Deschiderea oficială a lucrărilor Conferinței “Medicina de Urgență Azi” – VIDEO

Azi, 31 ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Conferinței “Medicina de Urgență Azi”, la care au fost prezenți reprezentați ai Ministerului Sănătății, ai ISU, Serviciului județean de Ambulanță Maramureș, Asociației Prietenii Spitalului Județean, ai Colegiului Medicilor, CAS Maramureș, Ordinului Asistenților Mediali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din Romania, de asemenea reprezentanți ai Salvamont,manageri de spitale din țară, conferențiari, doctori, asistenți medicali și toți cei are și-au dat concursul la buna organizare a acestor manifestări medicale.

Din partea instituțiilor oficiale ale județului Maramureș au fost prezenți și au luat cuvantul Prefectul, Nicolae Ungur, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș.

Abonați-vă la canalul de Youtube Ziar Medical

În cuvantul de deschidere, managerul Spitalului Judetean de Urgență “dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Sorina Pintea, a ținut să sublinieze faptul că la cea de-a V-a ediție și pornind de la edițiile anterioare, acest eveniment se vrea unul care aduce în Maramureș elita lumii medicale, astfel ca tot ceea ce se întreprinde să fie în folosul pacienților: “Aș dori să punctez prezența catorva invitați de seamă pe care îi apreciez în mod deosebit: Mircea Timofte, președintele Organizației Naționale a Asistenților Medicali, Prof. univ. Dr. Șerban Bubenek, Prof. univ.Dr. Diana Cimpoeșu, dr. Brădățanu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu care am făcut o echipă extraordinară. Mulțumesc Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Județean pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor unității noastre spitalicești”.

- Articolul continua mai jos-

Constituirea Asociației Spitalelor județene, municipale și orășenești

Sorina Pintea a punctat două evenimente importante la nivel național, care vor avea loc în cadrul acestei conferințe. Primul, este constituirea Asociației Spitalelor județene, municipale și orășenești, asociație care va reprezenta spitalele în discuțiile cu Ministerul Sănătății și CNAS. Se vor reuni manageri din cadrul spitalelor din țară, astfel încat, problemele cu care se confruntă acestea să fie discutate corect și concret: “În calitate de ministru, am încurajat constituirea unei astfel de asociații, care din păcate pană în prezent n-a fost constituită, nu cunosc motivele, dar o facem noi, acum.

Înființarea în Baia Mare a celui de-al doilea Centru Național de Mastocitoză

Al doilea eveniment de importanță națională este cel legat de prezența Conf. universitar Dr. Horia Bumbea de la Spitalul Universitar București, un reputat hematolog, specialist în boli rare. Vom înființa în Baia Mare un Centru Național de Excelență în Mastocitoză. O avem aici și pe Nicoleta Vaia, care este președintele Asociației Pacienților cu Mastocitoză. Mai există un Centru de Excelență pe care l-am înființat sub semnătura mea în calitate de ministru, în București. Al doilea din țară va fi în Baia Mare.Așa că, încercăm să ținem pasul cu lumea medicală, astfel încat să-i putem ajuta pe semenii noștri”.

În cadrul Conferinței de presă, managerul Spitalului Județea de Urgență Baia Mare a expus pe larg ce înseamnă acest Centru de Mastocitoză și care este motivul înființări acestuia în Baia Mare. “Există un număr mic de pacienți cu mastocitoză, 122 la număr, în acest moment. Din punctul nostru de vedere aceștia sunt de fapt mai mulți, doar că tehnica de diagnostic nu este foarte bine pusă la punct. Adică, nu avem centre sau specialiști destul de bine pregătiți pentru a putea diagnostica boala. Această asociație a fost pentru prima dată recunoscută pe plan european. În Romania nu exista nici un centru. Primul centru, la București a fost legiferat sub semnătura mea, fiind însă insuficient la populația din Romania, zona de nord a țării nefiind acoperită.

Din păcate, nici un centru universitar din țară nu a dorit să preia această sarcină, adică înființarea unui centru, pentru faptul că nu este simplu de realizat. Un astfel de centru presupune existența unei echipe multidisciplinare, a unui medic hematolog, unui alergolog, unui urolog, unui medic de laborator. Deci, există niște condiții care trebuiesc îndeplinite. Din fericire, în Baia Mare am găsit aceste condiții și în plus voința de a înființa acest centru. Centrul de Mastocitoză va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Mastocitoza este o boală rară, costul tratamentului pe lună ridicandu-se la suma de 1.500 lei, pe care mulți pacienți nu și-l permit. Pacienții cu mastocitoză vor purta brățări pe mană, fiind astfel recunoscuți ca avand această boală, pentru a putea fi tratați fiecare individual, atunci cand ajung în serviciile de Urgență.”
Iulia MUREȘAN

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari