Sorina Pintea – “Medicina de Urgență înseamnă discutarea urgențelor din cadrul fiecărei patologii” VIDEO

Ec. Sorina Pintea interviu din cadrul ediției cu numărul 5 „Medicina de Urgență Azi” Baia Mare.

Ce aduce nou în viața medicală ediția a V-a a Conferinței de Medicină de Urgență, spre deosebire de anii anteriori?

Fiecare conferință aduce în plus experiența celor care prezintă lucrările științifice. Am încercat ca în fiecare an să aducem nume noi, nume de elită ale Romaniei, pentru că medicina de urgență nu înseamnă numai ce vedem în Unitatea de Primire Urgențe. Medicina de urgență înseamnă discutarea urgențelor din cadrul fiecărei patologii și eu cred că, în primul rand importantă este socializarea și schimbul de experiență care are loc între participanți. Și ce aduce în plus? Aduce vreo 200 de participanți anul acesta.

Abonați-vă la canalul de Youtube Ziar Medical

- Articolul continua mai jos-

Ce modalități de rezolvare ar exista, după părerea dvs. pentru a se evita așteptarea cu orele a pacienților ajunși în Unitatea de Primire Urgențe și totodată Urgența să fie descongestionată?

Sunt mai multe aspecte pe care ar trebui să le luăm în discuție, pornind de la infrastructură, număr de personal, pregătirea personalului și nu în ultimul rand, educarea populației în acest sens.

Cand discutăm despre infrastructură, discutăm despre UPU cu spații insuficiente, insuficient dotate. În acest sens, în 2018-2019 s-au semnat contracte pentru reabilitarea aproximativă a 37 de Unități de Primire Urgențe din țară, valoarea fiind de 1.500.000 de euro. După ce se rezolvă această problemă, este vorba de popularea cu personal a acestor Unități.

Avand în vedere numărul mare de rezidenți pe care specialitatea Urgențe îl are în acest moment, adică numărul de locuri la rezidențiat scoase în 2018-2019, cred că va fi rezolvată într-un fel și această problemă în 3 -4 luni.

Pregătirea personalului ține de participarea la aceste conferințe, workshopuri ,cursuri organizate de specialiști în domeniu. Cand spun educarea populației spun procentul de non-urgențe care se prezintă la UPU, făcand ca urgențele reale să fie pierdute. Asta înseamnă că medicii de familie să fie pregătiți să preia acești pacienți, să-i dorească, și-mi asum ceea ce spun, și medicii care lucrează în Centrele de Permanență trebuie să-și facă datoria.

Sigur, timpii de așteptare în UPU sunt mari și în alte țări ale Europei și ale lumii civilizate. O urgență cod galben, care nu este o urgență de fapt, are un timp de așteptare foarte mare și în alte părți. Deci, trebuie să ne asumăm aceste lucruri.

- Articolul continua mai jos-

Pană la urmă este vorba despre infrastructură, pregătire, educație. Acestea sunt cele trei valențe de care trebuie să ținem cont.

Credeți că ar trebui reactivate Centrele de Permanență?

Centrele de Permanență au program 24 din 24 de ore. Dar au nevoie de promovare. Cei care lucrează acolo trebuie să facă acest lucru. De asemenea, ambulanțele trebuie să se oprească cu non-urgențele sau cu urgențele minore. În aceste Centre de Permanență trebuie să vină pacienții, nu în UPU. Deci, ajungem din nou la educație.

Dacă se întamplă ca unuii copil să i se facă rău ori să aibă febră mare, după orele de program ale medicilor de familie, cum să procedeze părinții?

În ceea ce privește copiii, cu siguranță părinții se adresează Unității de Primire Urgențe pentru că în acele unități au încredere. Dar, pe de altă parte, și medicul de familie trebuie să răspundă la telefon. Dacă ducem în urgență un copil cu o simplă febră, putem avea și alte surprize, pentru că în sala de așteptare sunt mai mulți copii cu mai multe patologii. Deci este bine să evităm aglomerația în anumite perioade.

Romania este pregătită pentru a primi și trata bolnavii infectați cu coronavirus?

-Articolul continua mai jos-

Este greu să-mi exprim acum o părere. Eu cred că infecția cu acest virus din familia coronavirus seamănă cu infecțiile gripale, prin urmare măsurile de precauție trebuie să fie aceleași. Foarte simple: spălat pe maini, evitarea colectivităților, aglomerațiilor. Sigur, în cazul unei epidemii, anul trecut am avut epidemie de gripă, lucrurile uneori pot să scape de sub control. Să nu uităm că am avut 199 de decese.

Marea majoritate erau pacienți în varstă, cu multiple comorbidități, tarați, dar asta nu înseamnă că nu pot apărea surprize. Aș îndrăzni să exprim o opinie: cred că personalul medical este pregătit, dar și populația trebuie să fie pregătită.

Adică măsurile de precauție să fie foarte clare. Noi, de exemplu, în spital am restricționat accesul vizitatorilor, limitand numărul orelor de vizită, tocmai pentru a preîntampina anumite aspecte neplăcute. Mă aștept ca populația să fie de acord și să nu existe probleme din acest punct de vedere.

Care este părerea dvs. despre reformele în sănătate ale actualului Ministru al sănătății?

Eu n-am văzut încă nici o reformă. Aștept reformele, dar mai mult decat atat, sunt proiecte în derulare, proiecte pe care eu le-am moștenit, le-am dus și pe care mă aștept să le ducă mai departe echipa din minister pentru că sunt benefice pentru pacienți.

De exemplu, Legea profesiilor medicale a fost retrasă de pe site. La fel și Modificările la Legea transfuziilor. Apoi Ordinul privind transferul pacienților mari arși, care era absolut necesară. Retras. Sunt lucruri care trebuie continuate. Reformele în sănătate se aplică greu și în timp. Și trebuie să ținem cont de situația socială în care se află pacienții noștri și de multe alte aspecte.

Un Ordin de ministru, o Ordonanță de urgență nu rezolvă problemele sistemului medical. Rezolvă parțial. Dar acestea trebuie să fie corecte și în interesul pacientului.

Iulia MUREȘAN

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari