fbpx
Acasă Info Pacient Transplantul renal: când se face, cât este timpul de așteptare și care...

Transplantul renal: când se face, cât este timpul de așteptare și care sunt riscurile procedurii chirurgicale

Transplantul renal este o procedură chirurgicală ce presupune înlocuirea unui rinichi ce nu mai funcționează propice cu unul sănătos, ce poate aparține atât unei persoane aflate în viață, cât și uneia decedate. Localizarea rinichilor se poate face cu ușurință, aceștia aflându-se chiar sub cutia toracică, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Rinichii sunt de mărimea unui pumn și rolul lor principal în organism este de a filtra și elimina “deșeurile”, care părăsesc organismul prin urină.

Când se face transplantul renal?

Atunci când rinichii nu mai funcționează normal, iar nivelurile crescute de toxine afectează bunul mod de circulație al sângelui, se produce insuficiența renală. Riscul de insuficiență renală crește odată ce pacientul are deja una dintre urmatoarele boli:

  • diabet
  • hipertensiune arteriala cronică, necontrolată
  • gromerulonefrită cronică
  • rinichi polichistic

Cum alegem între transplant și dializă?

Odată ce rinichii nu mai sunt apți pentru funcția de filtrare a sângelui, măsurile ce se impun pentru menținerea în viață a pacientului sunt transplantul sau dializa. Dializa reprezintă procedura prin care sângele este curățat în alte moduri decât cel folosit de organismul nostru. Există 2 tipuri de dializă:

  • hemodializa – sângele este scos printr-un filtru din organism, este curățat, apoi se readuce în vase
  • dializa peritoneală – sângele se curăță de toxine în interiorul organismului, cu ajutorul unui lichid pus în abdomen ce absoarbe resturile toxice, urmând ca lichidul să fie eliminat
Articolul continua mai jos

Fiecare dintre cele două modalități de tratament are avantaje și dezavantaje, însă când vine vorba de a o alege pe cea potrivită pentru un pacient, se va ține cont de următoarele aspecte:

Transplantul se asociază cu:Dializa este mai indicată în caz de:
o calitate a vieții mai bunăvârstă înaintată
risc mai scăzut de decesboli de inimă severe
mai puține restricții alimentarecancer(în curs de tratament sau tratat recent)

 

Riscurile asociate transplantului renal

Unele forme de boală pot reveni chiar și după transplant, acesta fiind un risc mai puțin avut în vedere atunci când viața pacientului depinde de o intervenție rapidă. Riscurile privind sănătatea pacientului sunt cele legate de procedura în sine, de posibilitatea ca organismul gazdă al noului organ să nu primească transplantul sau să nu raspundă bine la medicamentele ce vor fi luate după intervenție, pe o perioada lungă de timp.

Cum știm dacă putem fi beneficiari ai unui transplant?

Înainte de a ne supune unei astfel de intervenții este important să știm dacă organismul nostru este suficient de sănătos pentru a rezista atât la procedura în sine, cât și la medicamentele ce vor fi administrate pentru o perioadă lungă de timp după aceasta. Pacientului i se va face un examen clinic, care va fi completat apoi cu investigații imagistice( precum CT, RMN) și teste de sânge.

Care este timpul de așteptare pentru un transplant renal?

Întrucât numărul de persoane care au nevoie de un transplant îl depășește cu mult pe cel de rinichi disponibili, lista de așteptare continuă să crească. Uneori poate fi vorba chiar de ani de zile până la găsirea unui donator disponibil. Mai mult decât aseasta, rinichiul donatorului trebuie să fie compatibil cu organismul primitorului, adică să fie acceptat și să funcționeze bine. Se întâmplă adesea ca membrii aceleiași familii să fie donatori compatibili, însă au fost înregistrate și cazuri în care rinichii au fost primiți cu succes de la prieteni, colegi de serviciu sau membri ai aceluiași grup religios.

Cum trebuie să ne pregătim înainte de un transplant?

În cazul în care am fost selectați pentru a primi transplantul renal sau ne aflăm pe lista de așteptare, este important să acordăm o atenție deosebită stării noastre generale de sănătate. Atât exercițiile regulate, cât și o dietă echilibrată vor ajuta organismul să facă față mai bine intervenției și chiar mai mult, vor susține recuperarea acestuia. Este important, de asemenea, ca medicamentele să fie luate așa cum a fost prescris de către medic, iar dacă nu suntem siguri că am înțeles pe deplin cum și când să le luăm, să mai întrebăm încă o dată medicul care se ocupă de noi.

 

Ioana-Mădălina Babliuc

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Leucemia limfatică cronică – Cauze, simptome, tratament

Leucemia este un cancer al sângelui. Aceasta începe când celulele sangvine sănătoase se schimbă...

Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională...

Epilarea definitivă cu laser, avantaje și dezavantaje

A fi frumoasă și mereu în tendințe cu moda este primordial la majoritatea femeilor....

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...

Ce este foliculita? Tipuri, simptome, tratament

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune dermatologică care apare atât în cazul femeilor,...