Ce este insuficiența cardiacă și cum se tratează

Ce este insuficiența cardiacă?

Insuficiența cardiacă desemnează condiția în care inima este incapabilă de a pompa suficient sânge pentru a menține fluxul sanguin necesar satisfacerii nevoilor organismului.
Atriul drept preia sângele sărac în oxigen din restul corpului și îl trimite la plămâni prin ventriculul drept unde sângele devine oxigenat.

Sângele bogat în oxigen circulă de la plămâni la atriul stâng, apoi la ventriculul stâng, care îl pompează în restul corpului. Inima pompează sânge către plămâni și către toate țesuturile corpului printr-o secvență de contracții foarte organizate din cele patru camere. Pentru ca inima să funcționeze corect, cele patru camere trebuie să bată în mod organizat.

În insuficiența cardiacă, camerele inimii pot răspunde prin întindere pentru a înmagazina mai mult sânge care va fi ulterior pompat în corp sau peretele inimii poate deveni rigid și îngroșat(hipertrofie). Acest lucru ajută la menținerea sângelui în mișcare, dar inima nu va fi capabilă să pompeze la fel de eficient. Drept urmare, rinichii pot răspunde la aceste modificări, determinând reținerea de lichid (apă) și sare.

- Articolul continua mai jos-

Dacă lichidul se acumulează în brațe, picioare, glezne, plămâni sau alte organe, corpul devine congestionat, iar termenul utilizat pentru a descrie această afecțiune este de insuficiența cardiacă congestivă .

Insuficiența cardiacă – Cauze

  • Boli coronariene – arterele care furnizează sânge inimii se înfundă cu substanțe grase (ateroscleroză), determinând apariția anginei sau infarctului.
  • Hipertensiune arterială – implică un efort suplimentar asupra inimii, ceea ce în timp poate duce la insuficiență cardiacă
  • Cardiomiopatie – afecțiuni care afectează mușchiul cardiac
  • Probleme de ritm cardiac (aritmii), cum ar fi fibrilația atrială
  • Leziuni sau alte afecțiuni ale valvelor cardiace
  • Boli cardiace congenitale – defecte de naștere care afectează funcționarea normală a inimii
  • Anemia, diabetul, consumul excesiv de alcool, o tiroidă hiperactivă sau o presiune mare în plămâni (hipertensiune pulmonară) pot duce, de asemenea, la insuficiență cardiacă.

Tipuri de insuficiență cardiacă

Insuficiență cardiacă stângă

Partea stângă a inimii primește sânge bogat în oxigen din plămâni și pompează sângele oxigenat către circulația sistemică (restul corpului, cu excepția circulației pulmonare). Insuficiența inimii stângi face ca sângele să se întoarcă înapoi în plămâni( să fie congestionat) provocând simptome respiratorii și oboseală, din cauza furnizării insuficiente de sânge oxigenat.

Această complicație a insuficienței inimii stângi ce evoluează cu acumulare de lichid la nivelul plămânilor poartă numele de edem pulmonar acut. Principalele simptome sunt reprezentate de dispnee, senzație constantă de oboseală, tuse persistentă etc.

Insuficiență cardiacă dreaptă

Insuficiența cardiacă dreaptă este adesea cauzată de boli pulmonare (cord pulmonar cronic), ce apar prin afecțiuni ale circulației pulmonare, cum ar fi hipertensiunea pulmonară sau stenoza pulmonară. Incapacitatea ventriculului drept de a pompa sângele duce la congestionarea capilarelor sistemice, generând acumularea de lichid în exces (edem periferic sau anasarcă).

- Articolul continua mai jos-

Nicturia (urinare frecventă în timpul nopții) poate apărea atunci când lichidul de la nivelul picioarelor este readus în fluxul sanguin datorită întinderii din timpul nopții. Examenul fizic poate dezvălui apariția edemului periferic, ascitei, măririi ficatului și măririi splinei.
Simptomele se pot dezvolta rapid (insuficiență cardiacă acută) sau treptat pe o perioadă de săptămâni sau luni (insuficiență cardiacă cronică).

Totodată, disfuncția cardiacă poate fi sistolică sau diastolică. Disfuncția sistolică ( insuficiența cardiacă sistolică) apare atunci când mușchiul cardiac nu se contractă cu suficientă forță, astfel încât există mai puțin sânge bogat în oxigen care este pompat în întregul corp.

Disfuncția diastolică (insuficiență cardiacă diastolică) apare atunci când inima se contractă în mod normal, dar ventriculii nu se relaxează corespunzător sau sunt rigizi, astfel încât mai puțin sânge intră în inimă în timpul umplerii normale.

Insuficiență cardiacă – Tratament

Tratamentele comune includ:

  • Schimbări ale stilului de viață – inclusiv consumul unei alimentații sănătoase, exerciții fizice în mod regulat și oprirea fumatului.
  • Tratament medicamentos – există o serie largă de medicamente care pot ajuta.
  • Dispozitivele implantate în piept – acestea pot ajuta la controlul ritmului cardiac.
  • Chirurgical – operație de bypass sau transplant de inimă.

De obicei pentru insuficiență cardiacă, tratamentul va fi necesar pentru întreaga viață.

Autor: David Claudia Estera

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari