Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei insotit în mod variabil de cele 5 semne celsiene: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulației implicate.

Clasificare anatomoclinică:

După evoluție:
Artrite acute – debut brusc și evoluție sub 6 săptămâni
Cronice – cu evoluție peste 6 săptămâni

După numărul articulațiilor implicate:

- Articolul continua mai jos-

Mono – o singură articulație implicată
Oligo – cel puțin 2, maxim 4 articulații implicate
Poli – cel puțin 5 articulații implicate

După repartiția articulațiilor implicate, în raport cu planul sagital:

Simetrică
Asimetrică

Cauzele artritei depind de forma pe care o „imbraca” boala. Tipurile de artrita variaza de la acele forme care sunt cauzate de ruperea si uzarea cartilajului (cum este osteoartrita), pana la acele forme cauzate de inflamatia rezultata de pe urma unui sistem imunitar hiperactiv (cum este artrita reumatoida).

Factori de risc

Singurul factor de risc cunoscut in artrita reumatoida este cel mostenit, probabil, genetic. Un factor genetic poate afecta functia sistemului imun,provocand imflamatii si eventual, distrugerea sinovialei articulare.

- Articolul continua mai jos-

Mai exista si alti factori banuiti a avea o influenta in dezvoltarea bolii:
– sexul feminin (femeile sunt afectate de 2 ori mai frecvent ca barbatii)
– varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani (debutul bolii poate fi la orice varsta, dar cel mai frecvent apare in intervalul descris mai sus).

Simptome

Un simptom precoce este cel de durere articulara, dar nu este caracteristic acestei afectiuni, caci el poate apare in multe alte afectiuni. In artrita reumatoida simptomele se dezvolta, in mod frecvent, pe o perioada de cateva saptamani sau luni.Oboseala si anchiloza sunt de asemenea simptome ce apar precoce in artrita reumatoida. Frecvent pacientul scade in greutate si are stari de subfebrilitate.

Simptomatologia articulara din artrita reumatoida consta in:

– articulatii dureroase, umflate, sensibile, intepenite; se remarca o afectare simetrica a articulatiilor (adica ambele articulatii din partea dreapta si cea stanga a corpului), mai ales la nivelul mainilor, incheieturilor mainii, coatelor, a picioarelor (laba piciorului), genunchilor si a gatului
– redoare articulara matinala (nu poate misca articulatia);reoarea poate sa apara dupa perioade mai indelungate de somn sau imobilitate si dureaza cel putin 60 de minute, uneori chiar cateva ore
– nodulii pot sa fie de diferite dimensiuni, acesti noduli apar in regiunile periarticulare, supuse presiunii (ex: coate, genunchi, coloana vertebrala, picioare, etc.).

Cele mai cunoscute tipuri de artrită

-Articolul continua mai jos-

Osteoartrită (sau artroza) – afecțiune caracterizată prin degradarea cartilajului și osului subcondral, la nivelul unei articulații și care, adesea implică principalele articulații portante (șold sau genunchi)

Artrită reumatoidă – afecțiune autoimună, în care inflamația distruge progresiv structurile articulare

Artrită gutoasă – afecțiune cauzată de acumularea de acid uric în articulații.

Artrită infecțioasă (sau septică) – determinată de bacterii, ricketsii, mycoplasme, viruși, fungi sau paraziți.

Artrită idiopatică juvenilă – termen generic ce descrie diverse condiții patogene (autoimune și inflamatorii) care se întâlnesc la copii (pînă la varsta de 16 ani)

Spondilartrită – termen generic ce se referă la o familie de afecțiuni inflamatorii reumatismale care se caracterizează prin afectarea în primul rând a entezelor (structurile prin care ligamentele și tendoanele se atașează de oase) și, evoluează cel mai adesea cu implicarea structurilor coloanei vertebrale.

Tratament

Descoperirile recente indica faptul ca remisia simptomelor este mai probabila atunci cand tratamentul incepe mai devreme cu medicamente puternice cunoscute sub numele de medicamente antireumatice care modifica boala. Terapeutul poate sugera si noi modalitati de a face sarcini zilnice, ceea ce va fi mai usor pentru articulatii.

De exemplu, daca degetele sunt dureroase, poate doriti sa ridicati un obiect folosind antebratele. Daca medicamentele nu reusesc sa previna sau sa incetineasca lezarea articulatiilor, se poate lua in considerare interventia chirurgicala pentru a repara articulatiile deteriorate. Chirurgia poate ajuta la restabilirea capacitatii de a va folosi articulatia. De asemenea, poate reduce durerea si deformarile.

Preventie

Urmatoarele masuri de auto-ingrijire, atunci cand sunt utilizate impreuna cu medicamentele pentru artrita reumatoida, va pot ajuta sa tineti sub control semnele si simptomele:

Exercitiile usoare pot ajuta la intarirea muschilor din jurul articulatiilor dvs. si pot ajuta la combaterea oboselii pe care o simtiti. Evitatarea exersarii inflamatiilor sever inflamate. Caldura poate ajuta sa usureze durerea si sa relaxeze muschii tensionati si durerosi. Senzatia de rece are un efect de amortizare si scade spasmele musculare.

Autor: Denisa Muntean

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari