea stresului ( stresul cronic este factorul principal care contribuie la apariția depresiei și a anxietății care interferă de cele mai multe ori cu procesele normale ale memoriei).

Unele studii arată că și menținerea sănătății mentale și relațiilor sociale ar putea avea un rol în prevenirea apariției bolii.

Există tratament pentru această tulburare?

Nu există încă un tratament cunoscut pentru boala Alzheimer deoarece moartea celulelor neuronale nu poate fi oprită sau inversată. Pe de altă parte, există o serie de metode prin care bolnavilor li se poate face viața mai ușoară, care constau în condițiile elementare de îngrijire a pacienților suferinzi de demență:

-Articolul continua mai jos-
 • Managementul eficient al oricărei afecțiuni care apare împreună cu Alzheimer-ul
 • Activități și programe speciale de îngrijire pe timp de zi ( inclusiv în țara noastră se găsesc cămine de bătrâni care suferă de Alzheimer care asigură îngrijirea lor 24/24)
 • Grupuri de suport

Care este diferența dintre Alzheimer și demență?

Demența este un termen general folosit pentru a descrie o întreagă serie de afecțiuni care implică o pierdere a funcției cognitive.
Alzheimer este cel mai comun tip de demență. Simptomele apar gradual și sunt datorate cel mai probabil declinului în ceea ce privește funcția cognitivă și abilitate lingvistică.
Alte exemple de tipuri de demență sunt bolile Huntington, Parkinson și Creutzfeldt-Jakob. De asemenea, oamenii pot să se prezinte cu mai mult decât un singur tip de demență.

Autor: Laura Fer, Medici Pentru Tine

“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari