fbpx
Acasă Info Pacient Pancreatita cronică - simptome, diagnostic şi tratament

Pancreatita cronică – simptome, diagnostic şi tratament

Pancreatita cronică reprezintă inflamaţia de lungă durată a pancreasului, ce duce la deteriorarea ireversibilă a structurii şi funcţiilor pancreatice.
În unele țări,cea mai frecventă cauză de pancreatită cronică este abuzul de alcool. Alte cauze includ predispoziţia ereditară şi blocarea ductului pancreatic determinată de îngustarea acestuia sau de cancerul de pancreas.

Pancreatita cronică – Simptome

Principalul simptom al pancreatitei este o durere abdominală puternică la nivelul părții superioare și mijlocie a abdomenului , ce poate iradia „in bară”, dar si către zona posterioară. Durerea poate fi însoțită de:

  • greață
  • vărsături
  • diaree
  • transpirație rece
  • febră
  • accelerare pulsului (între 100 si 140 de bătăi pe minut)

Pancreatita acută poate să aibă un debut brusc, violent. O criză de pancreatită poate fi declanșată și dacă bolnavul consumă o cantitate considerabilă de alcool sau chiar și o masă copioasă, bogată în grăsimi.
Durerea poate fi accentuată și de mișcări rapide și energice, tuse sau chiar de o respirație profundă. De asemenea, agravarea bolii poate duce bolnavii în stare de inconștiență.

Cum poți obține un diagnostic?

Articolul continua mai jos

În timpul consultului, medicul gastroenterolog poate observa prin palpare că pereții abdominali ai pacientului sunt foarte rigizi. La o ascultare cu stetoscopul, va observa că obișnuitele zgomote intestinale sunt diminuate sau nu se aud. Acestea sunt primele indicii care il pot face pe medic să suspecteze pancreatita.

În continuare, specialistul gastroenterolog poate solicita anumite analize de sânge și de urina. Hemograma, calcemia, testele pentru funcția renală și cele pentru funcția hepatică sunt doar cateva dintre investigațiile care pot fi făcute.
Cea mai sugestiva analiza pentru diagnosticarea pancreatitiei este determinarea nivelurilor amilazei și lipazei serice. Amilaza și lipaza sunt enzime secretate de pancreas, iar nivelurile lor o sa fie ridicate in cazul unei pancreatite.

Printre investigațiile imagistice care pot ajuta la diagnosticare pancreatitei se numără:

  • radiografia abdominală – chiar dacă aceasta nu poate vizualiza pancreasul, cu ajutorul ei pot fi depistate pietrele la vezica biliară;
  • radiografia pulmonară – se poate observa dacă exista o acumulare de lichid în cavitatea pleurală;
  • ecografia – este extrem de eficientă în a depista litiaza biliară și mărirea pancreasului;
  • CT – tomografia computerizata a abdomenului determina cu precizie variatiile în mărime ale pancreasului, fiind cea mai eficientă metodă de a depista pancreatita acută;

În cazul în care medicul suspectează și o înfecție a pancreasului, el poate solicita și o biopsie.

Pancreatita cronică – Tratament

Tratamentul pentru pancreatita acută sau cronică implică adesea spitalizarea. Pancreasul are un rol esențial în procesele digestive și trebuie să se odihnească pentru a se vindeca.
Din acest motiv, puteți primi lichide special adaptate și nutrienți intravenos (IV) sau printr-un tub care trece din nas direct în stomac. Aceasta se numește tub de alimentare nazogastrică.

Medicamentele pot ajuta la controlul durerii. De asemenea, puteți primi enzime digestive artificiale pentru pancreatită cronică, dacă pancreasul nu produce suficient de unul singur.
Începerea unei diete orale depinde de starea fiecăruia. Unii oameni se simt mai bine după câteva zile. Alții au nevoie de o săptămână sau două pentru a se vindeca suficient.
Interventie chirurgicala. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă alte tratamente nu funcționează. Dacă medicul dumneavoastră spune că aveți calculi biliari, poate fi utilă o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Chirurgia poate îndepărta și părțile bolnave ale pancreasului.

Autor: Grozea Daniela-Maria

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este boala diverticulară colonică

Definiție și generalități Boala diverticulară sau diverticuloza colonică este o afecțiune cauzată de hernierea mucoasei...

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...

Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

Conform unui nou studiu, o cană de cafea, dimineața, ar putea reduce la jumătate...

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar...

Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este...

Atacul de panică – simptome, diagnostic și tratament

Atacul de panică şi tulburarea de panică fac parte din grupul tulburărilor anxioase. Atacul...