10 sfaturi despre cum să reducem frica de boală

Frica de boală este un aspect ce ține de viața de zi cu zi, indiferent din ce postură alegem să privim lucrurile. Fie că suntem puși în situația de a susține o rudă bolnavă sau ne aflăm noi în postura de pacient, modul în care depășim frica de a fi bolnavi are de-a face cu noi toți, sub diferite forme.

Interesant este faptul că în momentul în care suntem preocupați în mod excesiv de sănătatea noastră și facem tot posibilul pentru a nu rata un posibil diagnostic, ne angajăm pe o pistă falsă în care anxietatea ne conduce către un abuz de medicamente de care nu avem nevoie și care pot duce pe termen lung la îmbolnăvire.

Așa că în cele ce urmează, voi menționa 10 moduri în care putem gestiona această frică, pentru a preîntâmpina consecințele unor temeri întreținute în mod nejustificat, pe o perioadă lungă de timp.

  1. Evitați manipularea prin intermediul mass-media

Cu toate că trăim într-o perioadă în care avem acces la îngrijiri medicale ce se actualizează în permanență, iar speranța de viață s-a îmbunătățit în mod considerabil, reclamele și știrile abundă în titluri ce avertizează cu privire la un pericol omniprezent, ce îmbracă cele mai variate forme, de la călătoria cu avionul până la noi factori de risc pentru cancer. Așa că rămâne ca discernământul fiecaruiă să “cearnă” adevărul de subiecte menite să întrețina frica.

- Articolul continua mai jos-
  1. Apreciați riscurile reale

Nu negăm expunerea în viața de zi cu zi la diverși factori ce ne influențează sănătatea într-un mod negativ, însă o bună informare ne poate fi utilă în situația în care suntem nevoiți să alegem între un risc real și unul irațional. Este important să avem mai multe surse de informare, întrucât diversitatea creează o breșă în care flexibilitatea ne permite să ne orientăm alegerile către ceva cu adevarăt util nouă.

  1. Apelați cu încredere la un terapeut

În momentul de față există o sumedenie de terapii menite să ne ajute să depășim anumite bariere emoționale, iar anxietatea de orice tip ocupă în momentul de față un loc de top în ceea ce privește abordarea terapeutică. Dacă simțim nevoia de a împărtăși cu cineva gânduri care ne preocupă în mod constant, fie ele chiar și animate de sentimente persistente de îngrijorare cu privire la starea proprie de sănătate, suntem încurajați să apelăm la un terapeut.

  1. Mergeți în mod regulat la medic

În timp ce unele persoane se îngrijesc în mod exagerat de starea lor de sănătate pentru a preveni boala, la polul opus se află cele care nu merg la medic nici atunci cand semnele de boală sunt evidente. Dacă ați observat modificări ale modului în care vă desfășurați activitățile de zi cu zi (obosiți mai repede, nu vă puteți menține concentararea pentru sarcinile pe care le aveți de îndeplinit în mod obișnuit) sau dacă sesizați modificări ale corpului dumneavoastră ce atrag atenția la un posibil semn de boală, nu amânați vizita la medic. Evoluția unei afecțiuni este cu atât mai favorabilă cu cât este descoperită din timp și se intervine pentru înlăturarea cauzei care a produs-o, iar amânarea nu face decât să ne ofere uneori falsa siguranță ca neintervenind, problema se va revolva de la sine.

  1. Cereți ajutorul persoanelor dragi

Nu ezitați să cereți ajutorul atunci când simțiti că ceva vă preocupă. Uneori tindem să credem că vom fi judecați sau ridiculizați dacă ne expunem anumite gânduri, însă dacă persoana căreia alegem să îi împărtășim acele aspecte este una de încredere, putem avea surpriza ca ideile noastre să fie acceptate și îmbogățite cu un răspuns din care putem extrage confirmarea că grijile noastre nu au un fundament stabil și că am fi mult mai câștigați dacă ne-am orienta atenția într-o altă direcție.

  1. Invățați să vă recunoașteți propriile niveluri de stres

Nu vorbim despre cum să eliminăm stresul din viețile noastre, întrucât organismul uman este supus în permanență factorilor de stres, iar pe mulți dintre aceștia nici măcar nu-i conștientizăm. Însă învățând să ne observăm, atât reacțiile în anumite condiții pe care le catalogăm drept stresante, cât și gândurile care le însoțesc, vom putea interveni pentru schimbarea acelor tipare de reacție care ne împiedică să gestionăm într-un mod eficient momentele dificile. De asemenea, stadializarea mentală a nivelurilor de stres pe care le putem gestiona poate fi un indicator util în aprecierea gradului de implicare pe care dorim să-l avem într-o anumită activitate. De exemplu, dacă observăm faptul că discuțiile cu o anumită persoană ne hrănesc în mod constant stările de îngrijorare (interlocutorul nostru este preocupat în mod excesiv de ideea de boală), înseamnă că am făcut primul pas spre conștientizarea faptului că ne putem orienta oricând alegerile către ceva benefic nouă, prin înlăturarea a ceea ce susține teamă în noi.

  1. Implicați-vă în activități fizice

Este cunoscut faptul că în timpul exercițiilor fizice în corpul nostru se secretă substanțe care întrețin starea de bine, așa că punându-ne în mișcare, susținem în mod activ eliberarea unor niveluri considerabile de stres. Iar cu cât ne vom simți mai bine, cu atât vom fi mai puțin tentati să ne gândim la faptul că am putea fi expuși la factori ce ne afectează sănătatea, întrucât organismul ne va oferi confirmarea clară că pericolul de a fi bolnavi este o idee nedemnă de a ocupa în mintea noastra un loc de top.

- Articolul continua mai jos-
  1. Oferiți-vă relaxare!

În momentul în care nivelul de stres din coprul nostru atinge un prag înalt, suntem mai susceptibili la a crede acele gânduri care ne spun că ne aflăm în fața unui pericol. Includerea în rutina zilnică a unor mici momente în care să ne bucurăm de ceva ce ne face plăcere, contribuie în mod considerabil la starea generală de spirit, ceea ce ne va face mai puțin susceptibili la ‘captarea’ preocupărilor legate de boală.

9. Limitați influența experiențelor trecute asupra prezentului

Mulți dintre noi trăim cu frici adunate de pe urma experiențelor trecute, proiectând asupra prezentului ceva ce s-a întamplat deja și probabil nu se va mai repeta vreodată. Fie că este vorba de o persoană dragă care este sau a fost bolnavă, sau chiar noi înșine am suferit un șoc emoțional în urma confruntării directe cu postura de bolnav, este mai mult decât important să nu ne lăsăm pradă fricii de a trece din nou prin aceeași situație. Menținând în interiorul nostru scenarii ce ne pun față în față cu o situație pe care o considerăm drept amenințătoare de viață, permitem sângelui să informeze celulele organismului nostru cu hormoni de stres care pe termen lung ne fac în mod real susceptibili la îmbolnăvire.

10.Evitați consumul de toxice

Odată instalată, dependența de alcool sau tutun vine la pachet cu nevoia de a consuma în continuare substanța în cauză, în ciuda conștientizării riscului la care suntem expuși. Se creează un cerc vicios în care gândul că ne expunem unor factori ce degradează în mod cert sănătatea se învârte în jurul dependenței dobândite gradual, plusând în contul grijilor cu privire la boală. Așa că nu ne rămâne decât să alegem dacă vrem să ne creăm cu bună știință factori de stres sau să cerem ajutorul în situația în care am decis că dorim să ne eliberăm de o anumită dependență.

Autor: Babliuc Ioana-Mădălina

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari