Ce ne puteți spune despre activitatea ISU Maramureș în general, mai ales acum, cand ați împlinit pe data de 8 ianuarie 2020, 10 ani de activitate, precum și despre exercițiul practic, de simulare, pregătit pentru această conferință?
În legătură cu activitatea ISU Maramureș, am putea vorbi cateva zile la rand și am avea multe de spus. Dar dacă m-ați întrebat de simulare, pot să vă spun că nu s-au făcut foarte multe antrenamente înainte de exercițiu. Un singur antrenament.
Abonați-vă la canalul de Youtube Ziar Medical
Am vrut să diversificăm exercițiile pe care le prezentăm de-a lungul timpului, în cadrul conferințelor. De aceea am ales un exercițiu de salvare din apă. Pentru că noi ne propunem periodic să antrenăm toate tipurile de salvatori sau de specialiști pe care îi avem și am vrut să folosim de data aceasta, scafandrii. “Victimele –pescari” au fost din randul scafandrilor.
Aceștia au curaj și dăruire, vă dați seama, să te arunci în apă la 3-4 grade C temperatura apei, presupune curaj și bărbăție. Exercițiile au reușit perfect. Eu cred că scafandrii noștri intervin și în situații reale, pentru că am diversificat în ultimul an pregătirea lor, în sensul că am făcut recunoașterea la toate lacurile și bălțile din județul Maramureș și din împrejurimi, referindu-mă aici la Satu Mare și Sălaj, unde avem zonă de cooperare comună.
Ei cunosc profilurile lacurilor în care trebuie să intervină, probabil și acest lucru a contribuit la reușita exercițiului în condiții foarte bune. Avem specialiști buni, n-au dezamăgit pană acum la intervenții. Anul acesta am împlinit 10 ani de SMURD pe data de 8 ianuarie. Vom avea și o prezentare în acest sens. Suntem foarte buni.
La ce alte tipuri de intervenții vă deplasați?
Avem intervenții de toate felurile și tipurile, de la incendii pirotehnice (mai rar) la inundații, incendii de pădure, alte tipuri de incendii, arși, intoxicați, intervenții SMURD la cazuri de pierdere de conștiență, stop cardiorespirator.
Ne puteți relata un caz reprezentativ?
Vă dau un exemplu: o doamnă de 37 de ani, mamă a trei copii minori, cu stop cardiorespirator, a fost scoasă din această situație gravă de colegii mei de la Garda Fărcașa și după două săptămani de specializare s-a întors acasă, sănătoasă, la copiii ei. Și-a reluat viața, practic este o schimbare de destin.
Asta la nivel de EPA paramedici. Dar avem intervenții chiar umanitare dedicate, cu Echipaj de Terapie Intensivă Mobilă (T.I.M.), care este încadrată cu medic, asistent și paramedic. Am avut un transport chiar în data de 1 ianuarie, pe roți, la Iași, pentru o doamnă care a făcut atac cerebral.
Zilele trecute am avut o fetiță cu arsuri în proporție de 50%, opărită. A fost transportată la Brașov de către echipajul de Terapie Intensivă Mobilă. Sunt multe de spus. Funcționăm ca un colectiv bine sudat.
Fiecare a înțeles că este o rotiță în angrenaj. Logistica își face treaba ei, intervenția la fel, deci suntem colegi.
Ce ne spuneți referitor la dotări?
Suntem mulțumiți de dotări, pe paliere. La SMURD avem acum ambulanțe noi, suntem dotați foarte bine, am avut și bani pentru reparații anul trecut. În a doua parte a anului au fost ceva tăieri de buget dar am reușit să facem față. Pe linie de inundații, dezastre, suntem pregătiți bine în ce privește dotările. Mai slab stăm pe autospeciale de stingere. Avem autospeciale cu vechime între 25 și 41 de ani. Din aproximativ 40 la număr, minimum pe care ar trebui să-l avem în județul Maramureș, avem 20, și din cele 20, 11 au vechimea pe care am amintit-o înainte.
Aveți promisiuni pentru dotări mai consistente?
Există un program în derulare, la nivelul IGSU și avem asigurări că vom primi două autospeciale de stingere la incendii de pădure, plus una de capacitate mare de 10.000 de litri și încă două de capacitate medie.
De la an la an, numărul intervențiilor SMURD cresc. În plus, și intervențiile celelalte cresc. Avem 8.800 de intervenții în total pentru anul 2019, față de 8.168 în anul 2018. Deci, acestea au crescut.
În anul 2018 am avut 6.868 de intervenții SMURD, variate. De la stop cardiorespirator la intervenții la copii, accidente și alte afecțiuni. La accidente rutiere intervenim în tandem cu descarcerarea și în cooperare cu Serviciul Județean de Ambulanță, Poliție, Circulație, serviciul criminalistică. Cu toții avem o cooperare foarte bună.
Iulia Mureșan