fbpx
Acasă Info Pacient Ce este boala diverticulară colonică

Ce este boala diverticulară colonică

Definiție și generalități

Boala diverticulară sau diverticuloza colonică este o afecțiune cauzată de hernierea mucoasei colice. Apariția ei este favorizată atât de vârsta înaintată, cât și de o alimentație bogată în carne roșie, dar săracă în fibre. Există 4 forme de boală diverticulară:

  • Simptomatică, dar fără complicații
  • Cu complicații
  • Cu forme recurente
  • Asimptomatică

Dintre acestea, o relevanță deosebită în practica medicală o au formele complicate și cele cu manifestări aparente, dar lipsite de complicații.

  1. Forma simptomatică, dar lipsită de complicații
Articolul continua mai jos

Simptomele pricipale ale acestei variante de diverticuloză sunt durerea colicativă(mai ales în flancul stâng), tulburările de tranzit și balonarea. În funcție de rezultatul unui examen palpator se poate recomanda pacientului o colonoscopie, pentru confirmarea diagnosticului și excluderea altor afecțiuni.

  1. Forma însoțită de complicații

Apare la aproximativ un sfert dintre pacienți. Cea mai frecventă complicație este diverticulita acută, umată de hemoragie. Cauza este reprezentată de acumularea de materii fecale și mucus în diverticulii formați. Prin urmare rezultă creșterea presiunii iar aceasta determină ischemie sau chiar perforația peretelui colic. Durerea în fosa iliacă stângă, febra și diareea sunt principalele simptome. Doar o examinare tomografică poate da un diagnostic sigur. Tratamentul obișnuit constă în administrarea de antibiotice și regim dietetic lichidian, destul de rar impunându-se rezolvarea pe cale chirurgicală. În cazul în care apare hemoragia digestivă inferioară, aceasta reprezină o urgență, pacientul trebuind transfuzat sau operat cât mai repede. Paloarea, hipotensiunea, și tahicardia se numără printre simptomele sugestive, precum și emisia de sânge vișiniu sau rectoragiile.

Diagnostic

În ceea ce privește diagnosticul, o atenție deosebită trebuie acordată asemănărilor de simptomatologie dintre boala diverticulară și cancerul colorectal. Faptul că cele două afecțiuni se manifestă similar, impune efectuarea mai multor tipuri de analize care să ne ajute la stabilirea unui diagnostic corect. Printre aceste analize se numară cele de sânge, examenul probei de scaun, colonoscopia sau CT-ul abdominal, atunci când pacientul se prezintă cu dureri severe ce pot semnala prezența unui diverticul inflamat pe cale să se rupă.

Tratament

Cazurile ușoare de diverticulită se pot trata cu antibiotice și o dietă lichidă. Însă unele situații, precum cele enumerate mai jos, necesită intervenție chirurgicală:

  • perforație abdominală cauzată de un diverticul inflamat transforamat în abces
  • sângerarea abundentă a unui diverticul ianflamat
  • existența unei porțiuni de colon sever afectată

 

Murguleț Silviu

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresată...

Prof. Dr. Marcel Tanțău: Endoscopia digestivă a cunoscut o dezvoltare incredibilă în ultimii 20 de ani

Prof. Dr. Marcel Tanțău este unul dintre medicii care au adus faima Institutului Regional...

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre...

Grefa care poate întârzia menopauza cu 20 de ani

Bufeuri, insomnie, iritabilitate... menopauza vine cu aproximativ cincizeci de simptome neplăcute. Medicii britanici au...