Tromboembolismul pulmonar (TEP) este o boală frecventă şi potenţial fatală. Reprezintă a doua cauză de moarte subită după cea de origine cardiacă.
Ce este embolia pulmonară?
Embolia pulmonară este o afecțiune în care are loc obstrucția unei artere pulmonare printr-un embol ( cheag de sânge, celulă grasă sau corp străin) cu reducerea sau oprirea fluxului sanguin într-un anumit teritoriu pulmonar. Embolia pulmonară apare drept consecinţă a migrării unui embol din circulaţia venoasă în circulaţia pulmonară. Embolii pot fi diferiţi şi pot fi determinaţi de procese patologice diferite: Tromboză venoasă profundă ( tromb ) , fractura oaselor lungi (grăsime), Chirurgie cardiacă (aer), Carcinom renal (celule tumorale). În cele mai multe cazuri, apare ca o complicație a trombozei venoase profunde . În acest caz, se formează un tromb la nivelul unor vene profunde, de obicei la nivelul membrelor inferioare , din care se desprinde o porțiune (embol) care circulă prin sistemul venos până la nivelul plămânilor. În majoritatea cazurilor, embolii sunt mici și produc doar o deteriorare treptată a plămânului, însă dacă embolul este mare și oprește fluxul de sânge către plămân, acesta poate fi mortal.
Factori de risc
Coagularea sângelui (formarea de cheaguri sanguine) este un proces normal pentru prevenirea sângerării. Însă, în anumite circumstanțe, corpul poate fi incapabil să descompună un cheag. Aceasta poate duce la o problemă gravă de sănătate. Când se formează trombi într-o venă, acesta se poate datora fluxului sanguin încetinit sau a unei vătămări a peretelui vasului de sânge. Astfel, trombul apare în urma stazei sau atunci când există o stare protrombotică care face sângele mai susceptibil de a se coagula( ex: infecție, cancer, chirurgie, tulburări de coagulare etc ) .
Evenimente trombotice în antecedente:
- Boala cardiovasculară, în special insuficiența cardiacă- poate determina formarea de trombi
- Intervenții chirurgicale în ultimele 2 luni
- Traumatisme la nivelul mebrelor inferioare
- Consum de contraceptive orale
- Cancer- anumite tipuri de cancer – în special cancere pancreatice, ovariene și pulmonare și multe tipuri de cancer cu metastaze – pot crește nivelul de substanțe care ajută la formarea cheagului de sânge, chimioterapia fiind de asemenea un factor predispozant.
- De asemenea, femeile cu antecedente personale sau familiale de cancer de sân prezintă un risc mai mare de formare de trombi.
- Intervenție chirurgicală – chirurgia este una dintre cauzele principale ale formării de trombi.
- Imobilizare prelungită- conduce la stază venoasă, acumularea de fibrină şi de factori de coagulare, având drept consecinţă formarea trombilor. Imobilizarea după intervenţii chirurgicale reprezintă cel mai frecvent factor de risc pentru TEP.
Embolia pulmonară – Simptome
Simptomele emboliei pulmonare pot varia foarte mult, în funcție de cât de mult este afectat plămânul, de mărimea embolului cât si de antecedentele patologice .
Semnele și simptomele comune includ:
- Dispnee( respirație dificilă) care poate apărea brusc.
- Durere bruscă, ascuțită la nivelul pieptului , care se poate agrava cu respirația profundă sau cu tusea.
- Tahicardie ( frecvență cardiacă rapidă)
- Bătăi neregulate ale inimii
- Transpiraţie
- Anxietate
Embolia pulmonară – Complicații
Complicațiile emboliei pulmonare includ următoarele:
- Moartea subită cardiacă
- Infarct pulmonar- Embolul pulmonar care determină obstrucția totală a unei artere pulmonare poate determina apariția infarctului pulmonar prin lipsa irigării unui anumit teritoriu ce se află dincolo de embol.
- Aritmii atriale sau ventriculare
- Hipertensiune arterială pulmonară secundară
- Cord pulmonar
- Hipoxemie severă
Embolia pulmonară – Preventie
Deoarece embolia pulmonară (PE) este adesea cauzată de un cheag de sânge care s-a format inițial la nivelul picioarelor și, deoarece este adesea dificil de detectat înainte de apariția simptomelor, prevenirea trombozei venoase profunde este esențială în prevenirea embolismului pulmonar. Un stil de viață sănătos este una dintre căile principale de prevenție și include:
- Implicarea în exerciții fizice regulate
- Menținerea unei greutăți în limite normale
- Dietă echilibrată
- Renunțarea la fumat.
Autor: David Claudia-Estera