Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat, ci după o perioadă îndelungată de expunere la fumul de țigară.

Articol recomandat: Ce este ashwagandha? Top 20 de beneficii ale ginsengului indian

Bronșita cronică reprezintă inflamația cronică a căilor aeriene, care determină producerea excesivă de mucus și tulburări de ventilație. Bronșita este considerată a fi cronică dacă există episoade repetate de tuse productivă intermitentă cu expectorație minim 3 luni/ an, pe o perioadă de 2 ani consecutiv.

Articol recomandat: Ce este embolia pulmonară?

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Termenul de tabagică vine de la factorul care o determină, şi anume fumatul activ sau pasiv.

Această boală se produce printr-o inflamație cronică, fiind amplificată de prezența factorilor care atacă țesutul pulmonar. La nivelul brohiilor, adică a căilor respiratorii care se aseamănă cu nişte tuburi care conduc aerul în plămâni, are loc o îngroşare a peretelui acestora, astfel scăzând elasticitatea lor, iar excesul de mucus nu mai poate fi eliminat cu uşurință. Inflamația determină şi o micşorare a diametrului bronhiilor.

Bronşita cronică tabagică simptome

Printre simptome se numără faptul că nu are un început brusc, tusea fiind amplificată când persoana are contact cu aerul rece, la trezire, în prezența fumului de țigară. La tuse apare şi o expectorație, adică pacientul scuipă mucus când tuşeşte. Senzația de lipsă de aer, durerea în piept și respirația șuierătoare(zgomot ca un fluierat în timpul respirației) sunt alte simptome ale acestei boli.

Bronşita cronică tabagică tratament

Deşi bronşita cronică nu se vindecă, simptomele acesteia pot fi ameliorate prin tratamente speciale şi schimbarea stilului de viaţă al pacientului, mai ales dacă diagnosticul este stabilit precoce.

Articol recomandat: Boala varicoasă – Cauze, simptome, tratament

În funcţie de severitatea afecţiunii, pot fi recomandate medicamente bronhodilatatoare (sub formă de comprimate sau inhalatoare) sau pe bază de teofiline (acestea ajută la relaxarea musculaturii căilor respiratorii) ori corticosteroizi . De asemenea, în planul de tratament al bronşitei cronice, cel mai important aspect este renunţarea la fumat.

Metode prin care pot fi ameliorate simptomele bronşitei cronice

- Articolul continua mai jos-

⦁ Folosirea unui umidificator în camera de locuit
⦁ Evitarea expunerii la substanţe toxice (fum de ţigară, praf, gaze de eşapament etc.)
⦁ Exerciţiile fizice şi tehnicile de respiraţie profundă
⦁ Consumul adecvat de lichide (apă, supe, sucuri naturale)
⦁ Consumul de ceai de lămâie cu miere şi ghimbir
⦁ Evitarea spaţiilor închise şi aglomerate, precum şi a persoanelor bolnave
⦁ Spălarea frecventă a mâinilor

Bronşita cronică tabagică prevenție

Și acum vine întrebarea, cum putem evita să facem această boală? În primul rând să eliminăm expunerea la factorii de risc şi anume să se renunțe la fumat, dar şi să insistăm să nu se fumeze în jurul nostru. Să se evite spațiile aglomerate, dar şi zonele poluate (în ciuda faptului că suntem expuşi zilnic la noxe).

Imunitatea joacă un rol foarte important, reprezentând arma de atac a organismului împotriva diferiților factori patogeni, de aceea trebuie să avem grijă de ea. Daca răcești, să te odihneşti mai mult. Medicamentele prescrise de medic sa fie luate întocmai. Alimentația întreține imunitatea, de aceea este important sa mâncam sănătos pentru a preveni bolile precum bronşita cronică tabagică.

Bronşita cronică tabagică – Autor: Morari Octavia

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...