Pregatirea pre și post transplant în România- identică cu cea din străinătate. Interviu cu dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al RDDVCSH – VIDEO

Care este rolul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în prevenirea urgențelor medicale?

Rolul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în prevenirea urgențelor în transplantul de la donatorul înrudit este extrem de important în fiecare din cele trei faze. Și anume, important este ca pacientul care are indicație de transplant cu un donator neînrudit, să facă acest transplant.

Deci, să începem căutarea, să avem o bună strategie de căutare, să administrăm corect  timpul care este foarte limitat, astfel încat pacientul cu un diagnostic care poate fi tratat și chiar vindecat printr-un transplant, dar de la un donator neînrudit să aibă această șansă, dar să nu fie doar o șansă teoretică, viața în sine fiind cea mai mare urgență.

Abonați-vă la canalul de Youtube Ziar Medical

- Articolul continua mai jos-

În cazul în care depășim acest lucru, este extrem de important ca alegerea donatorului, dacă îl putem alege, pe care îl selectăm pentru a merge în continuare cu procesul pană la transplant, să fie cel care are șansele cele mai mari de succes, atat la grefă, dar mai ales a complicațiilor care devin urgențe în sine post transplant, mai exact boala de grefă contra gazdă, care poate să fie acută în primele trei luni și atunci chiar dacă transplantul a reușit, șansa de supraviețuire este mică după acea perioadă sau calitatea vieții este destul de mult afectată și pot interveni în perioada post transplant multe complicații care ele însele sunt urgențe medicale, deoarece, pe termen lung, boala de grefă contra gazdă scade calitatea vieții, chiar dacă rata de supraviețuire pe termen lung este mare.

Sunt lucruri pe care, pe baza evidențelor medicale le putem lua în considerare, astfel încat, atat eșecul transplantului să poată fi evitat dacă este posibil, dar și rata de apariție a complicațiilor să fie una mică. Să avem transplant în primul rand, deci, urgența este să putem să facem un astfel de transplant, să-i salvăm viața.

Dacă transplantul a reușit, atunci trebuie să ne asigurăm că alegerea donatorului cu care se merge pe baza evidențelor științifice pe care le avem pană acum, să fie cea mai bună posibilă, ca să reducem apariția complicațiilor care, ele în sine sunt urgențe medicale.

– Cate centre de transplant există la ora actuală în Romania?

– În prezent avem șase centre de transplant care sunt funcționale. Trei dintre ele au experiență mare și pot realiza și transplanturi mai complicate, ca cele cu donatori neînrudiți, și trei care sunt la început. Pentru transplantul de la donator neînrudit este nevoie de ceva mai multă experiență.

Avem în țară trei astfel de centre. Vorbim despre Centrul de Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni București, este Centrul de Transplant Medular de la Spitalul de Urgență pentru Copii  “Louis Turcanu” Timișoara  și Centrul Medical de Transplant Medular de la Spitalul Județean de Urgență Targu Mureș.

- Articolul continua mai jos-

Alte trei centre au deja acreditare și funcționează. Este vorba de Spitalul Colțea din București, de Spitalul Universitar din București și de Institutul Regional de Oncologie din Iași.

A crescut numărul bolnavilor care primesc indicație de transplant?

– Numărul bolnavilor care primesc indicația de transplant de la donatori neînrudiți nu a crescut. În medie avem cam 120 de pacienți pe an, dar comparand cu țările din jurul nostru, probabil avem o rată mult prea mică a persoanelor care, diagnosticate cu leucemie sau limfoame care sunt rezistente la chimioterapie și care au indicație de transplant, nu ajung să intre în remisie și să aibă indicație de transplant.

Pentru Romania, rata estimată a persoanelor este undeva la 350 pe an. Vorbim de pacienți noi, care pot intra în remisie, care n-au donator familial și care au indicație de transplant. Asta, luand în calcul un caz nou.

Din păcate, indicația de transplant este doar atunci cand boala este în remisie. Au fost și cateva situații cand tineri au dorit să se înscrie în Registru și care au spus: „Vreau întai să mă sfătuiesc cu familia”. Pe aceștia trebuie să-i consiliem, să-i informăm. Este unul din principiile de bază. Orice persoană care vrea să se înscrie în Registru trebuie să fie bine informată.

Există multe persoane care doresc să se înscrie în acest Registru. Cum să procedeze?

-Articolul continua mai jos-

Avem destul de multă informație pusă la dispoziție pe site, sunt destul de multe întrebări de-a lungul celor șapte ani de cand funcționăm, iar pe site se găsesc și răspunsuri la acele întrebări. Avem și un TelVerde disponibil pentru cine dorește să sune și să afle un răsppuns la o întrebare pe care o are și la care nu a găsit încă răspuns.

Tratamentul pre și post transplant în Romania este identic cu cel din străinătate la ora actuală?

Pregătirea pentru transplant și tot ce înseamnă tratament post transplant se face în Romania la fel ca în orice țară europeană. Procedura de transplant este susținută financiar printr-un program al Ministerului Sănătății și se poate face și în Romania la standarde europene.

Pană la funcționarea Registrului nu se putea face transplantul de la donator neînrudit și atunci pacienții erau trimiși în străinătate. Odată cu funcționarea Registrului, lucrul acesta este posibil și în țară, fiind acoperit de programul Ministerului Sănătății.

Iulia Mureșan   

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari