Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează Helicobacter pylori?
Helicobacter pylori este o bacterie spiralată, mobilă, care se dezvoltă optim la pH-ul acid al stomacului și care colonizează atât stomacul, cât și porțiunea incipientă a intestinul subțire.

Helicobacter pylori este una dintre cauzele frecvente de gastrită cronică sau ulcer gastric și duodenal (95% din pacienții cu ulcer duodenal prezintă și infecție cu Helicobacter pylori), netratată reprezentând un factor de risc pentru dezvoltarea adenocarcinomului gastric (un tip de cancer al stomacului).

Bacteria se găsește în bariera mucoasă gastroduodenală pe care o distruge, aceasta fiind incapabilă de a proteja peretele gastric de acțiunea dăunătoare a acidului clorhidric.

Care sunt simptomele infecției cu H. Pylori?

În 50% din cazuri infecția este asimptomatică. Atunci când ea devine simptomatică, se poate manifesta prin:

 • Durere în partea superioară a abdomenului
 • Balonare
 • Senzația de sațietate după ingerarea unei cantități mici de alimente
 • Lipsa apetitului
 • Grețuri și vărsături
 • Există și manifestări ale altor organe și sisteme, cum ar fi:
 • Anemia
 • Deficitul de vitamina B12
- Articolul continua mai jos-masca medicala

În stadii mai avansate ale infecției, se poate prezenta sub forma simtomelor cauzate de gastrita cronică, ulcerul gastric sau duodenal sau adenocarcinomul gastric.

Care sunt condițiile care aduc un risc suplimentar pentru infecția cu H. Pylori?

 • Igienă deficitară, în special în rândul copiilor care deseori își petrec timpul în aer liber, favorizeaza apariția infecției cu H. Pylori.
 • Lipsa unei surse sigure de apă curentă potabilă
 • Conviețuirea cu o persoană infectată
 • Conviețuirea cu un numar mare de persoane

Cum se transmite H. Pylori?

 • Fecal-Oral – Aceasta transmisie se realizează prin intermediul apei murdare și incorect tratate și a solului contaminat
 • Oral-Oral – Aceasta transmisie se realizează prin intermediul salivei. De aceea conviețuirea cu o persoană infectată și folosirea acelorași tacâmuri constitue un factor de risc.
 • Prin intermediul alimentelor – La fel ca în cazul apei, și alimentele pot fi contaminate și pot ajuta la răspândirea infecției dacă nu sunt respectate regulile stricte de igienă.

Cum se realizează diagnosticul infecției cu H. Pylori?

Există mai multe modalități prin care diagnosticul infecției H. Pyori poate fi realizat. Cele mai folosite, însă, sunt următoarele, datorită faptului că sunt ușor de realizat și nu sunt invazive:

 • Testarea Antigenului H. pylori dintr-o probă de scaun
 • Testul respirator efectuat cu ajutorul unui aparat care măsoară cantitatea de amoniac din respirație

Care sunt persoanele care trebuie testate pentru infecția cu H. Pylori?

 • Persoane care prezintă simptomele enumerate mai sus
 • Persoanele care suferă de ulcer gastric/ duodenal
 • Persoanele care prezintă în familie cazuri de cancer gastric ( rude de gradul I )
 • Înaintea inițierii tratamentului cu Aspirină

Care este tratamentul infecției cu H. Pylori?

Helicobacter pylori se tratează prin așa-numitele tripla sau cvadrupla terapie. Acestea constau în medicamente care reduc secreția acidă a stomacului și antibiotice care acționează împotriva bacteriei. Tratamentul durează de obicei 2 săptămâni. Este foarte important să respectați perioada de timp pe parcursul căreia trebuie administrat tratamentul, dar și intervalul de timp la care se administrează, momentul din zi și legătura acestora cu mesele.

Mai trebuie făcut ceva după terminarea tratament?

La cel puțin 4 săptămâni de la terminarea tratamentului, se verifică daca infecția a fost eradicată, fie prin intermediul testului respirator, fie prin testarea antigenului în scaun. În cazul în care infecția persistă, se va începe un nou tratament.

Cum putem preveni infecția cu H. Pylori?

Este foarte importantă respectarea normelor de igienă, atât alimentară, cât și personală. Amintiți-vă să vă spălați pe mâini înainte de fiecare masă, să spălați fructele și legumele și să le depozitați în condiții corespunzătoare. Asigurarea unei surse de apă potabilă și sigură este de asemenea extrem de important. Alimentele trebuie gătite corect.

Dacă o persoană cunoscută prezintă infecția cu H. Pylori este important să vă amintiți modalitățile prin care o puteți contacta și dumneavoastră, cum ar fi trasmiterea oral-orală prin intermediul salivei, lucru important de luat în considerare atunci când locuiți împreună cu aceasta.

Ce trebuie să știm despre infecția cu H. Pylori?

- Articolul continua mai jos-

Infecția cu H. Pylori este una din cele mai frecvente. Deși la început asimptomatică, în timp poate duce la gastrită, ulcere, sau chiar cancer gastric. Este importantă respectarea normelor de igienă și testarea persoanelor cu simptome dispeptice. Tratamentul trebuie respectat întocmai iar dupa finalizarea acestuia trebuie confirmată eradicarea infecției.

Autor: Magda-Mădălina Olaru

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...