Nefropatia diabetică – Cauze, simptome, prevenție, tratament

Nefropatia diabetică este o complicație gravă la nivelul rinichilor, o boală renală cronică, progresivă, care apare la pacienții cu diabet zaharat. De la nefropatia diabetică la insuficiența renală este un singur pas.

Principala cauza a afecțiunii este nivelul mare de zahăr din sange, cum se întâmplă la persoanele cu diabet zaharat, iar glucoza mare din sânge duce la distrugerea vaselor de sânge. Incidenţa nefropatiei diabetice creşte odată cu durata diabetului zaharat.

Datorită glicemiei crescute perioade lungi de timp, funcţia de filtrare a rinichiului este afectată şi în urină trec substanţe importante pentru organism, cum ar fi proteinele. Măsurarea pierderilor urinare de proteine ne dă informaţii importante asupra gradului de afectare a rinichiului. La pacienţii cu nefropatie diabetică aceste pierderi pot fi de câteva grame pe zi.

Nefropatia diabetică – Care sunt simtomele?

În stadii incipiente nu există simptome. Așa că este important ca pacientul să facă regulat teste de urină, pentru a depista din timp daca și în ce măsură rinichii sunt afectați de diabet. Uneori leziunile timpurii de la nivelul rinichilor pot fi remediate.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Semne clinice şi de laborator în nefropatia diabetică

În faze avansate este posibil să apară:
• Edeme (iniţial la nivelul picioarelor, ulterior se extind)
• Creşterea tensiunii arteriale
• Cantitatea de urină eliminată în 24 de ore iniţial poate fi normală, apoi scade progresiv
• Hipoglicemii (în faze avansate, deoarece rinichii afectaţi nu pot elimina insulina şi antidiabeticele orale)
• Demineralizare osoasă
• Valori crescute ale ureei, creatininei, acidului uric, colesterolului şi ale trigliceridelor
• Pierderi mari de proteine prin urină

Nefropatia diabetică  – Tratament

Principalul tratament sunt medicamentele prescrise pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a preveni sau pentru a încetini deteriorarea rinichilor pacientului.
Aceste medicamente includ: medicamente care inhiba enzima de conversie a angiotensinei, o clasa de medicamente folosită in tratamentul hipertensiunii arteriale și medicamente care blochează receptorii de angiotensina II.

Pe masura ce rinichii sunt tot mai afectați, iar starea lor se înrăutățește, tensiunea arteriala a pacientului crește. Atât nivelul colesterolului, cât și cel al trigliceridelor crește.
Testarea pentru microalbuminurie se recomandă a se face o dată pe an începând de la:

– pubertate sau după 5 ani de la debutul diabetului zaharat în cazul pesoanelor cu diabet zaharat tip 1
– diagnosticarea diabetului zaharat tip 2, după ce pacientul a fost echilibrat glicemic

- Articolul continua mai jos-

Verificarea creatininei serice o dată pe an. Rata filtrării glomerulare se calculează în funcţie de creatinina din sânge, vârstă şi sex. Aceasta ne arată capacitatea rinichilor de a elimina toxinele din sânge.

Nefropatia diabetică – Cum se poate preveni?

Controlul cât mai bun al glicemiei şi al tensiunii arteriale.
• Tratamentul dislipidemiei şi al obezităţii.
• Oprirea fumatului.
• Reducerea consumului de sare
• Uneori este necesară şi reducerea consumului de proteine care se găsesc în principal în carne, brânzeturi, fasole uscată şi soia.
• În stadiile avansate, medicul nefrolog poate indica hemodializa, dializa peritoneală, transplantul renal sau transplantul combinat de pancreas şi de rinichi.

Autor: Muntean Denisa

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...