fbpx

Diabetul zaharat de tip 1 – Ce este, simptome, complicații, tratament

Ce este Diabetul zaharat de tip 1?

Diabetul zahar de tip 1 este una dintre cele mai întâlnite boli cronice netransmisibile. Reprezintă o patologie a pancreasului endocrin, în cadrul căreia sistemul imunitar distruge celulele producătoare de insulină ale pancreasului, ceea ce rezultă într-o secreție inadecvată a acestui hormon. Insulina are rolul de a menține glucoza din sânge în limite normale. Prin urmare această boală se caracterizează prin valori foarte mari ale glicemiei.

Care sunt simptomele Diabetului zaharat de tip 1?

Pacienții sunt de obicei persoane sub 30 de ani care se prezintă pentru următoarele simptome, observate de către ei sau de către familie. Acestea rezultă din perturbarea metabolismului glucidic, în primul rând, dar și a celor lipidic și proteic. – Sete intensă; – Urinări frecvente. Acestea se datorează creșterii concentrației de glucoză în sânge cu creșterea eliminării sale pe cale urinară. Atunci când se elimină în urină, aceasta atrage apa, rezultând în urinări frecvente. Urinările frecvente conduc la deshidratarea organismului, rezultând în intensificarea senzației de sete. Creșterea poftei de mâncare; Scădere în greutate neintenționată; Senzație de oboseală. Acestea apar datorită degradării proteinelor din organism. Insulina are rol stimulator în sinteza proteinelor și inhibă sinteza glucozei. În lipsa acesteia, proteinele sunt degradate, ceea ce rezultă în intensificarea senzației de foame, dar care nu poate echilibra degradarea proteinelor, în același timp apărând scăderea în greutate și senzația de oboseală cauzată de scăderea masei musculare. Mai pot apărea:Tulburări de vedere; Infecții ( în special urinare); Vindecarea lentă a rănilor;Amorțeala mâinilor sau a picioarelor.Aceste simptome pot fi uneori subtile și greu de observat. Prin urmare, o parte dintre pacienți se prezintă cu cetoacidoză diabetică. Simptomele acesteia se dezvoltă rapid, în mai puțin de 24 h și includ:Respirație dificilă și rapidă; Respirație cu miros de acetonă; Durere abdominală; Grețuri și vărsături;Confuzie. Diabetul zaharat de tip 1 netratat și nedepistat în stadiu precoce, poate conduce la această stare. Ea se datorează încercării organismului de a folosi un alt combustibil pentru energie. Glucoza, chiar dacă este în cantitate mare, nu mai poate fi folosită deoarece are nevoie de insulină pentru a pătrunde în celule. În această situație sunt folosite lipidele, iar în urma acestei activități derulate pe o perioadă mai lungă de timp rezultă corpi cetonici ce se acumulează în sânge, ducând la cetoacidoză diabetică. Aceasta poate apărea și la persoanele deja diagnosticate și este declanșată de tratament neadecvat, condiții de stres, infecții asociate.

Care sunt persoanele la risc pentru Diabetul zaharat de tip 1?

Deși este adesea diagnosticat în copilărie, acesta poate apărea la orice vârstă. Nu există o tipologie a persoanelor care vor avea de-a lungul vieții această boală sau teste de screening pentru ea. Debutul diabetului zaharat de tip 1 se consideră a fi cauzat de interacțiunea unor factori de mediu ( infecții, de exemplu) asupra persoanelor cu predispoziție genetică, iar în urma acestei interacțiuni sistemul imun distruge celulele pancreatice răspunzătoare de secreția de insulină. Există multe alte teorii, însă nici una dintre ele nu se aplică la toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1.

Cum se pune diagnosticul de Diabet zaharat de tip 1?

Diagnosticul are la bază nivelul glicemiei din sânge și se poate realiza prin următoarele metode: Prezența simptomelor clasice + o glicemie > 200 mg/ dl în orice moment al zilei;O glicemie >125 mg/ dl dimineața, dupa un post de 8 h; Prin Testul de toleranță la glucoză; Prin determinarea Hemoglobinei glicozilate ( HbA1c).

- Articolul continua mai jos-

Care este tratamentul Diabetului zaharat de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 este numit și diabet insulino-dependent. Pacienții care suferă de acest tip de diabet vor fi tratați cu insulină pe toată durata vieții. Dozele de insulină sunt recomandate de către medic, în conformitate cu nevoile fiecărui pacient iar pacientul trebuie educat să își ajusteze dozele în funcție de mesele pe care le consumă, de condiții de stres etc. De menționat că preparatele de insulină nu sunt interschimbabile.Scopul tratamentului este menținerea glicemiei în limite normale și prevenirea complicațiilor. Asociat tratamentului cu insulină, pacienților li se recomandă:Menținerea constantă a greutății printr-un program constant de exerciții fizice;Mese la intervale regulate cu calcularea necesarului de insulină în funcție de porțiile de alimente ce conțin carbohidrați;Limitarea consumului de alcool, deoarece acesta poate scădea nivelul glicemiei; Evitarea stresului, un factor important în creșterea glicemiei.

Care sunt complicațiile Diabetului zaharat de tip 1 și cum le putem preveni?

Diabetul zaharat de tip 1 afectează întregul organism. Menținerea sub control a glicemiei este principala modalitate de prevenire a complicațiilor. Complicații oculare – Neuropatia diabeticăVasele din retină sunt lezate la valori mari ale glicemiei. Acest lucru poate rezulta în oprirea aprovizionării cu sânge a unui teritoriu, sau în hemoragii retiniene. Ambele au ca efect deteriorarea capacității retinei de a percepe lumina. Complicații neurologice – Neuropatia diabetică Nivelul ridicat de glucoză din sânge lezează terminațiile nervoase, în special pe cele periferice din mâini și picioare, conducând la durere sau amorțeală în acel membru. Complicații renale- Nefropatia diabetică Rinichii filtrează glucoza din sânge. O cantitare prea mare de glucoză, epuizează capacitatea de filtrare a rinichilor și poate duce, în timp, la insuficiență renală. Complicațiile următoare sunt cauzate de lezarea vaselor mari de sânge din organism. Este favortizată apariția precoce a aterosclerozei. Pot fi afectate: Arterele inimii- Creșterea riscului de infarct miocardic. Arterele creierului- Creșterea riscului de AVC Arterele membrelor inferioare- Apariția ulcerului la nivelul gambei sau al piciorului.Tratamentul diabetului zaharat de tip 1 și prevenirea complicațiilor acestuia sunt realizate de o echipă medicală pluridisciplinară. Pacienții trebuie instruiți să efectueze vizite medicale periodic, atât la medicul diabetolog, cât și oftalmolog, neurolog, nefrolog, cardiolog etc. Monitorizarea funcției principalelor organe afectate de nivelul crescut al glicemiei, oferă șansa depistării complicațiilor într-un stadiu precoce și tratarea corespunzătoare a acestora.

Ce trebuie să știm despre Diabetul zaharat de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 apare de obicei în copilărie și se manifestă prin senzație de sete intensă, urinări frecvente, scădere în greutate în ciuda aportului crescut de alimente. Diagnosticul se realizează prin determinarea nivelului glicemiei iar tratamentul este reprezentat de insulină pe toată durata vieții și schimbarea stilului de viață. Poate conduce în timp la numeroase complicații care pot fi prevenite prin menținerea glicemiei în limite normale și urmărirea periodică a funcției organelor posibil afectate.

Autor: Magda-Mădălina Olaru

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari