Ce este pancreatita cronică

Pancreatita cronică reprezintă o boală inflamatorie a pancreasului, caratcterizată prin modificări morfologice și funcționale ireversibile.

În mod normal, pancreasul este un organ localizat în partea stângă a cavității abdominale (hipocondrul stâng), sub stomac, în potcoava duodenală. Este o glandă anexă a tubului digestiv, având atât o funcție exocrină (producând sucul pancreatic, ce participă la digestie), cât și una endocrină (secretând doi hormoni antagoniști, insulina – hormon hipoglicemiant- și glucagonul- hormon hiperglicemiant-).

ETIOLOGIE

  • Consum excesiv de alcool-factor de risc predominat
  • Fumatul-accelerează progresia spre boală
  • Factori genetici precum Fibroza chistică sau Pancreatita ereditară
  • Obstrucția ductală-este împiedicată astfel eliminarea enzimelor care contirbuie la digestia alimentelor, prin acumularea în duct ducând la distrugerea țesutului pancreatic
  • Boli sistemice precum lupus eritematos sistemic, hipertrigliciridemie, hiperparatiroidism
  • Pancreatita cronică autoimună
  • Pancreatita cronică idiopatică

TABLOU CLINIC – Unii pacienți au pancreatită cronică ani de zile fără a conștientiza.

- Articolul continua mai jos-

Pancreatita cronica se clasifică în 4 tipuri:

  • Tipul 1 – dureri epigastrice acute, creșterea amilazelor, modificări imagistice inflamatorii
  • Tipul 2 – dureri epigastrice intermitent/persistente
  • Tipul 3 – complicații precum pseudoc histuri, obstructive intestinală, colecții peritoneale, fistule pancreatice
  • Tipul 4 -i nsuficineță pancreatică endocrină/exocrine manifestată prin dispepsie, stetoree, diabet zaharat, scadere ponderală

DUREREA

Este un simptom dominant al pancreatitei cronice. Aceasta este localizată în epigastru, cu iradiere în spate. Poate fi însoțită de grețuri și vărsături.Durerea crește în intensitate la 15-30 de minute postprandial sau la 12-24 de ore după încetarea consumului de alcool. Scade în intensitatea la poziții antalgice sau la administrarea de medicamente antialgice.

În pancreatita cronică de origine etanolică, încetarea consumului de alcool poate reduce severitatea durerii. În general, durerea se ameliorează în decursul a 5-25 de ani de evoluție.

INSUFICIENȚA PANCREATICĂ

Insuficiența se caracterizează prin incapacitatea organului de a-și indeplini funcția. Aceasta se manifestă în general prin imposibilitatea enzimelor sintetizate de el să ajungă în sistemul digestiv cu rol în digestia alimentelor. Insuficiența organului va duce la numeroase disfuncții ale organismului.

- Articolul continua mai jos-

MALABSORBȚIA GRĂSIMILOR

Steatoreea apare înaintea deficitului proteic deoarece activitatea lipolitică scade mai rapid comparativ cu cea proteolitică. Poate să apară malabsorbția de vitamine liposolubile (A,D,E,K) și a vitaminei B12.

DIABETUL ZAHARAT

Acesta apare tardiv în evoluția bolii. Este un diabet zaharat insulin necesitar, astfel încât riscul de hipoglicemie este mai redus, iar cetoacidoza si nefropatia diabetică se manifestă mai rar.

COMPLICAȚII

Cele mai frecvente complicații ale pancreatitei sunt pseudochisturile și stenoza inflamatorie a duodenului și căilor biliare.

-Articolul continua mai jos-

Pseudochisturile pancreatice pot apărea fie în interiorul sau în exteriorul pancreasului. Cele mai multe chisturi comunică cu sistemul ductal pancreatic și conțin concentrații mari de enzime pancreatice.

Stenoza cailorbiliare și duodenală este dată de inflamația și fibroza de la nivel cefalic pancreatic sau pseudochist. Astfel, apare durerea post prandială, sațietatea precoce, aceste simptome fiind ușor de diagnosticat printr-un examen imagistic precum Computer Tomografia.

Tromboza de venă splenică cu hipertensiune portală secundară și apariția de varice gastrice sunt complicații mai rare.

 PROGNOSTIC

Pancreatita cronică este o boală ireversibilă. Factorii de prognostic sunt legați de vârstă la diagnostic, continuarea fumatului și consumul de alcool.

TRATAMENT

Tratamentul are scopul de a ameliora durerea, de a corecta insuficiența pancreatică exocrină și endocrină, precum și managementul complicațiilor.

Tratarea unui puseu de pancreatită cronicăeste similar cu intervenția în cazul unei pancreatite acute cu repaus digestiv absolut, fluide intravenos și analgezice. Când se reia alimentația, acoolul este interzis, iar dieta trebuie să fie săracă în grăsimi (pentru a reduce secreția enzimelor pancreatice). Uneori este necesară administrarea de analgezice opioide pentru ameliorarea durerii, necesitând creșterea dozelor, ceeace duce la aparițiade pendenței. Utilizarea enzimelor pancreatice poate reduce durerea cronică și se pare că sunt mai eficiente în cazul pancreatite iidiopatice ușoare decât în pancreatita alcoolică.

Deasemenea, enzimelesunt utile în tratamentele steatoreei. Pentru a preveni descompunerea enzimelor de către acizii gastrici se administrează un blocant H2 sau un inhibitor al pompei proteice. Răspunsul clinic favorabil poate fi apreciat princâștigul ponderal, reducerea numărului de scaune zilnice, dispariția picăturilor uleioase din scaun și ameliorarea stării generale. Trebuie administrate și vitamine hiposolubile (A, vitamina D, K), inclusiv vitamina E, care micșorează inflamația. Intervenția chirurgicală poate fi eficientă în ameliorarea durerii. Pacienții cu pancreatită cronică au risc crescut de cancer pancreatic. 

Autor: Racu Adelina

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari