Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat, ci după o perioadă îndelungată de expunere la fumul de țigară.
Articol recomandat: Ce este ashwagandha? Top 20 de beneficii ale ginsengului indian
Bronșita cronică reprezintă inflamația cronică a căilor aeriene, care determină producerea excesivă de mucus și tulburări de ventilație. Bronșita este considerată a fi cronică dacă există episoade repetate de tuse productivă intermitentă cu expectorație minim 3 luni/ an, pe o perioadă de 2 ani consecutiv.
Articol recomandat: Ce este embolia pulmonară?
Termenul de tabagică vine de la factorul care o determină, şi anume fumatul activ sau pasiv.
Această boală se produce printr-o inflamație cronică, fiind amplificată de prezența factorilor care atacă țesutul pulmonar. La nivelul brohiilor, adică a căilor respiratorii care se aseamănă cu nişte tuburi care conduc aerul în plămâni, are loc o îngroşare a peretelui acestora, astfel scăzând elasticitatea lor, iar excesul de mucus nu mai poate fi eliminat cu uşurință. Inflamația determină şi o micşorare a diametrului bronhiilor.
Bronşita cronică tabagică simptome
Printre simptome se numără faptul că nu are un început brusc, tusea fiind amplificată când persoana are contact cu aerul rece, la trezire, în prezența fumului de țigară. La tuse apare şi o expectorație, adică pacientul scuipă mucus când tuşeşte. Senzația de lipsă de aer, durerea în piept și respirația șuierătoare(zgomot ca un fluierat în timpul respirației) sunt alte simptome ale acestei boli.
Bronşita cronică tabagică tratament
Deşi bronşita cronică nu se vindecă, simptomele acesteia pot fi ameliorate prin tratamente speciale şi schimbarea stilului de viaţă al pacientului, mai ales dacă diagnosticul este stabilit precoce.
Articol recomandat: Boala varicoasă – Cauze, simptome, tratament
În funcţie de severitatea afecţiunii, pot fi recomandate medicamente bronhodilatatoare (sub formă de comprimate sau inhalatoare) sau pe bază de teofiline (acestea ajută la relaxarea musculaturii căilor respiratorii) ori corticosteroizi . De asemenea, în planul de tratament al bronşitei cronice, cel mai important aspect este renunţarea la fumat.
Metode prin care pot fi ameliorate simptomele bronşitei cronice
⦁ Folosirea unui umidificator în camera de locuit
⦁ Evitarea expunerii la substanţe toxice (fum de ţigară, praf, gaze de eşapament etc.)
⦁ Exerciţiile fizice şi tehnicile de respiraţie profundă
⦁ Consumul adecvat de lichide (apă, supe, sucuri naturale)
⦁ Consumul de ceai de lămâie cu miere şi ghimbir
⦁ Evitarea spaţiilor închise şi aglomerate, precum şi a persoanelor bolnave
⦁ Spălarea frecventă a mâinilor
Bronşita cronică tabagică prevenție
Și acum vine întrebarea, cum putem evita să facem această boală? În primul rând să eliminăm expunerea la factorii de risc şi anume să se renunțe la fumat, dar şi să insistăm să nu se fumeze în jurul nostru. Să se evite spațiile aglomerate, dar şi zonele poluate (în ciuda faptului că suntem expuşi zilnic la noxe).
Imunitatea joacă un rol foarte important, reprezentând arma de atac a organismului împotriva diferiților factori patogeni, de aceea trebuie să avem grijă de ea. Daca răcești, să te odihneşti mai mult. Medicamentele prescrise de medic sa fie luate întocmai. Alimentația întreține imunitatea, de aceea este important sa mâncam sănătos pentru a preveni bolile precum bronşita cronică tabagică.
Bronşita cronică tabagică – Autor: Morari Octavia